270 bin Alman ülkesini terk etti

Alman Federal İstatistik Kurumu (Destatis) 2022 yılında 270 bin kişinin Almanya’yı terk ettiğini açıkladı. Yurt dışına göçen Almanların arasında ise çok sayıda genç ve akademisyen bulunuyor. Aydınlık Avrupa’ya konuşan uzmanlar, göçenlerin çoğunun çalışmak için gittiğine dikkat çekiyor

Almanya’da geçen yıl yaklaşık 270 bin kişi ülkesini terk etti. Federal İstatistik Kurumu’nun (Destatis) yayınladığı rakamlarda, yurt dışına göçen gençlerin çoğunluğunun 30’lu yaşlarda ve akademisyen olduğu paylaşıldı. Göç edenlerde 2016 yılından bu yana en yüksek rakama ulaşıldı. Destatis verilerine göre 7 yıl önce 281 binden fazla kişi yurt dışına göç etmişti.

Uzmanlar, göçün farklı sebepleri olduğuna vurgu yapıyor. Aydınlık Avrupa’ya konuşan Federal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü (BiB) Uzmanı Dr. Andreas Genoni, bu kapsamda 2018-2022 yılları arasında yürütülen bir araştırmaya dikkat çekti. “Mesleki nedenler özellikle önemli” diyen Genoni, “Göç edenlerin yüzde 58’i bunu kendi mesleki nedenleriyle, yüzde 29’u ise eşlerinin mesleki nedenleriyle yapıyor. Yüzde 36’sı eşleriyle ilgili diğer sebepleri, yüzde 46’sı kişisel yaşam tarzlarını ve yüzde 20’si yurt dışında eğitim almayı gerekçe gösteriyor. Yüzde 18’i Almanya'daki yaşamdan memnun olmadığını belirtmiştir” oranlarını paylaştı.

CAndreas Genoniaption

EN ÇOK GÖÇ İSVİÇRE’YE 

Destatis verileri ayrıca en çok tercih edilen ülkenin İsviçre olduğunu gösteriyor. 2022 yılında 20 binden fazla Alman vatandaşının göç ettiği İsviçre’yi sırasıyla Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri takip ediyor. Bunun sebebini açıklayan Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO) Uzmanı Panu Poutvaraa, ABD ve İsviçre’de yüksek net gelirler ve düşük vergi oranlarının bu ülkeleri cazip kıldığını paylaşıyor. Welt gazetesine konuşan Poutvaraa ayrıca Avusturya ve İsviçre’de Almanca konuşulduğunu da hatırlatıyor. 

Dr. Andreas Genoni ise giden birçok kişinin geçici olarak göç ettiklerini paylaşıyor. “Çalışmamız ayrıca yurt dışında kalışların çoğunlukla sınırlı bir süre için planlandığını ve bu nedenle göçmenlerin büyük bir kısmının Almanya'ya geri döndüğünü göstermektedir” ifadelerini kullanan Genoni, “Yurt dışına giden Almanların birçoğu orada önemli deneyimler kazanmakta ve bu deneyimlerden döndükten sonra da Alman işgücü piyasası faydalanmaktadır. Bu nedenle çoğu durumda, Alman vasıflı işçilerin kalıcı göçünden ziyade döngüsel göçten bahsedebiliriz” dedi. Kovid-19 salgını nedeniyle de göç davranışında değişikliklerin meydana gelmiş olabileceğini belirten Genoni, Alman vatandaşlarının gelecekteki göç davranışlarına yönelik tahminlerde bulunmanın zor olduğunu söyledi.

‘ALMANYA İÇİN OLUMLU’

Dr. Andreas Genoni nitelikli eleman göçünü olumlu olarak değerlendirdi. “Almanya'da eğitim görmüş kalifiye elemanların küresel işgücü piyasasında talep görüyor olması, bir iş ve eğitim merkezi olarak Almanya için olumlu bir işarettir” diye konuşan Genoni, “Almanya, bu tür döngüsel göçü teşvik etmeye devam edebilmek ve bundan kazanç sağlayabilmek için gelecekte de cazip bir iş yeri olmaya çalışmalıdır” dedi.

Farklı araştırmalar ise gidenlerde kalıcılığın yaş ve yaşam düzeni gibi etkenlerle bağlantılı olduğunu vurguluyor.

Yuliya Kosyakova

YABANCILAR DA GÖÇÜYOR

Almanya’da yaşanan beyin göçü sadece Almanlarla sınırlı değil. Farklı ülkelerden Almanya’ya gelenlerde belirli bir süre sonra ülkeden gidiyorlar. Bu konuyu Aydınlık Avrupa'ya değerlendiren İş Pazarı ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü Göç, Entegrasyon ve Uluslararası İş Pazarı Araştırmaları Bölüm Şefi Prof. Dr. Yuliya Kosyakova, başka ülkelere göç edenlerin farklı gerekçeleri olduğuna vurgu yaptı. Kosyakova bu doğrultuda Uygulamalı Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nün (IAW) bir araştırmasına dikkat çekti. Sosyal Araştırma ve İletişim Enstitüsü (SOKO) ile yürütülen araştırmanın ekim ayında yayınlanan ön raporunda göçmenlerin Almanya’yı terk etmelerine ilişkin “ Kişiler Almanya’da eğitimini tamamladıktan sonra gidiyor” tespitine yer verildi. Raporda “Diplomaları tanınmayan göçmenler de ülkeyi daha çabuk terk ediyor. AB'nin serbest dolaşım kurallarının geçerli olduğu göçmenler diğerlerine göre daha kısa süre kalmaktadır.” ifadeleri yer aldı. 

‘GELENLER ÜLKELERİNE GERİ DÖNÜYOR’

Raporda ayrıca Almanya’ya göç eden birçok kişinin kendi ülkelerine geri döndükleri de hatırlatıldı. “Köken ülkedeki çekici faktörler arasında, köken ülkede bir aile şirketinin varlığı geri dönüş göçünü hızlandırmaktadır” ifadelerinin kullanıldığı raporda somut bir iş teklifi nedeniyle Almanya’ya gelenlerin de daha hızlı bir şekilde tekrar göç ettiklerine işaret edildi.

Destatis verileri, yabancıların Almanya’dan göçünün de son yıllarda giderek arttığını gösteriyor. 2010 yılında 670 bin civarında göç veren Almanya, 2016’dan bu yana ortalama 1 milyonun üzerine çıkmış durumda. 

Sonraki Haber