'28 Şubat'ta infazı durdurun' çağrısı
28 Şubat davası sanıkları hakkında tutuklama kararı verildi. İki sanık Anayasa Mahkemesine infazın durdurulması başvurusunda bulundu. Avukat Nusret Senem, Anayasa Mahkemesinin vereceği kararın, tarafını belli edeceğini söyledi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker hakkında tutuklama kararı çıkartarak dosyayı infaz savcılığına gönderdi. Sanıklardan Çetin Doğan ve Fevzi Türkeri infazın durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu.
SAVCI FETÖ'DEN HÜKÜM GİYDİ
Kararı değerlendiren Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Nusret Senem, 28 Şubat davasını açan savcı Mustafa Bilgili'nin FETÖ'den hüküm giydiğini hatırlattı. “28 Şubat davası bir FETÖ kumpas davasıdır” diyen Senem, Yargıtay kararının yanlış olduğunu ifade etti:
'ERBAKAN DÖRT AY SONRAİSTİFA ETTİ'
“Bu davanın Yargıtay tarafından onanmış olması, Yargıtay açısından bir kara leke... Atatürkçü, vatansever, 80 yaşın üstündeki generalleri mahkum etmek, FETÖ kumpasını gerçekmiş gibi onaylamak hukuk dışıdır.”
Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın istifasının askerlerin baskısıyla olduğuna ilişkin iddiaların davada gündeme getirildiğini hatırlatan Senem, Erbakan'ın 18 Haziran 1997 günü istifa ettiğini söyledi. Senem, “O gün yaptığı basın toplantısı da dava dosyasına girdi. Toplantıda Erbakan'a soruyorlar, neden istifa ettiğini. Erbakan, 'Tansu Çiller ile Refah Yol protokolünü imzalarken, bir yıl sonra benim yerime Çiller'in başbakan olacağını kararlaştırmıştık. Protokolün gereğini yapıyoruz' diyor. İstifasının askerlerin baskısıyla olduğu, tam bir kumpas ve yalandı” diye konuştu.
'SİYASİ TAVIR'
Erbakan'ın 28 Şubat'tan dört buçuk ay sonra istifa ettiğini belirten Senem, 22. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tansu Çiller'in de davada tanık olarak dinlendiğini söyledi. Senem, “Avukatlar Çiller'e sordu, 'askerlerden baskı geldi mi' diye. Çiller, 'Ne münasebet, kimin haddine' dedi. Bu davada siyasi bir tavır söz konusu. Bu tavır yargının tavrı olamaz” diye konuştu.
'NASIL BİR TARAFTA OLDUĞU KANITLANACAK'
Senem, Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararı vermesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“Tüm bunlar ortadayken kararı onamak, hukuk cinayetidir. Anayasa Mahkemesi eğer bu olayla ilgili hak ihlali kararı vermezse, geçmişte bazı FETÖ'cü ve PKK'lı HDP'lilerle ilgili verdiği hak ihlali kararlarına ilişkin nasıl bir taraf içinde olduğunu da kanıtlamış olur. Hak ihlali kararı verilmeli, infaz durdurulmalı.”
YAKALAMA KARARI ÇIKTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generaller Çevik Bir ile Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında yakalama kararı verdi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesince, 28 Şubat davasında 14 sanık hakkındaki hükmün kesinleşme kararının infaz savcılığına gönderilmesinin ardından, savcılık sanıklar hakkında yakalama kararı çıkardı. Haklarındaki hapis cezaları kesinleşen 14 kişinin, infaz hesaplamasına ilişkin işlemler ve yakalama kararının ardından adli tıpta kontrolden geçmeleri bekleniyor.
DOĞAN CEZAEVİNDE
28 Şubat davasında cezası kesinleşen ve hakkında yakalama kararı verilen emekli general Çetin Doğan, dün Bodrum Adliyesine gitti.
Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evinden korumaları eşliğinde çıkan Doğan, Bitez Mahallesi'ndeki Bodrum Adliyesine ön kapıdan giriş yaptı. Doğan, sağlık kontrolü için polisler tarafından hastaneye götürüldü. Adliye çıkışında polislerin arasında kameralara seslenen Çetin Doğan, "Adalete teslim oluyorum" dedi.
Doğan'ın Bodrum Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten Muğla Kapalı Cezaevi'ne götürüldü. Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: “84 yaşındaki Çetin Doğan, Bodrum Adliyesi’ndeki işlemlerinin ardından, Muğla Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edilmek üzere polis nezaretinde yola çıktı. Bodrum Devlet Hastanesi’nde yapılacak doktor kontrolü sonrasında infaz başlamış olacak."
GENELKURMAY’A YAZI GİTTİ
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generallerin rütbelerinin sökülmesi talebiyle Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına yazı gönderdi. Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker'e ait kesinleşme şerhleri, Genelkurmay Başkanlığına ve Milli Savunma Bakanlığına iletildi. Mahkemenin yazısında, kesinleşen karara göre, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 30 ve 31. maddelerine göre gereğinin yapılması istendi.