29 Ekim’deki kışkırtmaya soruşturma

Almanya’nın Köln kentindeki sözde soykırım anıtına karşı yapılan basın açıklaması sırasındaki provokasyon girişimiyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Cumhuriyet’in 100. yılında Köln’deki sözde soykırım anıtının kaldırılması için basın açıklaması düzenlendi.
Vatan Partisi Almanya Temsilciliği’nin öncülüğündeki basın açıklamasında karşıt görüşlü bir grup, provokasyon girişiminde bulundu.

İftira anıtı koruma iddiasıyla Kurt Rossa Meydanı’nda hazır beklerken alanda polisin bulunmaması dikkat çekmişti. Basın açıklaması devam ederken alana gelen polislerin, iki grubun eylem bildirilerini denetlemesi de dikkat çekti.

BAŞVURUDA BULUNMADILAR

Anıta karşı düzenlenen eylemin başvurusunun yasal polis kaydı bulunurken sözde ‘soykırım girişiminin’ eylem başvurusunda bulunmadığı tespit edildi. Polis yetkilileri, Toplantı ve gösteri kanununu ihlal gerekçesiyle Köln Merkez Semt Belediye Başkanı Andreas Hupke’nin de aralarında bulunduğu kışkırtma grubu hakkında soruşturma başlattı.

KÖLN BELEDİYESİNE ÇAĞRI

Almanya’daki vatansever Türkler, 29 Ekim Pazar günü, emperyalizmin soykırım kışkırtmalarına Köln’den yanıt verdi. Vatan Partisi Almanya Temsilciliği, Öncü Gençlik ve Türkiye Gençlik Birliği’nin çağrısıyla bir araya gelen Türkler, Hohenzollern Köprüsü’ne dikilen sözde Ermeni soykırımı anıtının hukuksuzluğuna dikkat çekti. Vatanseverlerin karşısında sözde anıtı koruma iddiasıyla Kurt Rossa Meydanı’nda bekleyen grup ise izinsiz gösteriyle hukuksuzluklarını ve provokasyonlarını bir kez daha tescil ettirdi.

Cumhuriyetin 100. yılında Köln’e hukuksuz olarak dikilen sözde Ermeni soykırımı anıtına karşı harekete geçen vatanseverler Köln Katedrali'nin önünde buluştu. Ardından Hohenzollern Köprüsü’ne yürüdüler. Atatürk ve Türk bayraklarıyla sözde anıtın olduğu alana girişte “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” “Atatürk gençliği görev başında” “Yaşasın Türkiye Yaşasın Cumhuriyet” sloganları attılar. Burada bekleyen diğer katılımcılarla buluştular. “AİHM: 1915 soykırım değildir”, “Köln Belediyesi, anıtı kaldırma kararını uygula” ifadelerinin yer aldığı döviz ve pankartlarıyla alana gelen vatanseverler engelleme girişiminde bulunan guruba provokasyon fırsatı vermeden basın açıklaması başlattı. İzinsiz toplanan soykırım savunucusu 30 kişilik grubun kışkırtmaları boşa çıktı.

TÜRKLERLE DE ERMENİLERLE DE ALMANLARLA DA İLGİSİ YOK

Basın açıklamasında söz alan Vatan Partisi Almanya Temsilcisi Deniz Yıldırım, sözde anıtın hukuksuzluğuna vurgu yaparak “Türkiye Cumhuriyeti’ni, milletini ve tarihini soykırımcı olarak gösteren bu anıt Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının tanınmaması anlamına gelir” ifadelerini kullandı. AİHM’de görülen Perinçek-İsviçre davası kararına vurgu yapan Yıldırım, ‘soykırım suçunun hukuken var olabilmesi için yetkili mahkeme kararının bulunmadığına’ dikkat çekti. Anıt tartışmalarının Kuzey Ren-Vestfalya Yüksek İdare Mahkemesi’ndeki davada devam ettiğini hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “100 binin üstünde Türkün yaşadığı Köln’de hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti’ni, Türk milletini, Türk tarihini, Türk devletini soykırımcı ilan edemez. Emperyalistlerin uzantıları bilsin ki ne Ermenilerle ne Türklerle ne Almanlarla bir ilgisi olan bu girişimler toplumsal barışı bozamayacak. Bu bir uyarı eylemidir. Anıtın kaldırılmaması durumunda ilerleyen günlerde 10 binlerle geliriz. Hiçbir Belediyenin veya oluşumun Türk milletini soykırımcı ilan etme yetkisi yoktur. Köln Belediyesi’nin yasa dışı anıtı kaldırma kararı olduğu halde bir oldu bitti ile kalıcı hale getirilmek istenen bu anıtı kaldırtacağız. Buna söz veriyoruz!” demişti.

* Haberin tamamı bu hafta Aydınlık Avrupa’da.

Sonraki Haber