29 Nisan Medyanın Halleri

HAZIRLAYAN: ERCAN DOLAPÇI

SİZİN PARTİ KİTLE PARTİSİ BEKİR BOZDAĞ BEY

AHMET HAKAN / HÜRRİYET

AK Parti’ye oy verenler arasında...

Sadece icraatına odaklananlar var.

Ayasofya’nın açılmasına sevinenler var.

Dış politikadaki tutumunu beğenenler var.

Teröre karşı ödünsüz tavır sergilediğini düşünenler var.

Türkiye’yi kalkındırdığı görüşünde olanlar var.

Rakiplerine göre daha iyi yöneteceğine inananlar var.

Başörtülüler var, başı açıklar var.

Birbirinden farklı yaşam tarzlarına sahip kişiler var.

İş dünyasının önünü açtığını düşünenler var.

Savunma sanayisindeki gelişmeleri temel alanlar var.

Doğalgaz, Akkuyu gibi eserleri önemseyenler var.

Birbirinden farklı inançlara sahip kişiler var.

Var oğlu var yani.

Yani demem o ki...

AK Parti, toplumun yarısından fazlasının oyuna talip bir kitle partisi.

Böyle bir parti tek bir yaşam tarzına, tek bir anlayışa, tek bir yaklaşıma, tek bir heyecana, tek bir bakış açısına indirgenemez.

İndirgenirse tek bir inancın, tek bir ideolojinin, tek bir yaşam tarzının partisi olur.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bir seçim konuşmasında “şampanya” ve “secde” ikilemine yaptığı vurgu, AK Parti’yi tek bir alana sıkıştırır.

AK Parti gibi bir kitle partisi adına konuşan her konuşmacının...

Farklı yaşam tarzlarından birini kucaklayan, diğerini dışlayan vurgular yapmak yerine tüm yaşam tarzlarını kucaklaması gerekir.

Hatta ve hatta yaşam tarzlarını falan bir tarafa bırakıp milletin tamamının geleceğine umutla bakmasını sağlayacak söylemlere yönelmesi gerekir.

Yani demem o ki...

Bekir Bozdağ’ın da diğer AK Parti sözcülerinin de yaşam tarzı farklılıklarını öne çıkarmak yerine...

Sadece son bir ayda hükümetlerinin hizmete soktuğu projeleri halka anlatmaları, partilerine çok daha kıymetli bir katkı sağlar.

‘JEOPOLİTİK RİSKLER’ ASKERİ HARCAMALARI UÇURDU

KEREM ALKİN / SABAH

İsveç menşeli düşünce kuruluşu olan ve 1966 yılında kurulmuş olan Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü (SIPRI) uluslararası çatışmalar, silahlanma, silah kontrolu ve silahsızlanma gibi alanlarda araştırmalar yürüten uluslararası bir enstitü. SIPRI'nın her yıl yayınlan ve bir anlamda uluslararası alanda silahlanma yarışını da gösteren 'küresel askeri harcamalar' raporu, dünyanın önde gelen ülkelerinin 8 yıldır aralıksız askeri harcamalarını arttırdıklarını ve söz konusu artışla 2022 yılında küresel askeri harcamaların 2 trilyon 240 milyar dolarla tüm zamanların rekoruna ulaştığını gösteriyor. SIPRI'nın raporunda bu artışın ana nedeni olarak, bilhassa 2022'de Rusya ve Ukrayna'nın savaş nedeniyle askeri harcamalarını artırmalarının en kritik başlık olduğuna işaret etmekte.

SIPRI'nin 24 Nisan Pazartesi günü yayınladığı rapor, 2022'de 2021'e göre küresel askeri harcamaların yüzde 3,7 arttığının da altını çiziyor. Avrupa'nın askeri harcamalarıysa yüzde 13 oranında yükselerek son 30 yılın en büyük yıldan yıla artışına neden oldu. SIPRI'nın raporu, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımlar ve Rusya'nın bölge ülkelerinde oluşturduğu tehdit algısının da, birçok ülkenin askeri harcamalarına ilişkin kararlarını etkilediğini belirmekte. Rapor, geçen yıl silaha en çok para harcayan üç ülkenin Amerika, Çin ve Rusya olduğunu, bu üç ülkenin harcamalarının küresel askeri harcamaların yüzde 56'sını oluşturduğunu kaydetmekte. SIPRI'nin raporu, küresel askeri harcamalardaki rekor artışın, giderek daha güvensiz bir dünyada yaşadığımızın işareti olduğunun altını çizmekte.

CHP SEÇMENİ RAKI ŞİŞESİNDEKİ BALIK MI?

KURTULUŞ TAYİZ / AKŞAM

Yeni Rakı'nın 14 Mayıs reklamı hakikaten çok isabetli olmuş. Böyle başa böyle tarak. Neden kızıp öfkeleniyorlar, anlamak mümkün değil.

Muhalif seçmenin ideolojik önderi Yılmaz Özdil, bir rakı mezesine Kıbrıs'ı Rum'a vermeye değer, demiyor muydu?

Yazdığı rakılı leblebili Atatürk kitabı da üstelik satış rekorları kırdı.

Beyaz Türklerin yaşam koçu Ertuğrul Öztürk, yıllardır Erdoğan'ı elinde bir kadeh içki ile görmeye can atıyor. Bunun ülke için, toplum için, laiklik için büyük önem taşıdığını yazıp çiziyor.

CHP belediyelerin bu ülkeye en büyük, hatta nedeyse tek hizmetinin içkili mekân açmak olduğu sır mı?

Rakı adabını bilmeyenlerin CHP'ye yönetici olamadığı bir ülkede Yeni Rakı'nın 14 Mayıs'ı kutlamak için reklam filmi çekmesi çok mu yani?

Modern toplumu, laikliği, demokratik siyaseti rakıyla, balıkla, leblebi ve mezeyle anlatan CHP zihniyetine Yeni Rakı'nın reklam filmi cuk oturmuş.

Seçmeni alıklaştırmayı, kendinden geçirmeyi, sarhoş etmeyi siyaset yöntemi olarak görenlerin 14 Mayıs'ı kutlamak için rakıdan daha iyi, daha güzel bir simge bulması düşünülemezdi.

Hem rakı sevinçten daha çok efkarın, kederin içkisidir. Zaferden daha çok yenilginin yanına yakışır. Bırakın Batılılar şampanya patlatsın, size rakı yakışır!

ADIM ADIM NÜKLEER ENERJİYE

ABDULLAH KARAKUŞ / MİLLİYET

İlk imzası 2010 yılında atıldı. Temeline ilk harç 2018 yılında döküldü. Şu anda 4 reaktörün inşası sürüyor.

Dün nükleer enerjide yeni bir döneme girildi. İlk nükleer yakıt Akkuyu’ya geldi. Böylece Akkuyu artık NÜKLEER TESİS statüsüne kavuştu.

Akkuyu’da dün yapılan törene katıldım. Yıllardır nükleer enerji tartışılır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılığı ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile sürekli temas nedeniyle 2024 yılında Türkiye nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacak. Yani enerji bağımsızlığı konusunda yeni bir adım devreye girmiş olacak.

Enerji kaynaklarına bir yenisi eklenerek enerjideki bağımsızlık ateşine bir yenisi daha eklenecek.

Akkuyu’da Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile bir araya geldik. Arka arkaya gelen enerji adımları nedeniyle mutlu ve heyecanlı gördüğüm Bakan Dönmez, gelecek yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacaklarını dile getirdi. 4 reaktörden güvenilir, kesintisiz, sürdürülebilir ve çevre dostu enerji sağlayacağını belirten Dönmez, “Yıllık elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unu Akkuyu’dan karşılayacağız. Burada üreteceğimiz yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrikle yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve 35 milyon ton karbon salımının önüne geçmiş olacağız. Akkuyu Türkiye Yüzyılı’nın yeni nesil enerjisi olacak” diyor.

Sonraki Haber