29 Ocak Medyanın Halleri
‘KILIÇDAROĞLU YOLA NELERİ KOYACAĞINI SOMUT OLARAK AÇIKLASIN’
AHMET HAKAN / HÜRRİYET
“Demokrasinin yolu Diyarbakır’dan geçer” sözü kadar... Eskide kalmış, bayatlamış, anlamını kaybetmiş, sihrini kaybetmiş bir söz yoktur. 90’lı yıllarda Mesut Yılmaz, “AB’nin yolu Diyarbakır’dan geçer” dediğinde, bu sözün bir karşılığı, bir anlamı, bir cazibesi vardı. Çünkü... Kürt kimliği kısıtlanıyordu. Kürtçe televizyon hayal bile edilemiyordu. Kürt dilinin üniversiteye girmesi düşünülemiyordu. Yani demem o ki... “Demokrasinin yolu Diyarbakır’dan geçer” diyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır’dan geçmesini planladığı yola neleri koyacağını somut olarak açıklamasında fayda var.
‘KABAŞ’IN YAKASINI FETÖ’YE KAPTIRMIŞ OLMA İHTİMALİ YÜKSEK’
ZAFER ŞAHİN // MİLLİYET
Kabaş’ı merkez medyadan FETÖ’nün kanallarına sürükleyen etken sadece iktidar düşmanlığı, Erdoğan antipatisi olabilir mi? Mümkün değil. Kuvvetle muhtemel o dönemde Kabaş’ın hayatını kökten etkileyen bir gelişme yaşanıyor. Ayrıntılara geçmeden bugünden bir bilgi aktaralım. Emniyet raporuna göre, Kabaş’ın yolu o tarihte ‘Salih’ kod adını kullanan Ahmet Kemal Aydoğdu adlı FETÖ Mahrem İmamı ile kesişiyor. Nasıl mı? Aydoğdu, Elazığ’daki bir FETÖ okulunun müdürü. Aynı zamanda Twitter’daki “Jeansbiri” adlı hesabı kullanan kişi. Kabaş’ın Twitter hesabı çalındığında devreye hemen Aydoğdu giriyor. Bir şekilde hesabı kurtarıyor. Ve ne olduysa bundan sonra oluyor. Emniyet raporunda Kabaş ile Aydoğdu’nun yazışmalarının FETÖ’nün elinde olduğu belirtiliyor. Tabii çalınan hesaptaki diğer yazışmalar da. Yani Kabaş’ın hesabını kurtardığına sevindiği gün yakasını FETÖ’ye kaptırmış olma ihtimali yüksek. Belki de örgütün şantajlarına teslim olmak zorunda kaldı.
CUMHURİYET YAZARINDAN TEHLİKELİ ‘YAŞAM HAKKI YOK’ PROPAGANDASI
ALİ SİRMEN / CUMHURİYET
Sezen Aksu’nun bir şarkısından dolayı kafasına sıkma tehditleriyle karşı karşıya kalması, gazeteci Sedef Kabaş’ın bir Çerkez atasözü dolayısıyla apar topar içeri tıkılması, hep milli iradeyi ifsat ile sandığa gidilmesi girişimlerinin parçaları olarak görülmelidir. Her an kafasına sıkılma olasılığı altında sandık başına gidildiği bir toplumda, milli iradenin serbestçe tecelli edebilmesi mümkün mü? Toplumdaki tüm güçlerin yakından denetim altında tutulduğu, yargının bağımsız olmadığı bir diyarda serbest seçim olabilir mi?
BM SEKTERİ: KÜRESEL FİNANS SİSTEMİ AHLAKİ OLARAK İFLAS ETTİ
KEREM ALKİN / SABAH
Çünkü, dünyanın önde gelen uzmanları insanın 'dıjital köle'ye dönüştürülmesine yönelik risk ve tehditleri de yoğun bir şekilde tartışmakta. BM Genel Sekreteri'nin üzerinde durduğu bir diğer kritik başlık ise, 'küresel finans sisteminin transformasyonu'.
Guterres'in ifadesi gayet net: "Küresel finans sistemi ahlaki olarak iflas etmiş durumda. Zenginleri kayırıyor; fakirleri cezalandırıyor. Herkese hitap eden, finansal sistem ile reel sektör arasındaki uçurumu tartışmasız kapatan yeni bir mimariye ihtiyacımız var.'.