3 belgeselde Ukrayna gerçeği
Ulusal Kanal, Batı kurumlarının Ukrayna'daki gerçeklere ilişkin sansürünü deldi geçti. Yayınladığı 3 belgeselde de Ukrayna'daki Nazizmi ifşa eden Ulusal Kanal, hakikatlere cesurca mercek tutuyor. İşte o belgeseller...
Ukrayna’nın bugünlere nasıl geldiğine ışık tutan belgesellere dünya çapında uygulanan sansürü, Türkiye’de Ulusal Kanal deldi. Yapımcılığını ve anlatıcılığını, Amerikan sinemasının dünyaca ünlü isimlerinden Oliver Stone’nun üstlendiği, yönetmenliğini Igor Lopatonok’un yaptığı “Ukrayna’daki Yangın” ve “Ukrayna Gerçekleri” belgesellerinin ardından, yine Lopatonok tarafından çekilen “Ukrayna: 30 Yıllık Bağımlılık” adlı belgesel, Türkiye’de ilk kez Ulusal Kanal tarafından yayınlandı.
Üç belgeselde de Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Rusya’ya karşı Ukrayna’yı nasıl “koçbaşı” olarak kullandığını anlatılıyor. Oliver Stone’un yapımcılığındaki ilk iki belgeselde, halk hareketlerinin nasıl kışkırtıldığı, çarpıcı neo-nazi gerçekleri, medya ve siyaset oyunları bir bir gözler önüne seriliyor. Önceki gün yayınlanan “Ukrayna: 30 Yıllık Bağımlılık” belgeselinde ise Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra Ukrayna’nın girdiği süreçte ABD’nin ülkeyi avucuna alması ve komşusu Rusya’yla düşman etmesi, tarihsel bilgilerle anlatılıyor.
‘ATEŞTEKİ UKRAYNA’
“Ukrayna Yanıyor (Ukraine on Fire)”, Ukrayna'daki CIA destekli turuncu devrimi, neonazilerin Donbass katliamlarını, ABD ve NATO'nun yayılma çabalarını anlatıyor.
Oliver Stone, röportaj bölümlerini bizzat yaptığı Igor Lopatonok yönetimindeki 2016 tarihli belgeselinde, dünyaya gerçeği anlatmasıyla büyük önem taşıyor. Belgesel, Ukrayna’nın tarihi ve bölgesel önemi konusunda bilgiler vererek başlıyor. Devamında, İkinci Dünya Savaşı, Alman faşizminin bu topraklardaki iş birlikçileri ve savaş sonrası gelişmelere yönelen anlatımıyla bilinmeyenleri izleyicinin önüne koyuyor.
Özellikle Ukrayna’daki neonazi hareketin kökü kabul edilen Stepan Bandera ve devamcıları konusunda söylenenler çarpıcı. Özellikle 2014’teki Maidan olayları ve seçimle iş başına gelen Batı karşıtı cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in şiddet dolu Turuncu Devrim sonucu görevden uzaklaştırılmasıyla girilen süreç, Donbass ve Odesa’da yaşananlar, Ukrayna’daki derin bölünmeyle ilgili tarihsel bir perspektif sunuyor. Oliver Stone, CIA’nın, Pentagon’un, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Kiev Büyükelçiliğinin ve medyanın bu kirli oyundaki rolleri hakkında da söylenebilecek her şeyi söylüyor.
Belgesel, Ukrayna’da neler olup bittiği, Rusya’nın neden müdahale etmek zorunda kaldığı ve renkli devrimlerin iç yüzü konusunda dürüst, nesnel bilgiler içeriyor.
‘UKRAYNA’YI İFŞA EDİYORUZ’
2019 senesinde çekilen “Revealing Ukraine (Ukrayna’nın İfşası)” adlı belgeselde, Rusya’nın operasyonuna kadar Ukrayna’da gelişen politik ve sosyal mücadele ele alınıyor. 1991’de Sovyetler Birliği’nin, ABD tarafından Gorbaçov eli ile dağıtılmasından sonra Ukrayna’nın nasıl ele geçirildiği ve kapitalist oligarklar tarafından ABD eliyle nasıl paylaşıldığı anlatılıyor.
Belgeselde Oliver Stone’un Ukraynalı politikacılarla yaptığı röportajlar, ABD’nin kimleri kullanarak Ukrayna siyasetine yön verdiğini anlatıyor. Neonaziler ve Soros destekli sözde STK’ların önderliğindeki 2014 darbesi ve sonrasındaki olaylar, en ayrıntılı şekilde aktarılıyor. Joe Biden’in oğlu Hunter Biden’in Ukrayna ekonomisinden nasıl büyük paylar elde ettiği de açıklanıyor.
’30 YILLIK BAĞIMLILIK’
Yönetmen Igor Lopatonok’un çektiği “Ukraine: 30 Years of Dependence” (Ukrayna: 30 Yıllık Bağımlılık) belgeseli, Sovyetler Birliği sonrası Ukrayna'nın nasıl oluştuğunu ve bugünlere geldiğini ele alıyor. Belgesel, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)’den ayrılan Ukrayna’da üretim faaliyetlerinin durmasıyla birlikte ülkenin siyasetinin 1990’ların başından bu yana ABD’nin gizli operasyonlarına açılmasını, Ukraynalı devlet yöneticileriyle yapılan röportajlarla anlatıyor.
UKRAYNA KANDIRILDI
Kiev yönetiminin meydandaki Lenin heykelini kaldırtması ile bilinçlerde şüphe uyandırarak başlayan Ukrayna’nın “bağımsızlığı”nın, aslında nasıl bir bağımlılığa dönüştüğü, belgeselde devlet yöneticilerinin çarpıcı ifadeleriyle anlatılıyor. Başta Ukrayna’nın SSCB’den ayrılmasını destekleyen siyasetçiler, bugün geldikleri noktada Ukrayna’nın bağımlı olduğunu ve devletin yeniden inşa edilmesi gerektiğini itiraf ediyorlar.
Belgeselde anlatılanlara göre, Ağustos 1991’de ABD Başkanı George H.W. Bush’un Kiev’de milletvekillerine hitap ettiği, “özgürlük” ve “bağımsızlık” vaad eden konuşmasının aksine ABD, Soğuk Savaş patlak verdikten hemen sonra Ukrayna’daki milliyetçi örgütlenmeleri aktif biçimde destekledi. Siyaseteki ayak oyunlarının ve halk hareketlerinin tarihsel olarak anlatıldığı belgeselde, 30 yıllık ABD bağımlılığının Ukrayna’yı getirdiği nokta şu sözlerle anlatılıyor:
Her yıl 24 Ağustos'ta Ukrayna Bağımsızlığını kutluyor. Ülkenin 30 yıllık kalkınmasının sonucu sanayi kaybı, nüfus kaybı, toprak kaybı, sınırı olan tüm ülkelerle agresif ilişkiler… Bunda kutlanacak ne var?”
Youtube’da ve çeşitli platformlarda yer yer sansüre uğrayan üç belgeseli de Ulusal Kanal’ın sitesinden Türkçe altyazılı olarak izlemek mümkün.
WİLLİAM OLİVER STONE
Oliver Stone (15 Eylül 1946, ABD), Oscaɾ'lı onurlu bir yönetmen, senaɾist ve yaρımcı. Кatil Doğanlar, Dünya Ticaret Meɾkezi, Geceyaɾısı Ekspɾesi, Comandante, İskendeɾ ve Müfɾeze gibi biɾ çok sinema filmine imza attı. Vietnam gazisi Stone, 1967 Nisan'dan 1968 Кasım ayına kadaɾ ameɾikan oɾdusuna hizmet etti. Vietnam ile ilgili üç film yaρtı: Platoon, Boɾn on the Fouɾth of July ve Heaven & Eaɾth. Bu filmleɾin heɾ biɾi savaşın ayɾı biɾ yüzünü iɾdelese de Stone, bunlaɾın biɾ üçleme olduğunu söyledi.
Platoon, Stone'un çaɾpışmadaki deneyimleɾinden yola çıkaɾak çektiği yaɾı-otobiyogɾafik biɾ filmken, Boɾn of the Fouɾth of July, Ron Kovic'in otobiyogɾafisine dayanaɾak çekilmişti. Heaven & Eaɾth adlı film ise, hayatı savaştan şiddetli şekilde etkilenen biɾ Vietnamlı kızın geɾçek hikayesi.
Oliver Stone, 3 Oscar kazandı. İlki en iyi senaryo adaρtasyonu dalında, Midnight Express ile oldu. Yönetmenlik dalında ise Platoon ve Born on the Fourth of July ile Oscar kazadı.
Stone, yönettiği birçok filmin senaryosunu yazmış ya da yazılmasında yer alır. Stone'un filmleri genelde, politik sorunlarla uğraşan ve zaman zaman Amerikan hükümetine eleştirel yaklaşan bir tutum sergiler. Son yıllarda, Alexander (2004) ve World Trade Center (2006) gibi filmleri de künyesine katan ünlü yönetmen, sinema dünyasında kurduğu yeri ve saygıyı korumaya devam ediyor.
IGOR LOPATONOK KİMDİR?
Sovyetler Birliği Ukrayna’sında 1968’de dünyaya gelen Igor Lopatonok, ABD ve Avrupa'da renklendirme ve 3D dönüştürme çalışmalarıyla tanınıyor. Sanatçı, henüz 16 yaşındayken kabul edildiği Ulusal Dnipropetrovsk Üniversitesi'nden aldığı mühendislik diplomasının ardından Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nde Uluslararası Finans bölümünde okudu. Prodüksiyondaki ilk deneyimi, 1990'da Moskova'daki "Dünya Konseri"nin koordinatörü ve organizatörlüğü olan Lopatonok, 2005 yılında film sektöründe yapımcı olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Ukrayna film endüstrisine yeni dijital teknolojiler getiren yapım şirketi "Technomedia"nın kurucu ortağı oldu.
“Land of Oblivion” adlı filmi, Venedik Film Festivali, Tornoto Uluslararası Film Festivali, Tokyo Uluslararası Film Festivali ve diğerleri dahil olmak üzere dünya çapında 20'den fazla büyük film festivalinde gösterildi. Lopatonok 'un yapımcılığını ve Robert Ferretti ile birlikte yönetmenliğini üstlendiği II. Dünya Savaşı ile ilgili belgesel "Zafer İradesi", ABD'deki birçok prestijli film festivalinde resmi seçimlerde yer aldı ve 2013'te Beverly Hills Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü kazandı.
Avrupa ve ABD’de çeşitlik meslek örgütlerinin üyesi olan Igor Lopatonok, Ukrayna'yı uluslararası film yapım pazarında tanıtan bağımsız, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ukrayna Film Komisyonu'nun da kurucusu.