3 litreden fazla su tüketimi neye yol açar ? Su zehirler mi?

Gün içinde su içmek, organlarınızın işleyişi için önem taşır. Susuzluk; Baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği ve böbrek taşları gibi sorunlara yol açabilir. Vücut susuz kaldığında, bir dizi sağlık sorunu ortaya çıkabilir.3 litreden fazla su tüketimi neye yol açar? Tüm detaylarıyla haberimizde...

İnsan bedeninin yüzde 60'ı sudan ibarettir. Bütün dokularımızda değişen oranda su bulunmaktadır. Bilimsel çalışmalar insan vücudunun 30 ila 40 gün arasında açlığa dayanabileceğini ancak sussuzluğa sadece 2-3 gün dayanılabileceğini söylemektedir. Su hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Su ihtiyacı insanların bünyesine, bulundukları ortamın koşullarına, ortam ısısına, hareket düzeyine göre değişiklik gösterebilir. Su ihtiyacını belirlemek için genellikle kişinin kilosuna, yaşına, cinsiyetine ve aktivite seviyesine dayalı genel kılavuzlar kullanılır. Vücudun susuz kaldığı ise kuru cilt, susama ve koyu renkli idrar gibi işaretlerle anlaşılabilir. 3 litreden fazla su tüketimi neye yol açar Su zehirler mi? İşte haberin detayları...

SUYUN PH DEĞERİNİN BİR ÖNEMİ YOK

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu su içme dengesini susama refleksi sayesinde insan beyninin ayarlayabildiğine dikkat çekerek, bireylerin su içme ihtiyaçlarının bünyelerine ve bulundukları ortamsal etkilere göre değişiklik gösterdiğini ifade etti. Suyun sertlik derecesinin de sağlıklı olup olmaması durumuyla ilgili olmadığını belirtti. Suyun PH değerinin de suyun faydasına artı ya da eksi yönde etki etmediğini söyledi.

SU ZEHİRLEYEBİLİR Mİ?

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, Bir anda 3-5 litre su içmiyorsa, suyun bireyi zehirlemesi mümkün değildir. Ayrıca böyle bir durum gerçekleşse dahi beyin bunu algılar fazla su böbrekler tarafından dışarı atılır görüşünü öne sürerken, Dr. Gülçin Kantarcı ise konuyla ilgili olarak; Günde 3,5 litrelik su tüketiminin de geçilmemesi gerektiğini ifade ederek aşırı su tüketimi böbreğin çok fazla çalışmasına sebebiyet vererek böbreği yorar ve bu durum zamanla böbrek sağlığını bozar dedi.

''Dikkat: Suyu doğru bir şekilde içmiyor olabilirsiniz!'' başlıklı haberimizde ise su tüketimine ilişkin; Beslenme Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Koçu Dr.Eric Berg'in ''Suyun vücudunuzda yaratacağı negatif etkileri azaltacak yararlı elektrolitler almıyorsanız, fazla su içmek sağlığınıza zarar verebilir. Uzmanlar sürekli olarak, sıklıkla su tüketmenizi tavsiye ediyor ancak bunun yanı sıra spor yapıyor olmanız, sık terlemeniz ve takviye elektrolit alıyor olmanız da önem arz ediyor. Su tüketimi fazla olup, terleme, spor veya elektrolit alımı olmadığında, elektrolitlerde ve özellikle tuzda seyrelme yaşanabilir. Kanınızda yeterince sodyum bulunmadığında oluşan hiponatremi adı verebilen bir duruma sebep olabilirsiniz’’ ifadeleri yer almaktadır.

Sonraki Haber