3 Nisan 2021 Medyanın Halleri

İYİ PARTİ VE HDP GÜVENLİK SORUŞTURMASINA KARŞI ÇIKTI!

HİLAL KAPLAN/SABAH

Devlet, bu sızmalardan kendini korumak için bazı önlemler aldı. MİT başta olmak üzere güvenliğimizden sorumlu kurumlara devlette görevlendirilecek kişilerle alakalı güvenlik soruşturması yapılması bu önlemlerin en önemlisiydi. Ancak maalesef geçen sene Anayasa Mahkemesi, güvenlik soruşturmasında kişisel verilere ulaşılması hükmünü "özel hayatın gizliliğine aykırı" bularak iptal etmişti.

HDP'nin güvenlik soruşturmasına neden karşı olduğunu anlamak zor değil ama İYİ Parti, bu önlemi bertaraf ederek kimlerle yan yana durduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

Neticede FETÖ'cülerin ve PKK sempatizanlarının kutladığı bir gece oldu ve bunu muhalefete borçluyuz.

SELVİ’YE GÖRE DEMİRTAŞ İYİ ÇEVRESİ KÖTÜ

ABDÜLKADİR SELVİ/HÜRRİYET

Demirtaş da Kandil’den ve İmralı’dan rahatsız. Bir ara yeni bir parti projesi geliştirmişti. PKK damgasını taşımayan ve Türk solunu da içine alan yeni bir parti. Hatta cezaevinde ziyaretine gelen bazı önemli isimlerle de paylaşmıştı. Ancak ne zaman ki Kandil’in haberi oldu, Kandil’in baskısı üzerine Başak Demirtaş alelacele yalanlamak zorunda kaldı. Demirtaş’ın yeni parti konusundaki yaklaşımı sağlıksız değil. Terör ve şiddet damgasını taşımayan, Kandil ve İmralı vesayeti altında olmayan yeni bir arayışı dillendiriyor. Doğru düşünüyor. Sırtında PKK damgasını taşıyarak Türkiye partisi olmak mümkün değil. Bu yaklaşım Kürt seçmen ve Türk solunun bir kısmında karşılık bulabilir. Ama Selahattin Demirtaş’ta eksik olan bir şey var. O da yeterince cesur olmaması. O nedenle İRA terörüne karşı çıkan SinnFein lideri gibi bir Gerry Adams olamıyor.

‘RAND YAZDI, İÇİMİZDEKİLER OYNUYOR’

HASAN ÖZTÜRK/YENİŞAFAK

2020 yılının Ocak ayında gündeme gelen Amerikan düşünce kuruluşu RAND’ın Pentagon için hazırladığı raporunda aynen şu ifade vardı:

“Milli Savunma Üniversitesi’nin müfredatının belirlenmesinde pozisyon alınmaya çalışılmalı…”

Rapordan bir yıl sonra subay-astsubay kursları müfredatından Atatürk isminin çıkartıldığı yalanını CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Bizim amiral gemimiz” dediği Sözcü gazetesinin bir köşe yazarı ortaya attı. Dahası Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi derslerinin kaldırıldığı da iddia edildi. Oysa ne Atatürk ismi müfredattan çıkmıştı ne de söz konusu ders. Harp Okullarına giriş yönetmeliğinde yapılan bir değişiklikte “irtica” kavramı çıkarılmış, onun yerine “terörle iltisaklı” ibaresi gelmişti ya bu değişiklik üzerinden de bir algı planlandı.

‘ABD TÜRKİYE’Yİ TERCİHE ZORLAYACAK’

HANDE FIRAT/HÜRRİYET

ABD, Çin ve Rusya’ya karşı mücadelesinde Türkiye’yi yanında görmek istiyor. Peki bu isteğini güçlü şekilde dile getiren ABD’nin Yunanistan’a verdiği yine çok güçlü desteğin arkasında ne var? Tüm Batı dünyasında Yunanistan’a karşı beslenen sempati bir gerçek. Ancak asıl meseleye “ABD’nin B Planı” dersek yanlış olmayacaktır. ABD, Türkiye’nin transatlantik hattından kayma olasılığına karşı Yunanistan ile kendi güvenliğini yedekliyor. Belli ki Türkiye transatlantik hat ile ilgili S-400’ler meselesi gibi bazı tercihlere zorlanacak. Hem AB’nin hem de ABD’nin, kendi güvenlikleri için kritik önem atfettikleri Türkiye’den demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü gibi alanlarda da artık somut beklentileri var. Açıklanan eylem planı ya da planlarının bir an önce uygulanması gibi.

AYDINLIK’IN NOTU: ABD’NİN TÜRKİYE’DEN BEKLENTİSİ “DEMOKRASİ” DEĞİL BÖLÜNME!

Sonraki Haber