Başbağlar Köyü Dernek Başkanı: Katliamı Gladyo planladı

Terör örgütü PKK’nın Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü’nde 30 vatandaşımızı şehit ettiği saldırının üzerinden 30 yıl geçti. Olayın tanığı Mehmet Ali Dikkaya ile yaşananları konuştuk. Dikkaya, ‘Madımak’ın da Başbağlar’ın da arkasında Gladyo var. Biz orayı terk etmedik.’ dedi.

1993’ün temmuz ayında Süper NATO’nun iki eylemine tanık olduk. Sivas’ta 2 Temmuz 1993 günü 33 aydınımız, Gladyo’nun yobazları tarafından yakıldı, üç gün sonra ise Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 33 köylümüz, ABD destekli PKK terör örgütü tarafından kurşuna dizildi.

Katliamın üzerinden 30 yıl geçti, hala acılar dinmedi. Başbağlar köylüleri, 93 temmuz katliamlarının arkasındaki karanlık güçlerin bir an önce ortaya çıkarılmasını istiyor. Başbağlar Köyü Dernek Başkanı Mehmet Ali Dikkaya, o günde dernek başkanıydı bugün de. Katliamın tanıklarından… Aydınlık’a konuşan Dikkaya, 5 Temmuz’da yaşananları şöyle anlattı:

“O gün akşam ezanı vakti cemaat camideyken camiye baskın düzenlendi, herkesi köy meydanına topladılar. Camide olmayanlar da evden çıkarıldı, kadınlar, çocuklar… Gelen teröristler yarım saat PKK propagandası yaptıktan sonra kurşun yağmuruna tuttu. 28 köylü, 1’i kadın 1’i çocuk kurşunlandı. 5 kişide evlerinde yakılarak şehit edildi.”

Köydeki evlerin büyük bölümü, köy okulu, köy camisi ve halkevi de ateşe verildi. Saldırı sırasında, telefon ve elektrik hatları kesildi.

Mehmet Ali Dikkaya

5 KÖYLÜMÜZ ENKAZ ALTINDA KALDI

Dikkaya, o gün başlayan ihmaller zincirinin hala devam ettiğini belirtti. Dikkaya, “İstihbarat anlamında zafiyet olmasaydı önlenebilirdi bu saldırı. Köydeki yangına haftalarca müdahale edilmedi. Cenazelerimize otopsi yapılmadı. Cenazelerimiz kamyonlara üst üste konularak 30 km uzağa defnedildi. 5 canımız ise yakılan evlerde enkaz altında kaldı. Dozerle evlerimiz dümdüz edildi. ‘Neden böyle yapıyorsunuz?’ dediğimizde ‘PKK’lılar fotoğraf çekip propaganda yapıyorlar.’ dediler bize. Korkunç bir oyun sahnelendi o gün. Alevi ve Sünni vatandaşları çatıştırmak istediler.” diye konuştu.

Dönemin Aileden Sorumlu Devlet Bakanının köye geldiğini de belirten Dikkaya, “Bakan, kadınlarla çocuklarla ilgileneceğine ‘Bunlar sizin kardeşleriniz affedin’ dedi bize. Bu çok üzücüydü. Biz, ortaya çıkarılmalarını ve yargılanmalarını istiyoruz.” dedi.

‘20 SANIK ARANIYOR’

Saldırganların Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından serbest bırakıldığını ifade eden Mehmet Ali Dikkaya, dava sürecini de şöyle anlattı:

“1996 yılında dava İzmir’de görülmeye başlandı. 1997 ekim ayına kadar da sürdü. Kurgulanmış bir mahkemeydi. 8 kişi yakalandı ama beraat etti. İtirafçı sanıklar hiç getirilmedi. 2022’de yeni bir dava açıldı, umutlandık ama 1 sanık vardı o da beraat etti. 20 tane aranan terörist var. Kimi yurt dışında kimi Kandil’de. Derdimiz davanın kapanmaması. Biz maşayı tutanların ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Türkiye’nin üzerinde oynanan oyunların görülmesini istiyoruz.”

‘HAİNLER KÖY BOŞALTILSIN İSTEDİ’

1996 yılından sonra köy yeniden inşa edildi. 66 yeni konut yapıldı. Dikkaya, 7269 sayılı kanuna göre köyün afet kapsamına alınması gerektiğini ifade etti. Dikkaya, şöyle konuştu: “69 ev yakıldı, yıkıldı. Kanuna göre 15 ev yıkılsa köy afet kapsamına alınıp ve imar edilmeliydi. Yaptığımız tüm müracaatlar reddedildi. Çünkü köy boşaltılmak istendi. O bölge boşaltılsın, istendi. Hain örgütler böyle istedi. O bölge Fırat’ın doğusu ve o haritanın içinde kalıyor. Tarihi bir köy Başbağlar. Tunceli’ye en yakın köy…”

‘BİZ ORAYI TERK ETMEDİK’

Mehmet Ali Dikkaya, “İstediklerini yapmadık, köyümüzdeyiz.” diyerek şu mesajı verdi:

“Bu işin içinde karanlık güçler var, istihbarat örgütleri var, Gladyo var, 3 gün önce Madımak’ta insanları yakan güçler var. Türkiye’yi kaosa sokmaya çalışanlar, Alevi Sünni çatışması çıkarmaya çalışanlar var. Ama biz, o oyunları bozduk. PKK, o bölgede etkin olmak istiyordu. Ama bizler orayı terk etmedik, buradayız, köyümüzdeyiz, yaşamaya devam ediyoruz.”

FAİL, PKK’YI SİLAHLANDIRANLAR

Katliamdan yaralı kurtulan Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar, yaşanan acı olayın izlerini yıllar geçse de unutamadıklarını ifade etti. Akarpınar, köyün imarı konusunda çok önemli çalışmalar yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “Adli süreç, Başbağlar için kanayan bir yara. Başbağlar köyü yalnız kendi için adalet istemiyor. Zulme uğramış herkes için istiyor. Terörün arkasında bulunan hain güçlerin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Komisyonlar kuruldu, Meclis’te ifadelerimizi aldılar ama ondan da sonuç alamadık. Sivas’la ilgili bir rapor düzenlendi ama Başbağlar için bir tek satır yok. Adalet herkese eşit olsun.”

Yaşanan katliamın sorumlusunun haçlı zihniyetleri olduğunu ifade eden Akarpınar şöyle devam etti: “Türkiye’nin zayıf düşmesini amaçlayan, Türkiye’nin bölünmesini isteyen kişilerin işi. Türkiye’nin 7 parçaya bölünmesini isteyenlerin işi. Bugün Suriye’de, Kuzey Irak’ta olan dış düşmanlarımızın işi. Bu, kurgulanmış bir senaryo. Biz korkmadık, köyümüzü de terk etmedik, buradayız. PYD ve PKK’yı kim silahlandırdıysa fail o. Onu bilmeyen yok zaten.”

YARIN İKİ AYRI YERDE ANMA YAPILACAK

İstanbul Karagümrük Kütüphanesi önündeki anma programı ise şu şekilde:

14.00: Açılış ve İstiklal Marşı
14.10: Kur’an-ı Kerim Tilaveti
14.20: Basın Açıklaması
14.30: Misafir Konuşmacılar
15.00: Hatim Duası ve Kapanış

Erzincan Kemaliye Başbağlar Köyü’nde düzenlenecek “Başbağlar Şehitleri’ni Anma Programı” şöyle:

10.00: Kemaliye’den Başbağlar Köyü’ne Hareket
12.00: Başbağlar Köyü’nde Anma Töreni
13.30: Başbağlar Anıt Ziyareti
14.00: Başbağlar Köyü’nde
Yemek İkramı
15.30: Başpınar Köyü’nde
Şehitlik Ziyareti

Sonraki Haber