30 yıllık bölümü aç kapa oyuncak ettiler

Aydınlık, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde bir günde kapatılmak istenen Temel Eğitim Bölümü’nü gündeme taşıdı. Senato usulsüz alınan kapatma kararından geri adım attı, Bölüm’ün açık kalması yönünde görüş bildirdi. Ancak YÖK ilk kararı gündemine aldı ve Bölüm’ü kapattı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Temel Eğitim Bölümü, Senato kararına rağmen kapatıldı. 30 yıllık Bölüm sanat eğitimine hakim olmayan ellerde oyuncak oldu. Senato, önce 22 Mayıs’ta Bölüm’ün kapatılması yönünde karar aldı, ardından öğretim üyelerinin itirazıyla karardan geri döndü ve 5 Haziran’da toplanarak Bölüm’ün açık kalması, hatta geliştirilmesi yönünde karar aldı. Ancak Yükseköğretim Kurulu, Üniversite Senatosu’nun Bölüm’ün açık kalması yönündeki görüşünü değil de, ilk kararı olan kapatılması yönündeki görüşünü 5 Haziran’daki toplantısında gündeme aldı. Aydınlık’ın ulaştığı kaynaklar, Senato’nun ikinci kararının YÖK’e ulaşmamış olabileceği görüşünde. Öğretim üyeleri, Rektör Handan İnci Elçi’ye “Senato’nun son kararının arkasında neden durmadığını” soruyor.

Aydınlık, 31 Mayıs 2024

KURULLARIN GÖRÜŞÜ ALINMAMIŞTI

MSGSÜ Senatosu 22 Mayıs’ta toplandı, YÖK’e Temel Eğitim Bölümü’nün kapatılması yönünde görüş bildirdi. Aydınlık, üniversitelerin kurullarında gündeme getirilmeden doğrudan Senato’da alınan kararı 31 Mayıs’ta “Sanat Eğitiminin Temeline Balyoz” başlığıyla manşetine taşıdı. Öğretim üyeleri, “Bölümün kapatılması konusu, Güzel Sanatlar Fakültesi Kurulu’nun gündemine alınmadığı için esas muhatabının görüşleri de Senato’ya sunulmadı. Bu kadar ciddi bir kararı Fakülte Kurulu’nun gündemine nasıl getirmezler, öğretim üyelerinin görüşlerini nasıl almazlar. Bu bölüm, farklı disiplinleri bir araya getiriyor. Bölümün kapatılması halinde öğretim üyeleri diğer bölümlere dağılacak. Buradaki toplam birikim de dağıtılmış olacak.” diyerek karara itiraz etti.

KURULLAR OY BİRLİĞİ İLE ‘DEVAM’ DEDİ

Aydınlık’ın manşetinin ardından önce Bölüm sonra da Fakülte Kurulu toplandı, kurullar oy birliği ile bölümün açık kalması yönünde görüş bildirdi. Senato Kurulu da 5 Haziran’da tekrar toplandı, Bölüm ve Fakülte Kurullarının kararlarına dayanarak “Bölümün kapatılmak yerine mevcut halinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde Yükseköğretim Kuruluna görüş verilmesi” oy çokluğu ile kararlaştırıldı. 5 Haziran’daki Senato Kurulu kararı YÖK’e ulaştı mı? Ulaştıysa ne zaman ulaştı orası muamma… Ancak YÖK tam da Senato Kurulu ile aynı gün 5 Haziran’da Senato’nun 22 Mayıs’ta aldığı kapatma yönündeki görüşü karara bağladı. 4 profesör, 2 doçent ve 2 doktor öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi tarafından eğitim araştırma faaliyeti yürüten bölüm kapatıldı. Ancak karar, aradan bir ay geçtikten sonra, 8 Temmuz’da Bölüm’e tebliğ edildi. Rektörlük aynı gün, çoğu tatilde olan öğretim üyelerine dosyalarıyla birlikte hangi bölümde çalışmak istediklerine ilişkin dilekçe yazmaları yönünde yazı gönderdi. Bu duruma şaşıran ve Rektöre defalarca ulaşmaya çalışan Bölüm başkanının çabaları karşılıksız kaldı.

SON KARAR YÖK’E GÖNDERİLDİ Mİ?

Kapatılan Temel Eğitim Bölümü’nün kurucuları arasında yer alan Prof. Caner Karavit, Rektörlüğün yanıtlaması gereken sorular olduğunu ifade ederek bunları sıraladı: “Senato Kurulu’nun bölümün açık kalması yönünde aldığı karar YÖK’e gitti mi? Gittiyse hangi tarihte gitti? Bizim duyumlarımız bu yazının YÖK’e gitmediği yönünde. Yazı gönderilmediyse bu usulsüz bir durum oluyor. Karar bize bildirilene kadar YÖK’ün Temmuz toplantısı da geçti. Kurul bir daha yaz tatilinde ne zaman toplanır bilmiyoruz. Bölüm bu şekilde alelacele usulsüzce dağıtılmak isteniyor. Rektör’ün son Senato Kurulu’nda bölümün açık kalması yönünde oy kullandığını biliyoruz. Sayın Rektör, Senato Kurulu kararının arkasında durmayacak mı? Bununla ilgili bir girişimi olmayacak mı? Rektör başta olmak üzere tüm Senato üyelerine asli görevlerini hatırlatıyor ve geçerli olan son kararın arkasında durmaya davet ediyoruz.”

REKTÖR SENATO KARARININ ARKASINDA DURACAK MI!

Rektör Handan İnci Elçi, Aydınlık’ın 31 Mayıs’ta yayımlanan manşetinden 1 hafta sonra sosyal medya üzerinden açıklama yaptı. Elçi, Senato Kararı’nın sorgulanamayacağını ifade ederek şunları söylemişti: “Yaptığımız işler kişilerin beklentilerine değil sadece Üniversitemize hizmet etmeye odaklıdır. Gücünü buradan alır. Ancak dikkat! Bu hadsiz dil üniversitemizin saygın Senato Kurulu’na yönelirse iş değişir ve aynı üslupla gerekli cevap verilir. Haber yaptırırken ismini bile yazdıramayacak kadar aciz kişilerin ifadesine göre Aydınlık gzt ‘üniversitemizin 142 yıllık geleneğine sahip çıkmış’. Bu eşsiz benzersiz Üniversitenin geleneğini ve birikimini korumak, Senatosunun oybirliğiyle aldığı kararları sorgulamak, İç işleyişi hakkında bilir bilmez cümleler sıralamak, Aydınlık, Odatv ve türevi medyanın harcı değildir.”

Sonraki Haber