31 Ocak Dama Çözümleri -

Türk Daması Federasyonu Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Türk Daması Derneği Eski Başkanı Ahmet Murat Çelik'in hazırladığı Dama Köşesi her cumartesi Aydınlık Gazetesi'nde, yanıtlar Aydinlik.com.tr'de...

YENİ NESİL KİTAP YAZMALI

Zeka oyunlarının gelişmesindeki en önemli faktör hiç şüphesiz bilgilerin nesilden nesile aktarılarak biriktirilmesi olmuştur. Aksi takdirde herkes kendisinin veya çok yakın çevresinin deneyimlerinden ibaret olan bir birikime sahip olurdu. Bunun da ne kadarlık bir gelişme sağlayacağını sizin takdirinize bırakıyorum.

Deneyimleri üst üste biriktirmek için onları kayıt altına almak ve biriktirmek en önemli yol olmuştur. Kitaplar da bunun en etkili biçimidir tabii. Bu da maalesef ki damanın bahtsız olduğu sahaların başında geliyor. Zaten çok az olan dama kitapları olay anını gösteren diyagramlar ve o diyagramların notasyonlarından ibaret.

Oyunun başı, oyun ortası, oyun sonunu anlatan müstakil kitaplar yok. İki usta arasında oynan yüksek seviyeli oyunların diğer ustalar tarafından analiz edildiği kitaplar yok. Satrancın gelişmesinde satranç analiz kitapları olan  Sahovski Informator'ların (Chess Informant) ne denli katkısı olduğunu anlatmaya kalksak kelimeler yetmez. Ömer Seyfettin'in "Dama Taşları" dışında damayı anlatan roman, hikaye vs yok. Oysa satrancı neredeyse dünyadaki herkese anlatan fakat içerisinde bir tek satranç oyunu dahi olmayan Stefan Zweig'in muhteşem romanı "Satranç" gibi nice şaheser var.  Büyük ustaların elinden çıkmış kendi stillerini anlatan kitaplar da yok. Aron Nimzoviç "My System" gibi öğretici ve geliştirici kitaplarsa satrancın adım adım gelişmesine yardımcı oldu. Bu dijital dönemin nimetlerinden yararlanarak dama ustalarından da bu girişimleri bekliyoruz. Bu konuda ülkemizdeki ustalardan bir yardım talebi olursa seve seve yardımcı olurum. 
Hepinize mutlu hafta sonları diliyorum

https://youtube.com/shorts/wh5It7IRfj8

https://youtube.com/shorts/ZCx_9_8qpKU

https://youtube.com/shorts/a8bfoPseVig

Sonraki Haber