34 hava aracıyla seferberlik
Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Öztürk orman yangınıyla ilgili ‘Sabotaj ihtimali yüzde 90. Polis araştırıyor’ dedi. Alevlerin ilk yükselmeye başladığı anlardan itibaren, kara gücünün çabasına rağmen sosyal medya üzerinden ‘müdahale edilmiyor’ algısı yaratıldı
Muğla Marmaris’te önceki akşam başlayan orman yangını dün öğlen saatlerinde kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Yangın 20.02'de başladı. 20.10'da ilk müdahale yapıldı” dedi. Sosyal medyada ise bazı hesaplardan yapılan paylaşımlarda yangına geç müdahale edildiği öne sürüldü. Bölgedeki kaynaklar ise orman teşkilatının canla başla görevinin başında olduğunu bildirdi. Muğla, Burdur, Aydın, Denizli ve Antalya'dan ekipler alevlerle mücadele etti.
34 HAVA ARACI BİN 494 PERSONEL
Akşam 20.02’de başlayan yangına 144 arazöz, 13 dozer, 576 kahraman personelle müdahale edildi. Gece boyu, alevlerin geniş alanlara sıçramasını engellemek amacıyla orman işçileri ormanlık alanda şeritler açtı. Gece rüzgarın da etkisiyle alevler hızla yayıldı. Görüş kısıtlı olduğu için gece çalışamayan hava gücü de günün ilk ışıklarıyla birlikte müdahaleye başladı. 20 helikopter, 14 uçak müdahaleye başladı. Bin 494 personel, 172 arazöz olmak üzere diğer kamu araçları ile toplam 363 araç, 39 iş makinesi ile alevlere müdahale etti. Helikopter ve uçakların durmaksızın alevlerin üzerine gitmesi, kara gücünün kararlı müdahalesi ile öğlen saatlerinde alevler kontrol altına alındı. Bakan Vahit Kirişçi, “Biraz ihtiyatlı olarak bunu ifade etmeliyiz ama büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı." dedi.
ÜÇ AYRI BÖLGE
Sabotaj şüphesi de gündeme geldi. Aydınlık’ın edindiği bilgiye göre sabotaj şüphesi üzerinde duruluyor. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay katıldığı canlı yayında sabotaj ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Öztürk yaptığı açıklamada "Sabotaj şüphesi var. Sabotaj ihtimali yüzde 90. Oradaki arıcılar, 3-4 kişinin kaçtığını gördüklerini söyledi. Polis ekipleri inceliyor. 3 ayrı bölge cayır cayır yanıyor” ifadelerini kullandı. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesindeki orman yangını ile ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. Yağcı, yaptığı yazılı açıklamada, yangının yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanında zarar oluşturduğunu bildirdi.
YANGINI ASIL SÖNDÜREN KARA GÜCÜDÜR
Orman Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Türkyılmaz sahadan aldığı bilgileri Aydınlık’a anlattı. Türkyılmaz, sosyal medyadaki havadan müdahale eksik eleştirileriyle ilgili şöyle konuştu: “Hava aracı ilk müdahale aracıdır. Ama yangını asıl söndüren uçak ya da helikopter değildir. Yangının büyümesini ve geniş alanlara yayılmasını engellemek için havadan su takviyesi yapılır. Genişlemeye karşı önleme tedbiridir. Yangını asıl söndüren ise kara gücüdür. Rüzgar hızı, ve nem ölçümü ile yangının ne yönde ilerleyeceği değerlendirilir. Dozerler burada önleme zonları açar. Yerden su ile söndürme faaliyeti devam eder. Söndüğünde de kökler toprak altında yanmaya devam eder. Soğutma işi de kara gücünündür.”
‘SOSYAL MEDYA ŞEYTANLARINA’ İNCELEME
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile birlikte bölgedeki çalışmaları yerinde takip etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün bölgedeki çalışmaları inceledi. Soylu, yangın bölgesinden yaptığı açıklamada sosyal medyada bilgi kirliliğine neden olan paylaşımları eleştirdi: "Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanları devreye girdi. İnsanlar geceden itibaren burada uyumuyorlar ve herkes bir tek ağacın kurtarılması için çaba sarf ediyor. Onlarca helikopter, uçaklar ve yerden arazözler büyük mücadele ortaya koymaya çalışıyor. Bundan ne anlıyorlar, ne keyif alıyorlar bilmiyorum. Bundan keyif alanların akli dengelerinin kayıp olduğu çok net bir şekilde ortada. Bir histeri nöbetine tutulmuş durumdalar. Bundan bir an önce kurtulmalarını diliyoruz."
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, da bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının teknik inceleme başlattığını bildirdi. Altun, "Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır." ifadesini kullandı.
HELİKOPTER Mİ UÇAK MI!
Orman Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Türkyılmaz, hava filosunda uçak ya da helikopter kullanımıyla ilgili de şunları söyledi: “Dünyada yangınlarla ilgili bilim insanlarının tespiti şu yönde: Arazi dik ve sarp ise hava filosunda ağırlık helikoptere verilir. Arazi düz ise ağırlık uçakta olur. Türkiye’nin arazi yapısına baktığımızda helikopterin baskın olması gerektiğini görüyoruz. 2022 yılında devlet, 55 helikopter 20 uçak kiraladı. Bu kadar uçağa da ihtiyaç yoktu. Geçen yıl yaratılan ‘uçak olmazsa söndürülemez’ algısı fazladan uçak kiralanmasına neden oldu. Onun yerine daha fazla helikopter olmalıydı.”