4 bin yıllık antik tablette kırmızı kalem izleri!

4 bin yıl öncesine tarihlendirilen antik tablette, bir öğrencinin yaptığı hatalar kırmızı kalemle öğretmeni tarafından çizilmişti. İşte o 4 bin yıllık antik tablet hakkında hiç duymadığınız bilgiler...

IFL Science'a göre, New York'taki The Met'te bulunan gesso kaplı tahta, Eski Mısırlı bir öğrencinin yazma alıştırması denemesini gösteriyor. Ancak öğretmenin gözünde, öğrencinin düzeltilmesi gereken birkaç hatası vardı.

4 BİN YILLIK TABLETTE KIRMIZI KALEM İZLERİ

BİR ÖĞRENCİNİN MEKTUP YAZMA ALIŞTIRMALARI

Burada kullanılan yazı, anıtların duvarlarını süsleyen ve eski papirüs parşömenlerinde hala görebildiğimiz geleneksel hiyerogliflerle tam olarak aynı değil. Bu yazının karmaşıklığı onu ortalama bir kâtip için biraz kullanışsız kılıyordu, bu nedenle M.Ö. 3000 civarında hiyeratik adı verilen daha karalama dostu bir el yazısı versiyonu geliştirildi. Metinleri yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir Mısırbilimci olan merhum William C. Hayes'in The Scepter of Egypt adlı kitabının ilk cildinden bu eseri üreten öğrenci hakkında biraz daha fazla bilgi edinebiliyoruz. Hayes, Iny-su adında bir gencin bu eseri "son derece resmi ve son derece kibar" bir mektup yazma alıştırması yapmak amacıyla yazdığını ve muhatap olarak kendi kardeşinin adını kullandığını yazmıştır.

Hayes, "Teb ve civar kentlerin tanrılarına alıcı adına yakarılan uzun soluklu bir girişin ardından, mektubun metnine iniyoruz ve muhtemelen kutsal bir barque olan bir geminin çeşitli parçalarının teslimatı ile ilgili olduğunu görüyoruz" dedi.

Ne yazık ki Iny-su'nun dersine giren usta kâtip onun bazı ifade ve yazım biçimlerine itiraz etmiş, bu nedenle de kırmızı mürekkeple düzeltmeler eklemiş. Tüm bunların ötesinde, zavallı çocuktan muhtemelen her şeyi ezberlemesi de bekleniyordu.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber