4 kilo patates bir maske parası
Patatesin başkenti Niğde’de 2020 yılı ürünleri depoda kaldı. Üretici elinden çıkarmak için fiyatı 30 kuruşa kadar düşürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin acilen devreye girmesi istendi.
Patateste sıkıntı giderek büyürken 4 kilo patates bir maske fiyatına satılmaya başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin acil devreye girmesi gerektiği, aksi halde patateslerin çürüyeceği bildirildi.
Türkiye’nin patates üretim merkezlerinden Niğde, Nevşehir bölgesinde yeni sezon patates ekimin başlamasına az bir süre kalmasına rağmen depolarda 500 bin tona yakın patates bulunduğu, alıcı olmadığı için çürüme noktasına geldiği bildirildi. Üreticiler, “Depoda patates çürüyecek, göz göre göre bizi batırıyorlar. Şu anda fiyatlar depodan çıkarma maliyetinden kurtulmak için boyutuna göre 30 kuruşa kadar düştü. Bir maske parasına 4 kilo patates satamıyoruz. Zaman iyice daraldı” dediler.
TMO’YA ÇAĞRI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de Çiftlik ilçesine bağlı Bozköy, Divarlı ve Azatlı kasabaları ile Ovalıbağ, Çardak, Şeyhler ve Kula köyü ve Ramat’ta patates üreticilerini ziyaret etti. Gürer ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, patatesin hiç bu hale düşmediğini kaydederek Toprak mahsulleri Ofisi’ne (TMO) çağrı yaptı. Gürer şunları söyledi:
“Niğde patatesin başkenti. Yılda ortalama 800 bin tona yakın patates yetişiyor. Halen bölgedeki depolarda alıcı bekleyen 500 bin tona yakın patates duruyor. Üretici 1 liraya mal ettiği ürününü, hasattan sonra 60 kuruşa sattı ancak tüccar alımı kesince depolamak zorunda kaldı. Bir aya kadar yazlık turfanda patates çıkacak. 2020 yılı ürünü depoda bekliyor. Son dönemde çaresiz kalan üretici yok pahasına ürününü satmaya çalışıyor. İktidar, patates üreticisinin feryadına kulak verip TMO’nun ve Tarım Kredi kooperatifinin bir an önce depolardaki patatesi almasını sağlamalıdır. Çiftçi, ürünün değer bulmasından vazgeçmiş, depoda kalmasın diye adeta yalvarır duruma düşürülmüştür. Kelimenin tam anlamıyla üretici kan ağlıyor. TMO en azından maliyetine yakın bir fiyata alım yaparak üreticiye sahip çıkmalıdır. Aksi taktirde tonlarca patates çürüyecek ve üreticinin 1 yıllık emeği heba olacaktır. Plansız tarım politikası çiftçiyi vurmuştur. 2020 yılı Mayıs ayında Mısır’dan patates ithal eden iktidar depoda kalan patates için çözüm üretmek zorundadır.”