4 milyar insan neden bunu yiyor: Kimchi tarifi

Kimchi son dönemde ülkemizde oldukça popüler. Peki, Uzak Doğu mutfağının sevilen lezzet kimchi nedir, nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? İddia ediyoruz bu tarif ile Kore'dekini aratmayan kimchi yapacaksınız!

Uzak Doğu mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri, Korelilerin vazgeçilmezi olan kimchi (kimçi), son yıllarda ülkemizde de çok sık tüketiliyor. Aslında bir nevi turşu olan kimchinin ana malzemesi Çin lahanası. Aynı şekilde yapımında fermente edilmiş farklı sebzeler de bulunuyor. Peki, Kimchi nedir, nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? İşte Türk usulü kimchi tarifi…

KİMCHİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

 Kimchi genellikle sebze ve aroma verici baharatlarla hazırlanır. Bizdeki gibi farklı sebzelerle yapılan tarifler olsa da en çok kullanılan Çin lahanasıdır. Bununla beraber bölgesel ve mevsimsel farklı sebzeler turp, sarımsak, kırmızı biber, taze soğan, mürekkep balığı, istiridye, diğer deniz ürünleri, taze zencefil, tuz ve şeker de kimchide kullanılabilen malzemelerdir.

1 adet japon turpu
1 adet çin marulu
5-6 dal yeşil soğan
2 adet havuç
1 adet pırasa
5 cm kadar zencefil
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım bardak balık sosu (isteğe göre)

 KİMCHİ (KİMÇİ) TARİFİ

1) İlk olarak Çin marulunu iyice yıkayın ve dörde bölün. Ardından bu yaprakları da büyük parçalara bölün.
2) Daha sonra marul yapraklarını tuzlayıp 30 dakika bekletin.
3) Havuç ve turpları ince uzun olacak şekilde kesin. Pırasa ve soğanı da ince ince doğrayın.
4) Marulları bol su ile duruladıktan sonra doğradığınız sebzelerle birlikte kabın içine alın.
5) Pirinç lapası için; 2 yemek kaşığı pirinç ununa, 2 bardak su ve 2 yemek kaşığı şeker ekleyin.
6) Ocakta pişene kadar kaynatın. Kaynayan pirinç lapasına 2 yemek kaşığı pul biber ekleyin.
7) Sarımsak, kuru soğan ve zencefili robottan geçirin. Ardından pirinç lapasının içerisine ekleyin.
8) Pirinç lapasına 2 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırdıktan sonra, soğuması için kenarda bekletin.
9) Bu aşamada isteğe göre balık sosu da ekleyebilirsiniz.
10) Doğradığınız sebzeleri pirinç lapasına ekleyip karıştırın.
11) Karışımı kavanoza doldurun ve kapağını kapatın. Serin bir yerde 1 hafta muhafaza ettikten sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

KİMCHİ (KİMÇİ) NASIL TÜKETİLİR?

Kore'de, kimchi daha çok yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir ama bazı yemeklerde ana malzeme olarak kullanıldığı da olur. Bu yemekler Kimchi jjigae (kimçi güveç), kimchi bokkeumbap (kimchi kızartılmış pirinç) gibi

Sonraki Haber