4 yıldır fiyatı değişmeyen tek ürün! Hiç zam yapılmadı ama alan yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin uygulama 2019 yılında başlamıştı. Bu uygulama ile plastik atığın önüne geçilmesi amaçlanmıştı. 4 yıldır marketlerde fiyatı değişmeyen tek ürün oldu.

Tüm Türkiye'de ücretsiz olarak verilen alışveriş poşetlerinin daha sonra zincir marketlerin ücretli satılacağı duyurulduğunda vatandaşlar tarafından tepki ile karşılanmıştı. Market poşetine ücret ödemek istemeyen vatandaşlar bez torbalara, filelere yöneldi. Marketlerde 4 yıldır fiyatı değişmeyen tek ürün alışveriş poşet oldu. Yıllardır 25 kuruşa satılan market poşeti için yeni bir karar verildi. 2024 yılında geçerli olacak geri kazanım katılım payı tutarları belirledi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre uygulamanın başladığı günden bu zamana kadar plastik poşet kullanımında yüzde 85 oranında azalma olduğu, bu uygulama ile plastik poşet ve tek kullanımlıkların azaltılması, geri dönüştürülmüş malzemelerin zorunlu hale gelmesi hedeflendiği belirtildi.

FİYATI DEĞİŞMEDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, marketlerde 25 kuruştan satılan plastik poşetleri için 2024 yılından itibaren satıcıların devlete ödeyeceği geri kazanım katılım payı 60 kuruşa yükseldi. Tüketiciler ise alışveriş poşetleri için 25 kuruş ödemeye devam edecek. Böylece 2019 yılından itibaren marketlerde tek fiyatı değişmeyen ürün alışveriş poşeti oldu.

2024 yılında 0,33 litrelik içecek ambalajı 6 kuruş, 1 buçuk litre ve üzeri içecek ambalajı 24 kuruş, kutu içecek ambalajı ise 18 kuruş olarak uygulanacak.

Sonraki Haber