40 yıllık köfte ustasının sırrı meğer sütmüş! Bunu yaparsanız köftenin lezzeti beşe katlanacak…

Ekmek arasında ya da patates kızartmasının yanında... Her hâliyle çok sevilen köfteyi daha da lezzetli yapmak ister misiniz? İşte sevdiklerinize efsane köfteler hazırlamak için bazı püf noktalar...

Yumuşak dokusu, baharatlarından gelen lezzetiyle sevilen et yemeklerinden olan köfte sofraların pratik ve besleyici gıdaları arasında yer alıyor. Köfte; tek başına ya da patates, pilav gibi eşlikçileriyle yiyenlere âdeta bir lezzet şöleni yaşatıyor. Gönüllere taht kuran köftenin lezzetini daha üst seviyeye taşımak isterseniz bu önerileri bir yere kaydedin! İşte daha lezzetli köfteler için yapmanız gerekenler...

En önemli malzeme: kıyma

Köftenin ana malzemesi olan kıymanın doğru seçilmesi lezzet için elbette en önemli unsur. Köfte için taze çekilmiş orta yağlı bir kıyma kullanabilirsiniz. Lokantalardaki köfte tadını yakalamak isterseniz dana kıymaya bir miktar kuzu kıyma da ekleyerek köftenizin lezzetini artırabilirsiniz.

Soğanı rendeleyerek kullanın

Köfte harcına eklenen soğanı doğramak yerine rendeleyip suyunu sıkmanız soğanın lezzetinin köfteye daha iyi geçmesini sağlar. Soğanı rendeleyerek iri doğranmış soğanların oluşturacağı görüntüyü de önlemiş olursunuz. Harcın içine soğan ile beraber birkaç dal ince kıyılmış maydanozu da ekleyebilirsiniz.

Lezzetin sırrı: sarımsak

Pek çok yemeğin lezzet sırrı olan ve sağlığa faydalarıyla bilinen sarımsak, köftelerinizi daha lezzetli hâle getirecek. Yarım kilo kıymaya rendelenmiş ya da ezilmiş birkaç diş sarımsağı ekleyerek köftenizin lezzetini arttırabilirsiniz.

Baharatları dengeli kullanın

Her yemeğe tat katan baharatlar, nefis köftelerin de lezzet sırları arasında yer alıyor. Kıymaya damak zevkinize göre ekleyeceğiniz karabiber, pul biber, kimyon ve tercih edeceğiniz diğer baharatlarla köftenin lezzetini başka bir boyuta taşıyabilirsiniz. İdeal bir tat yakalamak için baharatları dengeli kullanmak ve aşırıya kaçmamak önemli.

Süt ekleyebilirsiniz

Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için harç hazırlama aşamasında karışımın içine birkaç yemek kaşığı süt ya da maden suyu ekleyebilirsiniz.

İyice yoğurun

Malzemelerin birbiri ile tamamen karışması ve lezzetlerin bütünleşmesi için köfte hamurunun güzelce yoğrulması önemli. Malzemelerin iyice karıştığından emin olana kadar yaklaşık 15-20 dakika harcı yoğurma işlemine devam edin.

Köfte hamurunu dinlendirin

Köftelerinizin tam kıvamında olması, iyi şekil alması ve pişerken dağılmaması için hazırladığınız karışımı yaklaşık bir saat buzdolabında üstü kapalı şekilde dinlendirin. Dinlendirme sonrasında köftelerinize şekil verip pişirebilirsiniz.

Kararında pişirin

Köfteyi ızgarada, fırında, tost makinesinde ya da az miktarda yağ ile tavada pişirmeniz mümkün. Fazla kurutmadan, içi hafif sulu ve yumuşak kalacak şekilde pişirmek de elbette lezzeti ortaya çıkaran püf noktalardan.

Malzeme listesine ihtiyacınız varsa...

Hâlihazırda bir tarifiniz yoksa aşağıdaki malzeme listesi ile nefis köfteler hazırlayabilirsiniz:

  • Yarım kilo orta yağlı kıyma
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı galeta unu ya da ekmek içi
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, pul biber ve kimyon

Hazırladığınız köfteleri ister ekmek arası ister yanında salata, pilav veya garnitürlerle servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Sonraki Haber