40 yıllık ustası tarifini paylaştı! Erimeyen taş gibi salatalık turşusu yapmanın püf noktaları
Salatalık turşusu yapmak oldukça kolay olsa da, bazen salatalık turşuları eriyip yumuşayabilir. Erimeyen ve aylarca taş gibi kalan salatalık turşuları için dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır.
Salatalık turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hem sağlıklı hem de ferahlatıcı olan salatalık turşusu, kış aylarına girerken evlerimizde tariflerini araştırdığımız bir atıştırmalıktır. Peki, evinizde sağlıklı ve lezzetli bir salatalık turşusu yapmak için nelere dikkat etmelisiniz? İşte salatalık turşusu tarifi ve salatalık turşusunu taş gibi yapmanın püf noktaları.
SALATALIK TURŞUSU NASIL YAPILIR
SALATALIK TURŞUSU MALZEMELERİ
1 kg taze salatalık
5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tuz
1 bardak sirke
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
1 demet taze dereotu veya maydanoz (isteğe bağlı)
1 litre su
SALATALIK TURŞUSU YAPILIŞI
Salatalıkları bir bıçak yardımıyla deldikten sonra, hazırladığımız sarımsak ve salatalıkları cam kavanoza boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.
Sirke ve tuzu ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra, 1 litre su ile karıştırın ve salatalık turşusu kavanozuna ekleyin.
Geri kalan malzemeleri de ekledikten sonra kavanozunuzun ağzını iyice kapatın. Turşu kavanozunuzu malzemelerin birbirine iyice karışması için birkaç kez sallayın. Turşunuz hazır.
TAŞ GİBİ TURŞU KURMANIN PÜF NOKTALARI
1. Turşu kurarken kullanacağınız musluk suyunu bir gün önceden dinlendirin.
2. Tuz, turşunun fermente olmasını sağlayan ana bileşendir. Tuzun miktarını ölçülü bir şekilde kullanmalısınız. Genellikle 1 kg salatalık için 2 yemek kaşığı tuz yeterlidir.
3. Salatalıkları yaklaşık 1 saat boyunca tuzlu suda bekletmek, salatalıkların fermente olmasına yardımcı olur ve turşunun lezzetini artırır.
4. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir. Limon, turşunun lezzetini arttıracaktır.
5. Hazırladığınız turşunuzu mutlaka güneş almayan bir yerde, yaklaşık bir hafta dinlendirin.
Afiyet olsun.