400 aşireti bir araya getiren Rasim Aslan'a o toplantıyı sorduk: Terör ezildi ticaret, muhabbet arttı

Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan, terörün ezilmesiyle birlikte bölgede insanların nefes aldıklarını söyledi. Aslan, ‘Şu anda rahat gezebiliyoruz, ticaretimizi yapabiliyoruz. Birbirimizle oturup kalkabiliyoruz. Huzur her şeyin üstünde.’ dedi.

Van'da, Kadim Aşiretler Federasyonu (KAF) öncülüğünde çalıştay düzenlendi. Çalıştayda Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden yaklaşık 400 kanaat önderi ile aşiret temsilcisi bir araya geldi. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın da katıldığı toplantıda aşiretlerin sosyolojik yapısı ve toplumdaki önemi tartışıldı.

KAF, 2016 yılında Van’da 23 aşiretin bir araya gelmesiyle kurulmuştu. KAF’ın kuruluş açıklaması “Milletimizin kardeşliğine ve geleceğine kasteden bütün terör saldırılarına karşı beraberiz” ifadesiyle dikkat çekmişti.

Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan çalıştayda konuşulan konuları gazetemize anlattı. KAF’ın kültür üzerine, kültürlerini yaşamak üzerine bir yapı olduğunu ifade eden Rasim Aslan çalıştayda kültürümüz, gelenek, görenek, yaşantı gibi konuları tartıştıklarını anlattı.

Aslan “Devletimizin etrafında net durmamız, net mesaj vermemiz, her türlü terörün karşısında olduğumuzu net olarak göstermemiz gerektiğini ve ülkemize yapılan tehditlerin nereden gelirse gelsin kabul edilemeyeceğini, edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuşarak tehditlere dikkat çekti.

“Aşiretlerimizin hepsi devletten yanadır.” diyen Rasim Aslan, çekilen acıları şöyle ifade etti: “Kimisinin çocuğu ölmüş, kimisinin babası ölmüş, kimisinin kızı ölmüş. Aşiretin çok köy korucusu vardır. Terör nedeniyle göçler oldu, insanlar yerinden oldu, fakirleşti, çok insan zarar gördü, çoluk çocuğu yok olan oldu. Kanaat önderlerinin kanaati, en çok da buradaki vatandaşlar zarar gördü.”

Televizyon dizilerine dikkat çeken Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan, “Aşiretler televizyon kanallarında kendilerini aşağılayıcı cümlelerin söylenmesinden, hak etmediği şeylerin filmlere çekilmesinden rahatsız.” dedi.

‘HAPİSHANELER, KHK’LILAR BİZİM GÜNDEMİMİZ DEĞİL’

Terörün ezilmesinden sonraki durumu değerlendiren Rasim Aslan, şöyle konuştu: “Şu anda toplum huzurlu, rahat gezebiliyoruz, dolaşabiliyoruz, ticaretimizi yapabiliyoruz. Birbirimizle oturup kalkabiliyoruz. Sohbet muhabbet edebiliyoruz. Şehirler arası rahat gidebiliyoruz. Huzur ekonominin üzerindedir. Huzur her şeyin üzerindedir. İnsanlar huzurlu oldu mu aç da olsa mesele değil. Bu nedenle halk devletimizden çok memnun.”

Bugün bölgedeki ihtiyacı “Bölge halkı biraz daha ilgi görmek istiyor.” sözüyle ifade eden Rasim Aslan, “Hapishaneleri boşaltacağız söylemleri ve KHK’lılarla toplantılar bölgeyi etkiliyor mu” sorumuza, şöyle yanıt verdi: “Bizim gündemimizde yok, ne tartışıyoruz ne de gündeme alıyoruz. Çalıştayımız da üç gündür devam ediyor, böyle bir şeyi kimse de dillendirmedi.”

Aslan çalıştay sonuç bildirisini kısa süre içinde yayınlayacaklarını söyledi.

'KURTULUŞ SAVAŞI'NDAKİ GİBİ BİRLİK OLALIM'

Van'da bir araya gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki aşiretlerin temsilcileri, son yıllarda güvenlik güçlerince sürdürülen başarılı operasyonlarla huzurun sağlandığı bölgede teröre karşı ortak hareket etme çağrısında bulundu. Kanaat önderleri, teröristlere güvenlik güçlerine teslim olmaları çağrısında bulundu.

Toplantıya Bitlis'ten katılan Alikan aşireti ileri gelenlerinden Sait Şimşek, “Amacımız devletimizle birlikte hareket ederek terörü yok etmek. Aşiretlerle devlet yan yana gelmediği sürece terör bitmez. Kurtuluş Savaşı'nda nasıl birlik olduysak şimdi de teröre karşı birlik olmalıyız. Buradan teröristlere de sesleniyoruz; Kürtler adına silahla mücadele olmaz.” dedi.

Şırnak'tan gelen Kejan Aşireti temsilcisi Süleyman İğdi de “Teröre karşı aşiretlerin birlik ve beraberliği çok önemli. Bölgede çok büyük aşiretler var, bu gerçek örtbas edilemez. Terörden çok rahatsızız, artık terör görmek istemiyoruz.” diye konuştu.

'HİÇBİR PARTİ TERÖRLE İLİŞKİLİ OLMAMALI'

Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan da “Birbirimize sarılalım, kucaklaşalım. Bu bayrağın altında özgürce yaşayalım. Bu terörü dış mihraklar besliyor. Geçmişte olduğu gibi şimdi de göğsümüzü devletimize siper ettik, etmeye de devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kanaat önderi Necat Görentaş da şu ifadeleri kullandı: “Tüm aşiretlerinin ortak derdi terörün bir an önce bitmesi. Çok güzel bir huzur ortamı var. Terörün belinin kırıldığını görüyoruz. Bu girişimimiz teröre karşı ortak bir tavır. Hiçbir partinin terörle ilişkili olmamasını istiyoruz.”

Sonraki Haber