49 bin metrekarelik tesisler kaderine terk edilmesin! Sağlık hizmeti ve turizme kazandıralım

Hatay İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisleri, çürümeye terk edildi.

Karantina tesisleri Büyük Dere Mahallesinde, Mahalle İskenderun'a bağlı ancak Arsuz Belediyesinin sınırları içinde kalıyor. Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven ve Büyük Dere Mahalle Muhtarı Hüseyin Girdi, bu tesislerin yeniden kullanılması için devletin el atmasını istedi. Yöre halkı da turizme kazandırılması ya da okul, sağlık merkezi yapılmasını talep ediyor.

49 bin metrekarelik alan içinde binalar, arsalar, yüzme havuzları, lojmanlar, balık havuzları var. Tesisler bir dönem meslek yüksek okulu olarak kullanılmış. Okul başka binaya taşınınca bu kez meslek lisesi olmuş. Meslek lisesi de taşınınca binalar sahipsiz bırakılmış. Tesiste bir dönem de Suriyeliler oturmuş, onların terk etmesi ile Büyükdere mahallesi ve Suriyeli öğrenciler bir süre eğitim yapmışlar. Okulların kapanması ile birlikte bina kendi kaderine terk edilmiş.

İNEK SÜRÜLERİNE BIRAKILDI

Sahipsiz kalan bina önce inek sürülerine ahır olarak kullanılmaya başlanmıştır. Halen trafo binasında inekler kalıyor. Binaların diğer bölümlerinde ise geceleri uyuşturucu kullananlar eksik olmuyor.

PARA EDECEK YERLERİ SÖKMÜŞLER

Binanın bütün camları kırılmış, kapıları sökülmüş, tavanları yıkılmış, para edecek ne varsa hepsi sökülüp, satılmıştır. Lojmanların bir bölümünde limanda çalışan işçiler kalıyor. Diğer yerler ise yakılmış, yıkılmış, bahçesine molozlar dökülmüştür.

HALKIN İHTİYACINA GÖRE BELİRLENMELİ

Tesisleri, Büyük Dere Mahallesi Muhtarı Hüseyin Girdi ve Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven'le gezdik, yıkıntılar içinde kalan binanın hali içler acısı, adete viraneye dönmüş. Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, şöyle dedi:

“Devletin masraflar koyarak yaptığı bina bu hale getirilmiş. Birincisi yol üzerinde çirkin görüntüsü, ikincisi sahile zarar vermesi, üçüncüsü de burası okuldu ve bu hale getirilmesi insanların kafalarında soru işareti bırakıyor. Bana göre bu yerin en kısa zamanda sağlık meslek okuluna dönüştürülmesi ya da üniversitenin bir bölümü yapılması lazım. Burası İskenderun-Arsuz'un trafik merkezi... Yazın çok kaza oluyor. Sağlık Bakanlığının yapacağı acil müdahale ve trafik hastanesi de bir bölüm olabilir. Bunların ötesinde halkın ihtiyaçları temelinde kullanılması gerekiyor.”

İSTİHDAM ALANI OLABİLİR

Büyük Dere Mahallesi Muhtarı Hüseyin Girdi, “Devletten buraya bir el atmasını istiyoruz. Burada gençlerimiz için iş istihdamı yaratılabilir, ben köy muhtarı olarak okul olsun istedim ama kabul etmediler. Ayrıca benim muhtarlık binam yok. Ön taraftaki bekçi yerini muhtarlık binası için söyledim vermediler ve binalar bu hale geldi. Binanın temelleri çok sağlam” dedi.

Mahallelilerden Ali Girdi ise “Vatandaş olarak turizme açılmasını istiyorum. Buraların Antalya gibi şehirlerden farkı yok. Burada gençlere esrar sattırıyorlar. Yazık! Üzülüyoruz, neden insanlarımızın yararına kullanılmasın” önerisinde bulundu.

Sonraki Haber