5 Aralık Medyanın Halleri

İşte günün öne çıkan köşe yazıları....

GAZZE BİZİM İMTİHANIMIZ

AYDIN ÜNAL - YENİ ŞAFAK

İsrail’le ticareti ya da gemi trafiğini kesmek boykotun çok çok ötesinde bir fedakârlık, cesaret ve bedel gerektiriyor. Bir tarafta, haydi İslâmî boyutunu geçelim, insani ve milli bir mesele var; diğer tarafta İsrail’den gelecek bin dolarlar, milyon dolarlar. Hem dindar görünüp, hem Filistin meselesinde en hamasi nutukları atıp hem de gizliden gizliye İsrail’le ticaret yapanların yatacak yeri yok da, en azından konuşup davanın samimiyetine zarar vermeseler keşke. Kurtla yiyor, çobanla ağlıyorlar.

DEPREM... SON DURUM RAPORU

YAVUZ DONAT - SABAH

Depremde zarar gören il ve ilçeler ile ilgili planlama... Ve gelinen nokta: 680 bin konut yapılacak... 170 bin de ticari alan... Toplamda 850 bin bağımsız bölüm. Afetten zarar gören 11 ilde... 200 bin konutun ihalesi yapıldı... İnşaatlar devam ediyor. İl il yazacak olursak... Elbette ilk sırada Hatay... Depremde en büyük yarayı alan Hatay... Türkiyemize katılan son toprak... 39 bin 121 konut. "Oy aman aman Adıyaman." Ağır hasarlı... 41 bin 292 konut. "Madalyalı şehir" Kahramanmaraş... Yarası büyük... 39 bin 121 konut.

AMAÇ NAKBA’YI TAMAMLAMAK

HAKKI ÖCAL - MİLLİYET

Siyon teröristlerinin Filistinlileri korkutup kaçırarak, kaçırtamazlarsa öldürerek topraklarına el koyma yöntemi şimdi İsrail hükumetinin BM nezaretinde uyguladığı resmi “yerleşim yeri” politikasına dönüştü ve Batı Şeria her gün azala-azala bugün 1 milyon 700 Filistinlinin sığındığı 5 bin kilometrekareye, yani Trabzon kadar bir alana indi. Gazze Şeridi, daha dar olmakla birlikte sınırları belirli olduğu için daha şanslıydı. Beykoz büyüklüğündeki bu arazide 2 milyon Filistinli sürekli abluka altında. Mısır’a bile geçemiyor, kendi sahillerinde balık bile tutamıyor, gemi yanaşmıyor. Ama belirli bir sınır bulunduğu ve silahlı terörist Yahudiler “yerleşimci” kılığında gelip sınırı aşıp, evleri ellerinden alamıyordu. (...) Nakba’yı tamamlamanın, yani bir Filistin devletinin kurulmasını tamamen imkansız hale getirmenin yolu, Filistinlilere ait yerlerin sınırını yok etmekten geçiyor; bunun önündeki tek engel ise Gazze’nin sınırları. Onu da yok ettikten sonra Filistin diye bir şey, sadece tarih kitaplarında kalacaktır.

Sonraki Haber