5 ayda 737 işçi çalışırken öldü

Edinilen bilgilere göre mayıs ayında Kovid-19 nedenli en az 29 işçi ölürken diğer nedenlerle birlikte 156 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. 2020’nin ilk 5 ayında ise 737 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin mayıs ayı ölümlü iş kazaları raporuna Kovid-19 nedenli göre mart ayında 14 işçi, nisan ayında 103 işçi ve mayıs ayında 29 işçi yaşamını yitirdi. Bu ölümlerle bağlantılı olarak hayatını kaybeden işçi aileleri olduğu da belirtiliyor. Bilim insanlarının açıklamaları hatırlatılan raporda Kovid-19’un muhtemelen aşı bulununcaya kadar (bir yıl) hayatımızda önemli bir belirleyen olacağını gösterdiği ifade edildi.

Raporda, diğer nedenlerle birlikte, mayıs ayında toplamda 156 kişi çalışırken yaşamını yitirdiği kaydedildi. Yüzde 79’u ulusal basından; yüzde 21’i ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan edinilen bilgilerle hazırlanan raporda ocak ayında en az 114 işçi, şubat ayında en az 133 işçi, mart ayında en az 113 işçi, nisan ayında en az 221 işçi ve mayıs ayında en az 156 işçi yaşamını yitirdiği kaydedildi. 2020 yılının ilk beş ayında en az 737 işçi çalışırken hayatını kaybetti.

TARIM İŞÇİSİ 6 ÇOCUK

Mayıs ayında yaşamını yitiren 156 emekçinin 113’ü ücretli (işçi ve memur), 43’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölenlerin 6’sı kadın işçi, 150’si erkek işçilerden oluşurken kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, tekstil ve metal işkollarında gerçekleşti. Çalışırken hayatını kaybeden 6 çocuk işçi ise tarım işkolundaydı.

Ölenlerin yaş ortalaması ise kendi nam ve hesabına çalışanlarda (çiftçi ve esnaf) 50, ücretlilerde (işçi ve memur) 41 olduğu tepsi edildi. Ölen 59 emekçi ise 51 yaş ve üstündeydi. Bu çalışanlar, çiftçi ve esnaf ile tarım, tekstil, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, sağlık, güvenlik ve belediye işçileriydi. Mayıs ayında da 14 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi.

YALNIZCA 2’Sİ SENDİKALIYDI

Cam ve belediye işkollarında çalışırken ölen işçilerden yalnızca 2’si sendikalıydı.

Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, metal, sağlık ve tekstil işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Kovid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, şiddet, patlama/yanma, intihar ve elektrik çarpması oldu.

Ölümlü iş kazaların şehirlere göre dağılımı ise şöyle:

30 ölüm İstanbul; 9 ölüm İzmir; 8 ölüm Kocaeli; 6’şar ölüm Antalya; Bursa ve Denizli; 5’er ölüm Ankara ve Gaziantep; 4 ölüm Trabzon; 3’er ölüm Aydın; Çanakkale, Edirne, Kayseri, Osmaniye, Sakarya, Samsun ve Tekirdağ; 2’şer ölüm Erzurum, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Sivas, Şanlıurfa ve Zonguldak; 1’er ölüm Adana, Afyon, Ağrı, Aksaray, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Giresun, Hatay, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Muş, Niğde, Siirt, Şırnak, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Özbekistan.

Sonraki Haber