5 Ocak Medyanın Halleri

İşte günün öne çıkan köşe yazıları...

KOÇ GİBİ ORGANİZE

Abdülkadir Selvi - Hürriyet

Mehmet Büyükekşi, Ali Koç ve Dursun Özbek’in gerçekleri kamuoyuyla paylaşmaması nedeniyle Süper Kupa maçı Erdoğan’ın baskısıyla Suudi Arabistan’da oynanıyor gibi bir hava oluştu. Üç başkan da zamanında kamuoyuna açıklama yapmamaları nedeniyle bu algının oluşmasına hizmet ettiler. Sonradan anlıyoruz ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, maçın Suudi Arabistan’da oynanmasını istememiş. Hatta birkaç kez, “Bu iş nereden çıktı?”, “Takımlarım istiyor mu?” diye sormuş. Bu durumda “Orada yaşananların sebebi Erdoğan” sözünden dolayı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan özür dileyecek mi? Süper Kupa maçının perde arkasından süper organize işler çıkıyor. Maçın Suudi Arabistan’da oynanmasına onay veren, imzalanan protokolü kabul eden, paranın kasalarına girmesine izin veren, divan kurulunun kararına rağmen takımları Suudi Arabistan’a götüren Ali Koç ve Dursun Özbek’in son birkaç gün içinde Atatürkçülük hassasiyetleri ön plana çıkıyor. Ali Koç, Türkiye’de “Yurtta sulh, cihanda sulh” pankartını hazırlatıyor, Atatürk resimlerini tişörtlere bastırıyor. Dursun Özbek ondan geri kalmamak için Riyad’da baskı yaptırıyor. Sonuç itibarıyla “Koç” gibi bir organizasyon yapılarak Süper Kupa maçı sabote ediliyor. Ama bu rezaletin gerekçesi olarak da Atatürk, İstiklal Marşı ve Türk bayrağı gibi değerlerimiz gösteriliyor. Peki o zaman, Futbol Federasyonu’nun açıklamasında yer alan “Sürecin hiçbir aşamasında milli değerlerimiz ve Atatürk ilkelerimiz tartışmaya açık olmamıştır” vurgusu ne anlama geliyor?

NEREDEN NEREYE

Salih Tuna - Sabah

Şükür ki şükür devir değişmiş, MİT, MOSSAD'a tek yanlı hizmet vermekten, MOSSAD'a operasyon yapabilecek aşamaya gelmiştir. Mesela, İsrail'in o meşhur Demir Kubbe'sini hack'leyen dâhi yazılımcı Filistinli Omar A.'yı, 2020'de geldiği Türkiye'den 2022'de Malezya'ya kaçıran MOSSAD'ın elinden kurtarmıştır. Hatırlarsanız... Wall Street Journal gazetesi bir ay önceki bir haberinde MOSSAD'ın Lübnan, Türkiye ve Katar'da Hamas üyelerini hedef alacağını yazmıştı. MİT kaynakları da uluslararası basında yer alan bu haber üzerine İsrailli yetkililere gerekli uyarılar yapıldığını, yasadışı faaliyetlere izin verilmeyeceğini dile getirmişti. MOSSAD dediğini Lübnan'da yaptı. Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ve arkadaşlarını katletti. Lakin, MİT de dediğini yaptı. MOSSAD ajanlarının Türkiye'de Filistinlilere yönelik saldırılarda kullanmak üzere kafaladığı 34 kişiyi gözaltına aldı. Şayet Erdoğan dönemi olmasaydı veya Hamas'a "terör örgütü" diyen Özel'in CHP'si iktidarda olsaydı, MOSSAD'a operasyon yapmak söz konusu olamazdı. Tam aksine, MİT (eski günlerdeki gibi) MOSSAD'la işbirliği içinde Gazze'deki soykırımı protesto edenlere kuvvetle muhtemel operasyon düzenlerdi.

CÜZDAN

Melih Aşık - Milliyet

TÜİK aylık ve yıllık enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon tahmin edildiği gibi yıllık yüzde 65 düzeyinde ilan edildi. Önümüzdeki yıl için de yüzde 36 oranı veriliyor... Bu oranlar yorumlanırken “Enflasyon düşecek, düşüyor” gibi deyimler kullanılıyor. Kamuoyunda fiyatlar düşecekmiş gibi bir hava uyanıyor. Hayır, fiyatlar düşmeyecek... Sadece artış hızı yavaşlayacak... Verilen rakamlar bize bunu anlatıyor... Demektir ki, bu yıl da enflasyonla yaşamaya devam edeceğiz... Bu arada emekli zamları da açıklandı... Son 6 aylık enflasyona göre hesaplanmış... Yüzde 37,57 rakamına varılmış... Emekliler arasında bir anket yapılsa da bu oranlara inananların oranı ölçülse... Sonuç ne çıkardı merak ederiz!

Sonraki Haber