5 öğrenciden yalnızca 1’i devlette barınabiliyor

Öğrenciler günlerdir barınma sorunuyla boğuşuyor. Kimi havalimanlarında kimi sokakta kalıyor... Devletin soruna çözüm bulmasını bekliyor. İlk etapta sosyal tesislerin öğrencilere açılması, prefabrik yurtlar kurulması isteniyor. Uzun vadede ise yeni devlet yurtlarının yapılmasına işaret ediliyor

Ülkemizde 3 milyon 801 bin 294 öğrenci örgün öğretimde eğitim görüyor. Devlete bağlı KYK yurtlarının toplam kapasitesinin ise 678 bin 763. Yeni eğitim öğretim sezonuna başlayan öğrenciler kara kara nerede barınacaklarını bulmaya çalışıyor. Devlet yurdu bulamayan öğrenciler özel yurt ya da kiralık dairelere yöneliyor. İzmir, Ankara, İstanbul, Eskişehir gibi büyük şehirlerde kira fiyatları yükselişte. Özel yurt fiyatları ise aylık 800 liradan başlıyor, 3 bin liraya kadar çıkıyor.

Üniversite öğrencilerine barınma sorununa ilişkin çözüm önerilerini ve yaşadıkları olayları sorduk. Öğrenciler, kısa ve uzun vadede çözüm için devletin müdahalesinin gerekliliğine dikkat çekti. Barınma sorununa çözüm için TGB ve üniversite toplulukları harekete geçti.

KAMU İMKANLARI SEFERBER EDİLMELİ

TGB Genel Sekreteri Berke Berkil:

Türkiye’nin her yerinden sorunun çözümü için öğrenciler TGB’ye ulaşıyor. Biz de konuyla alakalı bir kampanya başlattık. Acil çözüm için yapılması gerekenleri sıraladık. Kimse çözümsüzlüğe mahkum değil. Çözüm için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bakanlığımız, valiliğimiz, üniversitelerimiz ve belediyelerimizle birlikte tüm kamu imkanlarını seferber edelim. Türk Gençliği adına bu sorunu çözüme kavuşturmak için elimizden geleni yapacağız.

KISA VE UZUN VADELİ ÇÖZÜM

Ege Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Esra Açıkyıldız:

Atatürkçü Düşünce Topluluğu olarak öğrencilerin mağduriyetine dair kısa ve uzun vadeli çözüm önerilerimiz var. Kısa vadede, şu an mevcut durumdaki oteller ve konuk evleri genç arkadaşlarımıza düşük ücretlerden kiralanmalıdır. Uzun vadede ise acil bir şekilde yurtlar yapılmalıdır. Bakanlıklarımıza, belediyelere ve valiliklerimize büyük sorumluluk düşüyor.

GEÇİCİ PREFABRİK KONUTLAR

Katip Çelebi Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Uğur Şimşek:

Devlet kurumu ve sendikaların lojmanları öğrencilere cüzzi ücretlerle tahsis edilmeli. Üniversite alanları içerisine geçici prefabrik konutlar inşa edilmeli, devlet yurtlarının sayısı artırılmalı.

KAMPANYAYLA SESLERİNİ DUYURACAKLAR

Akdeniz Üniversitesi Kitap Topluluğu Başkanı Murat Can Erçolak:

Sorunun temelinde yüksek kira fiyatları ve devlet yurtları kapasitesinin yetersiz olması var. Akdeniz Üniversitesi Kitap Topluluğu olarak bu konuda imza kampanyası başlatarak öğrenci arkadaşlarımızın mağduriyetini gerekli mecralara duyurmayı hedefliyoruz. Topladığımız imzaları rektörlük, valilik ve gençlik ve spor il müdürlüğü gibi kurumlara sunarak KYK yurtlarının kapasitesinin arttırılmasını, devlete bağlı veya özel sektöre ait konaklama alanlarının öğrencilere cüzi ücretlerle tahsis edilmesini talep edeceğiz.

'DEVLET ACİL MÜDAHALE ETMELİ'

TGB İstanbul İl Başkanı Duygu Karabulut:

Hayat pahalılığı, yetersiz yurt koşulları, fahiş kira ücretleri öğrencileri büyük zorluğa sokuyor. Yurt kapasitelerinin arttırılması, atıl binaların kullanıma açılması ile bu sorun çözülebilir. Devlet acil müdahale etmelidir.

'GENÇLİĞİN SORUNU GELECEĞİN SORUNUDUR'

İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Başkanı Cem Dağlıoğlu:

Gençliğin sorunlarını çözmek, bir bakıma geleceğin sorunlarını şimdiden çözmek demektir. Barınma hakkı, üniversite öğrencilerinin maddi durumlarına en uygun şekilde sağlanmalıdır. Bu sorun için devlet, ilgili organları harekete geçirmelidir.

EĞİTİMLERİNİ ERTELİYORLAR

Türk Tarihi ve Kültürü Başkanı Mücahit Akça:

Üniversitemizde yeni tanıştığımız arkadaşların bir kısmı barınma sorunu nedeniyle okulunu dondurmayı, eğitim sürecini ertelemeyi düşünüyor. Öğrenci, devlet yurtlarının sayıca yetersizliği ve ev kira fiyatlarındaki artıştan kaynaklı tarikat, cemaat uzantılı özel yurtlara itiliyor. Devletimiz bu soruna kaynaklarını seferber ederek en hızlı cevabı vermeli ve mağduriyeti gidermelidir.

KAMU ELİYLE ÇÖZÜLMELİ

TGB Ankara İl Başkanı Kayahan Çetin:

Ankaramıza gelen arkadaşlarımız kamu yurtlarının azlığından dolayı özel yurtlara ya da eve çıkmaya mecbur kalıyorlar. Bu olay kiraları artırıyor ve artan kiralardan dolayı arkadaşlarımız açıkta kalıyorlar. Bu soruna kamu eliyle (devlet ve belediyeler) esaslı çözümler gerekli. TGB olarak bu soruna karşı esaslı çözüm talebini tüm üniversitelerde dile getiriyoruz.

HAVALİMANINDA KALIYORLAR

Ankara Üniversitesi Düşünce ve Kitap Topluluğu Başkanı Anıl Işık:

Birçok arkadaşımız aşırı yüksek ev ve yurt ücretlerinden dolayı barınma ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Kalacak yeri olmadığı için Esenboğa Havalimanında kalmak zorunda olan arkadaşlarımız bile var. Bu sorun devletin bütün imkanları seferber edilerek acilen çözülmeli.

ORTAK ÇALIŞMA

MSKÜ Teknoloji ve Mühendislik Topluluğundan Ruşan Macar:

Birçok arkadaşımız kalacak yer sorunu yüzünden okulunu dondurmayı veya okulu bırakmayı düşünüyor. Yetkisi olan/olmayan herkesi bu sorunu çözmek için çalışmaya davet ediyoruz.

APARTLARA MAHKUM OLUYORLAR

Atatürkçü Düşünce Topluluğundan Ahmet Saral:

Uygun tüm tesislerimizin kapıları, öğrencilere geçici süreliğine açılmalıdır. Uygun alanlara geçici konaklama alanları yapılmalıdır. Yurt yapımı için hızla harekete geçilmelidir. Devletimizi göreve davet ediyoruz.

Sonraki Haber