50 yaş ve üzeri olanlar dikkat! Tek bir aşı demansa yakalanma riskinizi azaltabilir

Bilimsel bir araştırmaya göre, 50 yaş ve üzeri bireyler yaptıracakları bir aşıyla demansa yakalanma riskini azaltabilirler. Peki hangi aşı demans riskini azaltıyor?

Kişinin hafıza, konuşma ve diğer bilişsel yeteneklerini kaybetmesi gibi problemlere maruz kalmasına neden olan demans, çoğunlukla 50 ve üzeri yaş grubundaki bireylerde görülüyor. Bilimsel bir araştırmaya göre, zona hastalığından koruyan zona aşısı olmak ve bunama riskinin azalması arasında bir bağlantı bulunuyor. Zona aşısı, demans hastalığının ilerlemesini engelliyor olabilir.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPILDI

50 yaş ve üzeri kişiler için önerilen zona aşısı, bilimsel araştırmalara göre bunama riskinin azalmasını sağlıyor olabilir. Uzmanların geliştirdiği bu teori hakkında araştırmalar devam ediyor.

ZONA VE DEMANS ARASINDAKİ BAĞLANTI NEDİR?

Zonanın bilimsel olarak "herpes zoster" şeklinde adlandırılır ve bu herpes, oral veya genital herpesten farklıdır. (Her ikisine de herpes virüsleri neden olur, ancak zona cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir). Zona, daha önce su çiçeği geçirmiş olmaktan kaynaklanan viral bir hastalıktır. Su çiçeği geçirdikten sonra virüs, zona olarak ortaya çıkana kadar uzun yıllar vücutta uykuda kalabilir.

SUNY Upstate Tıp Üniversitesi'nde Geriatri Tıbbı Seçkin Hizmet Profesörü ve Alzheimer Hastalığı Mükemmeliyet Merkezi Direktörü olan Dr. Sharon A. Brangman, zona aşısı olmanın demans riskini azaltmasının nedeninin bilinmediğini, ancak birkaç teori olduğunu açıklıyor.

Teorilerden birinin zona aşısının iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olması olduğunu söylüyor. Dr. Bangman, zona hastalığının özellikle herpes virüsü beyinde aktive olduğunda, beyindeki sinir hücrelerine zarar veren iltihaplanma ile ilişkili olduğuna dikkat çekiyor.

HASTALIĞA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTABİLİR

Parade'da yer alan habere göre, Case Western Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nde profesör olan Dr. David Canaday, zonanın beyin dokusunda bunamaya yol açabileceğini, dolayısıyla aşı olmanın buna karşı korunmaya yardımcı olabileceğini söyleyerek teoriye katkıda bulunuyor.

"Virüs beyindeki kan damarlarının duvarlarında hasara neden olabilir. Alzheimer hastalığı beyinde amiloid adı verilen toksik bir proteinin birikmesiyle ilişkilidir. Aşı, bağışıklık sistemimizin beyindeki toksik amiloid proteinlerini daha etkili bir şekilde temizlemesine yardımcı olabilir ve bu da Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir."

Sonraki Haber