500’den fazla gönüllü yazılımcı yardım çağrılarını tek bir noktada topladı: Deprem.io

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin ardından paylaşılan yardım taleplerini tek bir uygulamada toplamak için Türk yazılımcılar imece usulü bir internet sitesi geliştirdi.

6 Şubat 2023 tarihinde bilişim teknolojileri alanında çalışan gönüllüler tarafından geliştirilen internet sitesi, arama kurtarma çalışmaları ile yardım ve destek taleplerini ortak bir veri tabanında toplayarak yetkili kurum ve kuruluşlara aktarmayı amaçlıyor. Depremzedelerin yardım almasını sağlayan uygulama ile ilgili bilgileri bir araya getirdik.

Deprem sonrası bölgeye yardım için malzeme gönderilmeye devam ediyor. Diğer yandan insanlar sosyal medyadan seslerini duyurmaya devam ediyor. Bu koşullarda en büyük sorun toplanan bilgilerin düzensiz olması ve yetkili kişilere ulaşamaması. Bu sorunu çözmek için “Deprem.io” isimli bir site geliştirildi. Bu site sayesinde deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerinin ve enkaz altında kalan vatandaşların yeri daha düzenli bir şekilde listelenebiliyor.

"ADRESLER YAPAY ZEKA İLE TESPİT EDİLİYOR"

Vatandaşların ulaşamadığı, enkaz altındaki yakınlarının adresini girebildiği uygulamada bilgiler; Ahbap, AKUT ve AFAD ile paylaşılıyor ayrıca Twitter’da yayınlanan adresler de yapay zeka ile tespit ediliyor.

Uygulama sadece depremzedelere yönelik değil. Konaklama sağlamak isteyen vatandaşlar, vinç ve iş makinesi kullanıcıları, yolcu taşıyıcıları gibi depremde yardımcı olabilecek herkesi bir araya toplayan ve yetkililere ulaştıran bir platform.

Paylaşacağınız yardım, destek taleplerinde yer alan isim, soy isim, telefon ve adres gibi kişisel veriler, veli, vasi, temsilci bilgisi, medeni durum ve sağlık bilgileri yurtiçi ve yurtdışında bulunan veri tabanında toplanarak, Afad, Akut, Kızılay gibi yetkili arama kurtarma kuruluşlarının yanı sıra destek ve yardım taleplerini karşılayabilecek sivil toplum kuruluşları ile paylaşılıyor.

"KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK"

Siteyi tasarlayan yazılımcılardan Yağmur Akdemir Özgür yaptığı açıklamada “Elimizden gelen bir web sitesi geliştirmekti. Bu yüzden yardım isteyenler için o sırada lokasyona yakın olanlar ve yardıma gidebilecekleri listeleyebiliyoruz. Bu sayede yardımın kime gidip gitmediğini takip edebiliyoruz. Uygulamanın işinizi kolaylaştıracağını düşünüyoruz. Kaybedecek zamanımız yok.” dedi.

500’den fazla gönüllü yazılımcının kar amacı gütmeden bilgi paylaşımı için geliştirdiği, hiçbir kurum ve kuruluşla ilişiği olmayan aplikasyonun son haline arama çubuğuna deprem.io yazarak ulaşılıyor.

Sonraki Haber