5G heyecanı bitti

5G teknolojisinin şehirlerin ve toplumların hayatlarına büyük etki edeceği yönünde İngiltere'de beklentiler vardı ve buna yönelik bazı hazırlıklar yapılmıştı. On binlerce yeni istihdam alanı açılacaktı, sistemin getirdiği hız topluma yayılacak yeni teknolojilerin öncüsü olacaktı.

 Bu beklentiler gerçekleşmedi. 5G evet bazı avantajları var ve daha hızlı ancak 2G'nin sağladığı ve 4G'nin sağladığı internet yayını devrimine benzer bir büyük yenilik getiremedi. 27 Şubat'ta Barcelona’daki MWCA Barcelona konferansı da bu bağlamda İngiltere menşeli operatörler için pek heyecan yaratmadı. 5G santrallerinin getirdiği diğer bir sorun ise 5G antenlerin yüksek enerji tüketimi sebebiyle (4G antenin iki katı) operatörlerin enerji maliyetlerinin önemli seviyelerde artma durumu. Teknolojiyi savunan uzmanlar ise birim veri başına enerji tüketiminin azaldığını ancak artan veri miktarı sebebiyle anten enerji tüketiminin de arttığını belirtiyorlar. İngiltere’de toplumunun kullandığı cep telefonlarının büyük kısmı ise henüz 5G'yi desteklemiyor. 5G bu haldeyken, 6G'yi ise kimse konuşmayı istemiyor olsa gerek.

 Anlaşılan dünya 5G'de bir süre takılı kalacak. Türkiye için, geride kaldığımız telekom teknolojilerindeki yetkinlik farkını kapatmak için değerli bir zaman yakaladık. TÜBİTAK, ASELSAN vs. şu yerli 5G santrallerini kim yapıyorsa artık bu işlerin başarı ile sonuçlanması ve hızla sahada sivil ve askeri alanda yaygınlık kazanması lazım.

Sonraki Haber