6. filo İstanbul'da! 55 sene önce böyle kovulmuşlardı
6.filonun en eski gemisi USS Mount Whitney İstanbul'da Sarayburnu'na demirledi. Amerikan gemisi akıllara 1968 yılında Türk gençliğinin yaptığı protestoyu getirdi.
ABD donanmasına bağlı USS Mount Whitney Savaş Gemisi olağan liman ziyaretleri kapsamında Sarayburnu’na demirledi. ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından gemi basın mensuplarına gezdirildi. Amerika Birleşik Devletleri Donanması’nda 6.Filo’ya bağlı olarak görev yapan sancak ve komuta gemisi USS Mount Whitney, olağan ziyaret kapsamında yaklaşık 300 kişilik ekibiyle, İstanbul’a geldi. ABD Donanmasının en eski 3 gemisinden biri olan gemi 52 yıldır görev yapıyor.
Ziyaretle ilgili konuşan ABD Büyükelçisi Jeffrey L.Flake, "Bu ziyaretin, Türkiye ve ABD arasındaki iş birliği ve koordinasyonun çok iyi bir örneği olduğunu düşünüyorum.
Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler 70 yılı aşkın ilişkiler, özellikle NATO üyeliği çerçevesindeki ilişkiler ve daha öncesinde yakın ilişkilerimiz olmuştu. Bu birliğimiz, bu geminin ziyareti Türk-Amerikan ortaklığını, aynı zamanda bu gemi ziyaretiyle ortaklığın geldiği noktayı iyi bir şekilde sembolize ettiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
ABD'nin 6.filoya bağlı en eski gemisi akıllara 18 Temmuz 1968'de yapılan ve ABD askerlerinin Dolmabahçe'de denize dökülmesiyle sonuçlanan Altıncı Filo eylemlerini getirdi.
ALTINCI FİLO PROTESTOSU TARİHE GEÇTİ
18 Temmuz 1968’de dünya tarihinin en önemli Amerikan karşıtı eylemlerinden biri gerçekleşti.
Dolmabahçe rıhtımına yanaşan 6. Filo’nun askerleri Doğu Perinçek'in genel başkanlığını yaptığı Dev-Genç üyeleri tarafından denize döküldü. Protestolar sırasında İTÜ Yurdu'na yapılan baskında Vedat Demircioğlu hayatını kaybetti. Perinçek Altıncı Filo protestosunu şöyle anlattı:
"Kabaran bir gençlik hareketi ve o gençlik hareketine halktan büyük sevgi vardı. İstanbul’daki arkadaşlarımız önce Taksim Meydanı’nda toplandılar. Oradan Dolmabahçe üzerinden o gençler ABD askerlerinin üzerine arkalarında büyük bir kitleyle yürüdü. Başlarında Deniz Gezmiş, Aslan Kılıç gibi o zamanki gençlik önderleri vardı. Tabii orada bir kısım solcular da barikat kurdu. İnerken bizim arkadaşlarımızı ‘efendim faşizm gelir’ düşüncesiyle engellemeye çalıştılar ama arkadaşlarımız o barikatı da yararak aşağıya indi. O büyük hareketle Amerikan askerlerini denize döktü."
1968 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) öğrenci olan Gökalp Eren, Altıncı Filo protestosunu şöyle anlattı:
"O dönemin bütün sol, anti-emperyalist Türk gençliği, ABD 6. Filosu’nun, Vietnam Savaşı’ndaki 7. Filo’nun kardeşi ve suç ortağı olduğunu bilerek bu mücadelenin içinde yer aldı. 6. Filo’ya duyulan öfke aynı zamanda, Vietnam’daki 7.Filo’ya olan öfkeydi. Amerikan emperyalizmin dünyaya egemen olma çabasına karşı bir eylemdi.”
Denize dökülen Amerikan Askerleri denizden teknelerle toplanmıştı.
ALTINCI FİLO EYLEMLERİ BUGÜN DE DEVAM EDİYOR
Türk gençliğinin 6. Filo'ya karşı eylemleri hala devam etmekte. 2 Kasım 2021'de Türkiye Gençlik Birliği üyeleri İstanbul Sarayburnu'nda demirleyen USS Mount Whitney savaş gemisinde görevli askerin başına çuval geçirmişti.