SAHA EXPO’da 200 işbirliği imzası

Türk savunma sanayiinin dev buluşması SAHA EXPO Fuarı’nda 6,2 milyar dolarlık iş hacmi oluştuğu bildirildi. Fuarda yapılan 25 bin birebir görüşmenin sonucunda, 200 işbirliği imzası atıldı. Bu anlaşmaların 4 milyar 332 milyon dolarının ihracat sözleşmesi olduğu bildirildi

İstanbul Fuar Merkezi’nde beş gün boyunca süren ve önceki gün kapılarını kapatan SAHA EXPO Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda, bu yıl 6 milyar 189 milyon dolarlık 133 anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşmaların 4 milyar 332 milyon dolarının ihracat sözleşmesi olduğu bildirildi.

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen SAHA EXPO’ya 121 ülkeden 1478 firma katıldı. Bu firmaların 766’sı yabancılardan, 712’si yerli firmalardan oluştu. Fuarda 5 farklı kıtadan 27 bakan, 6 genelkurmay başkanı ve 35 ülkeden 178 alım heyeti yer aldı.

İlk defa SAHA EXPO’da görücüye çıkan 213 ürünün sergilendiği fuarı, 100 binin üzerinde kişi ziyaret etti. Fuarda yapılan 25 bin birebir görüşmenin sonucunda, 200 işbirliği imzası ve 6,2 milyar dolarlık iş hacmi gerçekleşti.

KOBİ’LER SAHNEYE ÇIKTI

Bu yıl küçük ve orta ölçekli yerli firmalar da SAHA’ya çıktı. 2024 yılında tamamen kurumsallaşmış, dünyaya örnek olacak bir fuar konseptini hayata geçirdiklerini ifade eden ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şunları kaydetti:

“Bu yıl hem büyük firmaların hem onların arkasındaki büyük güç olan küçük ve orta ölçekli firmaların bir arada olduğu ve adeta milli takım gibi uluslararası arenaya çıktığımız bir fuar düzenledik. Bunun dünyada çok az örneği var. Artık büyük şirketlerimizle beraber bizimle bu yolculuğa çıkmış küçük ve orta boy şirketlerimizin de ihracat yaptığını şahitlik ediyoruz. Onlar da uluslararası bir şirket olma yolunda ilerliyorlar.”

KİLOGRAMI 60 DOLAR

Savunma sanayii olarak bir yandan ülkenin bekasına hizmet ederken öte yandan Türkiye'ye katma değeri yüksek ihracat olanağı sağladıklarına dikkat çeken Akyol, “Kilogram başına 60 dolar ortalaması olan bir sektörüz ve ülkemize bu anlamıyla da çok ciddi katkı sağlıyoruz. Bir taraftan kahraman ordumuza son derece yüksek teknoloji ürünler sağlarken yeni nesile de hayallerini gerçekleştirecekleri nitelikli işler yapabilecekleri bir ortamı sunuyoruz.” diye konuştu.

SAHA EXPO HAKKINDA

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından organize edilen SAHA EXPO, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle düzenleniyor.

Geleceği şekillendiren teknolojilerin yer aldığı fuarda yerli ve yabancı çok sayıda firma, kurum ve kuruluş en son ve yeni ürünlerini sergileme fırsatı buldu. Fuar kapsamında yerli ve milli imkânlarla üretilen çok sayıda ürün sergilendi. 300’den fazla lansman yapıldı. 25 binin üzerinde B2B, B2G, G2G görüşmenin yapıldığı fuarda, 200’den fazla imza töreni gerçekleştirildi.

Fuar kapsamında 5 kıta ve 35 ülkeden 178 yabancı alım heyeti hazır bulundu. 51 ülkeden 97 heyette 422 heyet katılımcısı fuarda yer alırken, üst düzey katılım da bu yıl oldukça yoğun oldu. Fuarı farklı ülkelerden 27 Bakan, 6 Genelkurmay Başkanı, 6 SSB Başkanı/Başkan Yardımcısı, 13 Kuvvet Komutanı da ziyaret etti.

İLK KEZ TANITILAN ÜRÜNLER

SAHA EXPO’da Türk savunma sanayisi bünyesinde son dönemde geliştirilen araç ve platformlar yanında KOBİ düzeyindeki alt yüklenici ve tedarikçi firmaların yerlileştirildiği ürünler sergilendi. İşte fuardan bazı ilkler…

- ASELSAN, uçtan uca milli ve güvenli haberleşmeye olanak sağlayan yeni ağ tabanlı haberleşme sistemlerini, özgün mühendislik eseri yeni elektronik harp podlarını, hava tehditlerine karşı ileri çözümler sunan yeni anti dron sistemlerini de ilk kez SAHA EXPO’da tanıttı.

- Roketsan’ın geliştirdiği Roketsan Pusu, LG-155 lazer güdümlü topçu mühimmatı ve lazer güdümlü orta menzilli tanksavar füze sistemi L-OMTAS, ilk kez Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı SAHA EXPO’da sergiledi.

- HAVELSAN, dijital birlik teknolojisinde geldiği son noktayı ilk kez SAHA EXPO 24’te uygulamalı olarak gösterdi

- ULAK Haberleşme, yerli 5G altyapı sistemleri, güvenli iletişim çözümleri ve akıllışehir uygulamalarını ziyaretçilerle buluşturdu.

- STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, bu yıl Türk donanmasında göreve başlayan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) ve STM’nin ana alt yüklenici olarak kritik görev aldığı MİLGEM Ada Sınıfından bir korvet SAHA EXPO kapsamında, Sarayburnu ve Ataköy limanlarına demir attı.

- ASTECH DEFENCE, GÖKKURT Akıllı Mühimmat Ailesi’ni (GAM) ilk kez sergiledi.

- Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve “dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı” (İHA) iddiasına sahip TALAY, ilk kez SAHA EXPO’da tanıtildı.

- Askeri AC/DC ve DC/DC çeviricileri geliştiren Anova Ar-Ge Teknolojileri, kibrit kutusunun yarısı boyutundaki, ürün ailesinin en yeni üyesini SAHA EXPO’da sergilendi.

- FNSS tarafından geliştirilen 5. Nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8x8, SAHA EXPO ile Türkiye’de ilk kez sergilendi.

- ASPOWER tarafından geliştirilen yerli ve özgün şarj kontrol kartı tanıtıldı.

- Yerli ve milli teknoloji üreticisi Mikro-Tasarım Elektronik, savunma sanayii için geliştirdiği ileri görüntüleme teknolojilerine bir yenisini daha ekledi. Şirket, 1280 x 1024 çözünürlüğe ve 10µm piksel adım aralığına sahip yeni SWIR (Kısa Dalgaboyu Kızılötesi) kamerasını, sektör temsilcileriyle buluşturdu.

Sonraki Haber