65 saçmadan kurtuldu misinadan kaçamadı

Caretta caretta Leyla, bir yıl önce yakın mesafeden vurulmuş halde İzmir’de bulundu. Başında ve yüzgecinde derin yaralar vardı. Tedavi edildi, uydu takip cihazı ile yeniden sulara salındı. 7 ay içinde önemli veriler sağladı ancak Leyla bu kez dolandığı ağlardan kurtulamadı

Caretta caretta Leyla, geçen yıl İzmir Güzelbahçe’de yaralı halde bulunarak hayata tutundu. DEKAMER’de tedavi edildi. Uydu vericisi takılarak yeniden sulara bırakıldı. 7 ay sonra boğularak ölmüş halde bulundu. Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yöneticisi Prof. Dr. Yakup Kaska, balıkçılık faaliyeti devam ederken, nesli tehlike altındaki türün yaşamına imkan veren çalışmaları anlattı.

4 AY TEDAVİ ALTINDA KALDI

Tam bir yıl önce 27 Nisan’da Güzelbahçe sahilinde vatandaşlar yaralı bir Caretta caretta gördü. İzmir İtfaiyesi Su Altı ve Su Üstü Arama Kurtarma ekipleri tarafından kurtarılan hayvana ilk müdahale İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda yapıldı. Yakın mesafeden ateşli silahla vurulmuştu. Muğla`daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine (DEKAMER) nakledildi. Başından ve sol yüzgecinden 65 saçma çıkarıldı. 22-27 yaşlarında olduğu tahmin edilen caretta caretta 4 ayı aşkın süre merkezde tedavi edildi. Tamamen iyileşti. Leyla adı verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile DEKAMER’in ortak projesi kapsamında uydu takip cihazı takılarak 27 Eylül 2021’de Muğla Ortaca’dan denize bırakıldı. Leyla’dan son sinyal Kuşadası’nın karşısındaki Simi Adası’ndan 12 Nisan’da geldi. Geçen cumartesi Kuşadası sahilinde ölü halde bulundu. Yapılan incelemede Leyla’nın yüzgeçlerinde misina ve ağdan kaynaklanan kesikler tespit edildi. Leyla, misinaya dolanmış ve boğularak ölmüştü.

GÖÇ ETMEYEN ENDER BİREYLERDEN

Uydu ile takip edildiği 7 ayda, önemli veriler sağladı. Prof. Dr. Yakup Kaska Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “Akdeniz’deki deniz kaplumbağalarının çoğu kışın güneye göç ediyor. Leyla, takip altındaki bir diğer caretta caretta Zeynep’le birlikte türün diğer bireylerinden farklı olarak Ege sularında kaldı. Bize Ege Denizi’nde deniz kaplumbağalarının yaz kış yaşadığını göstermesi bakımından önemli bir bilgi sağladı” dedi.

AĞLAR TEHLİKESİZ HALE GETİRİLECEK

Ağa dolanmanın Akdeniz’de deniz kaplumbağaları için en büyük sorun olduğunu söyleyen Kaska sözlerine şöyle devam etti: “Yılda 132 bin deniz kaplumbağası ağa takılıyor. Bunların 44 bini ölüyor. Bunlardan bin  ila 2 bininin bizim kıyılarımızda öldüğünü tahmin ediyoruz. Balıkçılık faaliyeti devam ederken kaplumbağaların zarar görmemesi için çeşitli yöntemler var. Trol teknelerine kaplumbağa dışlama cihazı dediğimiz ızgaraları bağlıyoruz. Yukarıda bir açıklık oluyor kaplumbağa oradan dışarı çıkabiliyor. Üzerinde çalıştığımız bir başka araştırma da led ışıkların kullanımıyla ilgili. Ağlara 10’ar metre aralıklarla yeşil renkli led ışık takıyoruz. Kaplumbağa ışığı gördüğünde kaçıyor. Böylece ağa yaklaşmıyor. Buradan ümit verici sonuçlar çıkacak gibi. Bu tür kullanım yaygınlaştıkça ölüm oranları da azalacaktır.”

ÖLDÜĞÜNÜ SANABİLİRİSİNİZ!

Balıkçıların deniz kaplumbağasını çoğu zaman öldü sanarak denize bıraktığını söyleyen Prof. Dr. Yakup Kaska bununla ilgili de uyarıda bulundu: “Aslında bayılmış olabilir. Öldüğünü düşünerek suçluluk duygusu ile denize atılmamalı. Bunun yerine kafası aşağıda kuyruk kısmı yukarıda olacak şekilde bekletilerek bize haber verilmeli. Bu hayvanları tedavi altına alarak kurtarabiliyoruz. Ama denize atıldığında ölüme terk edilmiş oluyor.”

Sonraki Haber