750 bin kişinin borcu 72 milyar lirayı buldu

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendirdi. Deniz, 'neoliberal ekonomi politikası insanımızı bataklığa sürüklüyor' dedi

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendirdi. Yılın ilk beş ayında 750 bin vatandaşın yasal takibe düştüğünü ve bu borcun 72 milyar liraya ulaştığını paylaşan Başkan Deniz, “Yangının alevi görünmeye başladı.” dedi.

Toplumun büyük kesiminin gelirinin yaşamını sürdürebilmek için yapması gereken harcamaya yetmediğini dile getiren Genel Başkan Deniz, “Tüketici zorunlu olarak kredi kartı kullanmakta, kredi kart limitlerinin tükenmesi ve asgari ödeme ile günün kurtarılamayacak noktaya gelinmesiyle bu kez yüksek faiz oranları ile bireysel kredi kullanmak zorunda kalmaktadır.” ifadelerini kullandı. Genel Başkan Deniz’in açıklamasında şunlar yer aldı:

Mehmet Bülent Deniz

YASAL TAKİP VATANDAŞIN YAKASINDA

“Tüketici Birliği Federasyonu çok uzun süreden beri, tüketicinin banka borçlarının çevrilemeyecek noktaya geleceği, milyonlarca insanın banka borçları nedeniyle yasal takibe uğrayacağı uyarısında bulunmaktadır. Nitekim son açıklanan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre; 2024 Ocak-Mayıs döneminde 750 bin kişi bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşmüş bulunmaktadır. Yasal takibe düşen 750 bin tüketicinin borcu 72 milyar liraya ulaşmıştır.

FAİZ POLİTİKASINA İŞARET ETTİ

“Faizlerin artırılarak, miktarsal sıkılaştırmanın sağlanması ve sonuçta talebin azaltılarak enflasyonun düşürüleceği varsayımına dayalı ekonomik program, ülkeyi bu olumsuz noktaya getirmiştir. 2024 yılının ilk beş ayında yasal takibe uğrayan 750 bin tüketici, aile fertleriyle birlikte 3 milyonluk nüfusa işaret etmektedir. Bu durumda sadece ilk beş ayda, üç milyon yurttaşımız ekonomiden tamamen kopmuş, icra kapısına düşmüş, kişisel iflası gerçekleşmiştir.

‘NEOLİBERAL EKONOMİ BATAKLIĞA SÜRÜKLÜYOR’

“Sokağın ekonomisi bu olumsuzluğun giderek artacağı işaretlerini vermektedir. Mevcut ekonomi yönetimi bu gerçeği görmezden gelmekte, 2023 Haziran döneminden bu yana uyguladığı neoliberal ekonomi politikasında ısrar ederek, milyonlarca insanımızı bataklığa sürüklemektedir.”

Açıklamada Tüketici Birliği Federasyonu’nun önerileri şöyle sıralandı:

- 90 gün olan yasal takip süresinin geçici olarak 180 güne çıkarılması.

- Artık çevrilemeyen banka borç stokunun eritilmesi için banka borçlarının yapılandırılmasını sağlayacak bir yasanın çıkarılması.

Sonraki Haber