750 TL'lik savunma sanayii katkı payı AK Parti'yi karıştırdı: Vekillerden Şimşek'e kademeli sistem önerisi

Bakan Şimşek’in katıldığı istişare toplantısında, ertelenen ‘savunma payı’ gündeme geldi. Milletvekilleri, vatandaşın tepkilerini Şimşek'e aktarırken, kademeli sistem önerisinde bulundu. Tartışmalarında yaşandığı belirtilen toplantıya dair '750 TL'lik vergi AK Parti'yi karıştırdı' yorumları yapıldı.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu için 100 bin TL ve üzeri limiti olan kredi kartlarından 750 lira katkı payı alınmasını da içeren kanun teklifinin görüşmeleri ertelendi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Ertelendi diyelim. Daha detaylı bir inceleme yapacağız. 2025 bütçesini göreceğiz. İhtiyaç duyulacak diğer kalemleri detaylı inceleyerek, bu konuda varsa değiştirilecek unsurlar geri çekilecek hususlar bütçeden sonra değerlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN DERTLERİ ŞİMŞEK'E AKTARILDI

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Erteleme kararının ardından AK Parti, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda AK Partili milletvekilleri Bakan Şimşek’e “vergi adaleti” konusunda vatandaşın kaygıları olduğu, sahadan en çok bu yönde şikâyetler geldiğini aktardı. Vekiller, vatandaşın ekonomide rakamların iyileşmesi ve enflasyonun düşmesine rağmen, fiyat artışlarının durdurulamaması, marketlerde ise hiçbir üründe fiyat düşüşü görülememesinden dert yandıklarını anlattı.

VEKİLLER RAHATSIZ

Kredi kartı limiti 100 bin lira ve üstü olan vatandaşlardan alınması düşünülen 750 TL’lik Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarımın gündeme geldiği toplantıda, vekiller rahatsızlıklarını da dile getirdi. Toplantıda , kredi kartı limiti üzerinden alınması planlanan “savunma payı” için yeni formüller değerlendirildi. AK Partili vekiller, savunma payı için kademeli sistem önerdiler.

'NEDEN TEKLİF ETTİK, NEDEN ERTELEDİK'

Vekiller “Böyle bir şeyi neden teklif ettik? Madem teklif ettik, neden erteledik? Olmayan bir paradan pay alınabilir mi? Alınacaksa kıstas 100 bin değil, daha yüksek olması gerekmiyor muydu? 100 bin limiti olan vatandaştan 750 lira alınmasındansa, 1 milyon limiti olan vatandaştan 10 bin lira alınsın ya da kademeli pay alınsın” gibi soru ve öneriler geldi. Zaman zaman tartışmaların da yaşandığı öne sürülen toplantıya dair "750 TL'lik vergi AK Parti'yi karıştırdı" yorumlarının yapılmasına neden oldu.

SAVUNMA SANAYİİ DESTEKLEME FONU TEKLİFİNDE NELER YER ALIYORDU?

Yürütme ve yürürlülük dahil 12 maddeden oluşan "Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığı’nda cuma günü sunulmuştu.

Kanun teklifinde yer alan bazı maddeler şunlardı:

Tapu ve kadastro işlemlerinden, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL, limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarının hamillerinden her bir kart başına yıllık 750 TL alınacak. Noterdeki işlemlerden, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar, sıfır araçların tescil işlemlerinde 3 bin TL, ikinci el araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1,500 TL, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL, olmak üzere maktu tutarlarda Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na katılma payı alınması öngörülüyordu. Limiti 100 bin lirayı geçen kredi kartı sahiplerine yönelik yıllık 750 liralık kesinti, her yıl 5 Ocak’ta yapılması planlanıyordu. Torba teklifle getirilen payların ise, her yıl yeniden değerleme oranında artırılması gündemdeydi.

SAVUNMA SANAYİİ DESTEKLEME FONU NE ZAMAN KURULDU?

13 Kasım 1985'te yayımlanan Resmi Gazete’de SSDF'nin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde başkanlık emrinde kurulduğuna yer veriliyor. Yine aynı tarihli Resmi Gazete’de fonun kaynakları özetle şu şekilde sıralanmış; ‘Her yıl bütçeye bu maksatla konulacak ödenek; her türlü alkollü içki ve tütün mamullerinden alınacak ek vergi; Türk Silahlı Kuvvetleri’ni güçlendirmek amacıyla kurulmuş bulunan vakıflardan fona yapılacak transferler; Akaryakıt Tüketim Vergisi’ne esas olan matrah üzerinden Bakanlar Kurulu'nun tespit edeceği azamî yüzde 5 oranında akaryakıttan alınacak fonlar; ve bedelli askerlikten elde edilecek gelirler.’

Kanunun amacı ise modern savunma sanayiinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonunun sağlanması olarak belirtiliyor.

Sonraki Haber