753 bin çiftçi borçlu

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, eylül 2022 itibarıyla 753 bin çiftçinin toplam 153,8 milyar lira borcu olduğunu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde Bakan Kirişci, milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı. Tarımsal desteklerin GSYH'nin yüzde 1'inden az olmaması tartışmasına yönelik Kirişci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada tarımsal destek olarak bahsedilen, 2022 için 39,2 milyar lira, 2023 için 54 milyar lira, tek başına dikkate alınamaz. Çünkü Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alımlarla ilgili izlediği politika, Ziraat Bankası marifetiyle kullandırdığımız krediler, sulama yatırımlarından arazi toplulaştırmasına pek çok konu bunun içerisinde yer almaktadır. Hatırlanırsa OECD 2022 Tarım Politikası İzleme ve Değerlendirme Raporu'na göre, ülkemizde tarıma ayrılan kaynağın 2021 yılı için GSYH'ye oranı yüzde 1,15 olarak tahmin edilmişti. Bu oran, küresel salgının etkisi ve küresel ekonomik daralmanın sonuçlarına rağmen OECD ortalaması olan yüzde 0,61'in oldukça da üzerindedir. 2023 yılı bütçesiyle önümüzdeki dönemde GSYH'den tarıma ayrılan kaynağın pozitif yönde güncellenecek olması şaşırtıcı da olmayacaktır."

'ÇİFTÇİ SAYISINDA AZALMA YOK'

Çiftçi sayısıyla ilgili eleştirilere de değinen Kirişci, çiftçi sayısı ve ekilen alanda yıllar itibariyle bir azalma olmadığını dile getirerek, bunun da tarımsal hasıladaki artışla doğrulandığını söyledi. Kirişci, çiftçinin banka borcu konusu ile ilgili şunları kaydetti:

"Ziraat Bankasınca kullandırılan tarımsal kredileri 2002 yılında 77 bin çiftçi kullanırken, 2022'de 435 bin çiftçi kullandı. Kredilerin geri dönüş oranı 2002 yılında yüzde 37,8 iken, 2022 yılında yüzde 99,4 oldu. Eylül 2022 itibarıyla 753 bin çiftçinin toplam 153,8 milyar lira borcu bulunuyor. Eylül 2022 itibarıyla 180 milyar lira tarımsal kredinin yüzde 85'i sübvansiyonludur. Faiz indirimi ortalama yüzde 70 civarındadır. Yüzde 80 enflasyonun yaşandığı dönemde burada sübvansiyonun uygulanması çiftçilere önemli bir destektir."

ZEYTİNLİKLER YOK EDİLDİ İDDİASI

Kirişci, zeytinliklerin yok edilmesi eleştirilerine ise zeytinde tüm zamanların üretim rekorunun kırıldığını ve zeytin üretiminin 2022'de geçen yıla göre yüzde 71 artışla 2 milyon 976 bin tona ulaştığını kaydetti. Ayçiçeğinde de tüm zamanların üretim rekorunun kırıldığını vurgulayan Kirişci, bu ürünün fiyatlarında da dünyada gerileme yaşandığını ve bu kapsamda Türkiye'deki üreticilere de desteklerin artırıldığını anlattı. Kirişci, çayda yaşanan rekolte düşüklüğünün ise gübre kullanımından değil, iklim koşullarından kaynaklandığını belirtti.

MHP: POLİTİKALAR SU İHTİYACINA GÖRE BELİRLENMELİ

Görüşmeler sırasında MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu tarım politikası belirlenirken su ihtiyacının dikkate alınması gerektiğine işaret ederek, “İklim değişikliğinin sıcak ve kurak bölgelerde balıkçılık, küçük ve büyük baş hayvancılık ile tarım ürünleri için risk teşkil ettiğini dile getiren Kalyoncu, "Yüksek sıcaklık ve kuraklık nedeniyle tarımsal verim azalabilir. Su kaynakları ve çayır alanlarının azalmasıyla da hayvancılık olumsuz etkilenecektir. Hayvansal ürünlerin fiyatının yükselmesine neden olabilir. Türkiye'de, birçok ülkede su sorunları yaşanmaktadır. Bu durum suya ihtiyaç duyan birçok tarım ürünün yetiştirilmesine engel olacaktır. Ülkemizdeki tarım politikası belirlenirken su ihtiyacı dikkate alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

FETÖ OPERASYONU

Ayrıca, görüşmeler sırasında Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye, eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin görevden alınmasından bir gün sonra Bakanlığa yapılan “FETÖ operasyonunda” gözaltına alınan 10 kişinin akıbetinin ne olduğu da soruldu. Fakat yanıt alınamadı. Süt fiyatlarındaki artış nedeniyle çocukların süte ulaşımının olumsuz yönde etkilendiği de dile getirildi.

Sonraki Haber