7'den 70'e herkes bu hastalığa sahip olabilir! Dijital demans nedir, korunma yolları nelerdir?

Çağımızın hastalığı olarak tanımlanan dijital demans, 7'den 70'e herkesi etkileyebiliyor. Peki teknolojiye bağımlılıkla ortaya çıkan dijital demans nedir? Dijital demanstan korunma yolları nelerdir?

Takvim uygulamanızdan gelen bir hatırlatma, sizi planlarınız için uyarıyor. Bir yere gitmek için Google haritalarını takip ediyorsunuz, muhtemelen kendiniz de bulabilecek olsanız bile. Yazım denetimi yazdıklarınızı o kadar çok düzeltiyor ki, bir formu elle yazdığınızda, nispeten basit bir kelimeyi hecelemeden önce bir an düşünmeniz gerekiyor. Son olarak, internet uygulamasını açıyorsunuz, ancak zihniniz bomboş kalıyor: ne aramak üzere olduğunuzu hatırlayamıyorsunuz. Tüm bunlar size tanıdık geliyorsa, 2012 yılında nörobilimci Dr. Manfred Spitze tarafından teknolojiye aşırı bağımlılığın beynimize nasıl zarar verebileceğini tanımlamak için ortaya atılan bir kavram olan 'dijital bunama'dan muzdarip olabilirsiniz.

DİJİTAL DEMANS NEDİR

Nörolog, nöropsikiyatrist ve Demans Nasıl Önlenir kitabının yazarı Dr. Richard Restak dijital demansı şöyle açıklıyor:

"Dijital demans, cep telefonları ve diğer elektronik cihazların normal beyin fonksiyonlarının yerine geçecek şekilde aşırı kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek bilişsel kayıpları ifade eder. Örneğin telefonlara aşırı bağımlılık, beynin alabildiği ve depolayabildiği bilgi miktarını azaltarak beyni olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla dikkat, konsantrasyon ve odaklanma da zarar görecektir."

Teknolojiye bağımlılık neden 'dijital bunama' ile sonuçlanıyor?

Teknolojiye bağımlılık, dikkat süremizi aşındırıyor. İnternet arayüzlerinin tasarımı, hiper bağlantılar, bildirimler ve yönlendirmeler yoluyla beynin ödül sistemini güçlendirerek 'dikkat çekmeye' dayanıyor. Uzmanlar, teknolojiye bağımlılığın beynin ilişkili bölgelerinin işlevsel bağlantısını ve senkronizasyonunu azaltarak hafıza sağlığını da etkileyeceğini belirtiyor.

Dijital bunama ile nasıl mücadele edilir?

1. Teknolojiyi avantajınıza kullanın

Teknolojinin bazen beynimiz için de faydalı olabileceğini belirtmekte fayda var, tabii onu doğru şekilde kullanırsak. Elektronik cihazlara bir hafıza ikamesi olarak değil de bir hafıza güçlendiricisi olarak yaklaşırsak, dijital bunamayla mücadele edebiliriz.

2. Zihninizi keskinleştirmek için pratik yapın

Uzmanlar, "Satranç oynayın ve boş zamanlarınızda bulmaca ve yapboz tamamlayın," diyor. Bu egzersizler dijital bunama için faydalıdır çünkü beynin bilişsel sağlığını destekleklerler.

3. Egzersizler günlük rutininiz haline gelsin

Dijital demanstan korunmak için fiziksel aktivite yaparak bilişsel işlevlerinizi ve beyninizin keskinliğini geliştirirsiniz.

Sonraki Haber