8 yıldan sonra ilk görüşme

Brezilya Devlet Başkanı Lula Almanya'yı ziyaret etti. Lula, Scholz ile bir araya geldi

Sekiz yıl sonra Brezilya Devlet Başkanı Almanya’yı ziyaret etti. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva “yeşil hidrojen”, “kalifiye işçiler”, “iklim politikası” konularını ele aldı.

Scholz ile Lula, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Scholz, AB ile MERCOSUR ülkeleri (Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay) arasındaki serbest ticaret anlaşmasını "hızlıca" sonuçlandırmaya kararlı olduklarını vurguladı.

Söz konusu serbest ticaret anlaşmasının uzun süren müzakerelerine atıfta bulunan Scholz, "İlgili herkesi mümkün olduğunca pragmatik ve uzlaşmaya istekli olmaya çağırıyorum, böylece bunu sonuçlandırabiliriz." dedi. Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un söz konusu anlaşmaya direnişinin nasıl sonlandırılacağı sorusu üzerine, "AB Konseyi ve AB Parlamentosu'nda anlaşma için çoğunluk olacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

LULA’DAN AB’YE: ARTIK KARAR VERİN

Lula da Silva da Macron'dan önceki tüm Fransız cumhurbaşkanlarının da AB ile MERCOSUR arasında olası serbest ticaret anlaşmasını reddettiğini belirterek, AB'yi, anlaşmayı imzalamakla gerçekten ilgilenip ilgilenmediğine karar vermeye çağırdı.

Yaklaşık 23 yıldır söz konusu serbest ticaret anlaşması üzerinde çalışıldığını ve bugüne kadar bir sonuç alınmadığını dile getiren Lula da Silva, ülkesinin AB ile serbest ticaret anlaşmasından "vazgeçmeyeceğini" vurguladı.

Lula da Silva, daha önce söz konusu anlaşma için zengin ülkeleri taviz vermek istememekle suçlamıştı.

‘BARIŞ İSTEMEYEN POLİTİKACILAR VAR’

İkili görüşmelerde Filistin konusu da masadaydı. Lula, İsrail-Filistin çatışması konusunda barış istemeyen politikacılar olduğunu söyledi. Brezilya'nın diplomatik çabalarını sürdüreceğini belirten Lula, "Barışı ancak müzakere masasına oturduğunuzda tartışabilirsiniz. Birleşmiş Milletlerin (BM) rolü budur ancak bu sorumluluğunu yerine getirmiyor." değerlendirmesinde bulundu. Scholz ise İsrail'i bir kez daha savundu.

AB-MERCOSUR serbest ticaret anlaşması 

1991'de kurulan MERCOSUR ile Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay arasında siyasi ve ekonomik yakınlaşmanın hızlandırılması hedefleniyor.

AB ve MERCOSUR arasında yaklaşık 20 yıldan fazla süren zorlu müzakerelerin ardından Haziran 2019'da potansiyel bir ticaret anlaşmasının ana şartları kabul edildi. Hem Güney Amerika'da hem de Avrupa'da tartışmalı olan anlaşma 2019’dan beri askıda bulunuyor. Bazı ülkeler pazarlarını korumak isterken, bazı ülkeler iş gücünün veya çevrenin zarar görmesinden endişe duyuyor. MERCOSUR-AB anlaşması onaylandığı takdirde, 700 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın en büyük serbest ticaret bölgelerinden birini oluşturacak.

Sonraki Haber