81 il için yeni dönem! Sayaçlar tek tek sökülecek

Elektrik sayaçları için yeni sistem başlıyor. Bu sistem sayesin fazla tüketim, kaçak kullanım, tüketim sınırlaması gibi birçok bilgiye uygulamadan ulaşılabilecek. 81 il için sayaçlarda yeni adım atılıyor...

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), yazılım, donanım ve iletişim altyapısıyla elektrik dağıtım sistemindeki verilerin doğrulanması, saklanması, işlenmesi ve son kullanıcı dahil ilgili taraflara sunulmasına imkan sağlayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) taslağı kapsamında, teknolojiye ayak uydurulacak ve abonelere birçok kolaylık sağlanacak. Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) kurulacak ve bu sistem kapsamında Akıllı Sayaç Eko ve Akıllı Sayaç PRO olarak tanımlanan iki farklı sayaç tipi kullanılacak.

MASS sisteminin kuruluşuyla ilgili aşamalar EPİAŞ, TEİAŞ, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), dağıtım şirketleri gibi farklı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek ve sistemin altyapısı 2025 yılının Ağustos ayına kadar tamamlanmış olacak.

UYGULAMADAN VERİLER GÖRÜLECEK

MASS ile elektrik dağıtım sisteminde kullanılan sayaç veya uç birim ile merkezi haberleşme yazılımı arasında haberleşme protokolü çerçevesinde uzaktan iki yönlü veri haberleşmesini mümkün kılacak.

Sistem, yazılım, donanım ve iletişim altyapısı ile de verilerin doğrulanması, saklanması, işlenmesi ve son kullanıcı dahil ilgili taraflara sunulmasına imkan sağlayacak. MASS ana bileşenleri ise akıllı sayaçlar, modem, merkezi haberleşme yazılımı, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulaması donanım ve yazılımlarından oluşacak.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından, kullanıcıların bazı bilgilerini takip edebilmeleri, geçmişe dönük verileri üzerinden belirli analizleri görebilmeleri ve geri bildirimde bulunmalarını sağlamak amacıyla Kullanıcı Mobil Uygulaması ve internet sitesi kurulacak. Bu sistem sayesinde aboneler elektrik kullanım detaylarına uygulamadan ulaşabilecek ve güncel kullanımını öğrenebilecek. Milli Akıllı Sayaç Sistemi ile elektrik kesintilerini de takip edebilecek.

ÖNCELİK ONLARA VERİLECEK

MASS için öncelik yeni sayaçlara verilerek sisteme geçiş sağlanacak. Arızadan dolayı değiştirilmesi gereken, kaçak elektrik şüphesi bulunan sayaçlar ile sanayi ve tarımsal abonelerin sayaçları öncelik kapsamında bulunacak. Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı ile mevcut sayaçların akıllı sayaçlar ile değiştirilmesi, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda olacak.

Sonraki Haber