81 ilde uyarı eylemi

Türk-İş’e bağlı sendikalar kıdem tazminatına yönelik yeni düzenlemeye karşı ilk uyarılarını dün 81 ilde basın toplantısı yaparak gerçekleştirdi. “Kıdem tazminatıma dokunma” pankartları açan işçiler, “ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmemesini” istediler

Türk-İş’e bağlı sendikalar dün 81 ilde kıdem tazminatında kazanılmış hakları geriye götürecek düzenlemeye karşı kitlesel basın toplantıları düzenledi. Sendikaların basın toplantılarına katılım yüksek olurken, işçilerin kıdem tazminatı konusundaki düzenlemeye karşı kararlı duruşları dikkat çekti. Kazanılmış haklardan geri gidilmesine karşı Türk-İş Genel Kurulu’nun “genel grev” kararına vurgu yapan işçiler, Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini kaydederek, “İktidar böyle bir dönemde yeni bir gerilim yaratmamalıdır. Kıdem tazminatında geri atmamız mümkün değildir. Kıdem tazminatı düzenlemesi ile ilgili çalışmalar durdurulmalı ve hazırlanan taslaklar çöpe atılmalıdır. İnsanlar koronavirüs salgını ile mücadele ederken kıdem tartışması gündemden çıkarılmalıdır” dedi.

Zonguldak’ta sendikalar, Madenci Anıtı Alanı’nda toplandı. Salgına karşı alınan tedbirlerle yapılan açıklamaya, Genel Maden İşçileri Sendikası, Türk Metal Sendikası, Belediye-İş Sendikası, Tez-Koop-İş Sendikası ile Selüloz-İş Sendikası Şube Başkan ve Yöneticileri katıldı

Basın toplantılarına katılan işçilerin morallerinin yüksek olduğu gözlenirken, Türk-İş’e bağlı sendikaların 81 ilde okuduğu basın bildirisinde özetle şu mesajlar verildi:

25 YAŞ ALTI 50 YAŞ ÜSTÜ

Bildiğiniz üzere son günlerde çalışma hayatında sıkıntılı bir durum yaşanıyor. Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapılmak isteniyor. İşsizlik Sigortası Fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor.

İzmir’de Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği önünde yapılan açıklamayı bölge temsilcisi Süleyman Yıldırım okudu. Açıklamaya Vatan Partisi İl Yöneticisi Zeynel Koç önderliğinde İşçi-Sendika Bürosu da destek verdi.

FATURA İŞÇİYE KESİLİYOR

Kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sistemi getiriliyor.

Ama ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var.

Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi bulunmuyor. Bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakat da yoktur. Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz.

HUZUR BOZULUYOR

Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir salgın hastalığa karşı topyekun bir savaş verilirken bu düzenleme gündeme getiriliyor.

İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermektedir. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur.

GENEL KURUL KARARI

Görüşümüz net… Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. Türk-İş kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir.

TÜRK-İŞ Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ’in kırmızıçizgisidir.

Mersin’de Yol-İş Sendikası Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi İrfan Gültekin sendika önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Türk-İş’e bağlı Belediye-İş, Tümtis, Petrol-İş şube başkanları ve bu sendikalara üye çok sayıda işçi katıldı. Ayrıca birçok kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi de işçilere destek verdi. İşçiler sık sık “Ankara Ankara duy sesimizi”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Türk-İş nerede biz oradayız”, “Genel grev genel direniş” sloganlar attı.

KARŞIYIZ

Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz. Bugün Türkiye’nin her yerinde yeni bir kampanya başlatıyoruz. Hazırlanan bez afişler binalarımıza asılacak, tüm işyerleri, evlerimiz ve arabalarımız posterlerle donatılacaktır.

Gaziantep’te açıklamaya destek veren Vatan Partisi üyeleri, Türk-İş il temsilcisi Mehmet Akif Sarıca'ya partinin İşçi-Sendika Bürosunun hazırladığı kıdem tazminatına ilişkin mektubu verdi ve büronun çıkardığı kitapları hediye ettiler. Sarıca, Merkez İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç'un yazılarını okuduğunu, uyarılarını dikkatle dinlediğini bu konudaki çabaları için başta Yıldırım Koç olmak üzere Vatan Partisi’ne teşekkür etti. Vatan Partisi Gaziantep örgütü bugün de DİSK Bölge Temsilciliğini ziyaret edecek.

‘YÖNTEM VE ZAMANLAMA YANLIŞ’

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Yönetim Kurulu, kıdem tazminatı sorununu, sosyal diyalogun ve katılımcılığın esas alındığı, çalışanlar lehine çözüm arayışları çerçevesinde tartışmaya hazır olduklarını bildirdi.

Hak-İş Yönetim Kurulu Olağanüstü Toplantısı'nın ardından yazılı açıklama yapıldı.

Kıdem tazminatı sisteminin, fonksiyonel ve hukuki anlamda birçok zorluğu barındırdığı ve yıllardır tartışılmaya devam edildiği, mevcut kıdem tazminatı sisteminde adaleti sağlamayan ve çalışma barışına uymayan birtakım şartların bulunduğu belirtilen açıklamada, "Hak-İş olarak, istisnasız her bir çalışan için güvence altına alınacak, haksızlıkların, adaletsizliklerin yaşanmayacağı bir sistemin geliştirilmesi gerektiğini her platformda defaten dile getirdik" ifadeleri yer aldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik ve sosyal etkilerinin devam ettiği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, toplumun her kesimini kapsayan politikalar hızla hayata geçirilerek rahat bir geçiş ve normalleşme süreci sağlanmaya çalışıldığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ülkemiz ekonomik, sosyal ve sağlık alanında hayati önemde birçok düzenlemeyi gerçekleştirerek dünyaya örnek olmuşken, kıdem tazminatı gibi çalışma hayatının tüm kesimlerini ilgilendiren, böylesine mühim ve hassas bir konunun tartışılmasını, yöntem ve zamanlama açısından uygun görmemekteyiz."

Açıklamada "Hak-İş Yönetim Kurulu olarak, ülkemizde yeni bir modelin kurulabilmesi için, tüm işçi ve işveren konfederasyonlarının ve devletin birlikte yürüteceği bir sosyal diyalog mekanizması çerçevesinde çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmaktayız” ifadelerine yer verildi.

‘GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ’

DİSK de dün bazı işyerlerinde kıdem tazm,natına ilişkin basın açıklaması yaptı. Ankara Bölge Temsilciliğinin açıklamasında "Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir! Kıdem tazminatına sahip çıkmak emeğimize, geleceğimize, memleketimize sahip çıkmaktır” denildi.

Sonraki Haber