85 Polonez işçisine gözaltı! ‘İlk günkü gibi mücadele edeceğiz’

Polonez işvereninin kanunlara aykırı şekilde taşeron işçiyle çalışmasına karşı çıkan işçiler, sabah saatlerinde polis ablukasıyla karşılaştı. İşçiler gözaltına alındı. Tekgıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Köse, ‘Yılacağımızı düşünüyorlarsa yanılıyorlar.' dedi.

İstanbul Çatalca’da kurulu Polonez iş yerinde çalışırken sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 146 işçinin mücadelesinde 2 ay doldu. Dün sabah vardiyasından önce fabrika önündeki direniş alanında toplanan işçiler işverenin kanuna aykırı olarak fabrikaya soktuğu taşeron işçilerin girişini engellemek istedi ancak emniyetin sert müdahalesiyle karşılaştı. Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu ve Suat Karlıkaya’nın da aralarında bulunduğu 85 işçi gözaltına alındı.

İŞÇİYE TERS KELEPÇE

Aydınlık’a konuşan Tekgıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Kemal Köse, geçen hafta cuma günü gece vardiyasının da iptal edilerek fabrikanın hafta sonu boyunca üretimi durdurduğunu hatırlattı. Haftanın ilk vardiyasının yapılacağı dün sabah da eylem alanında toplanan işçi arkadaşlarının yoğun bir polis ablukasıyla karşılaştığını anlatan Köse, “Sabah 6-7 sularında servis girişlerini engelleyen arkadaşlar ters kelepçeyle gözaltına alındı.” dedi.

EYLEM ALANINI KAPATTILAR

Polis, işçileri eylem alanı olan fabrika önünden bir kilometre ötedeki ana caddeye püskürttü. Fabrikanın önünü kapatmalarının bir çözüm olmayacağını vurgulayan ve haklarını her alanda arayacaklarını belirten Köse, “İlk günkü gibi mücadelemize devam ediyoruz. İşimizi, ekmeğimizi geri alana kadar da işten atılan arkadaşlarımızla beraberiz. Haklılığımızı tüm alanlara taşıyacağız, bu baskılarla yılacağımızı düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Sendikamızın tarihi yüzlerce başarılı direnişle dolu, Polonez de onlardan biri olacak.”

TÜRK-İŞ GENEL MERKEZİ DEVREDE

İlgili bakanlıklarla temasların ne düzeyde olduğuna ilişkin sorumuzu yanıtlayan Köse, “TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile iletişimde olduğunu söyledi.

‘SÖZÜN BİTTİĞİ YER’

“Ne yazık ki sözün bittiği yerdeyiz.” diyen Köse, şöyle devam etti:

“Vatandaşın haksızlık karşısında zulüm gördüğünde sığındığı emniyet çatısı, güvenli yer olmayı yitirmiş oldu. Karşımızda Türk polisi yok da Ürdün Emniyet Teşkilatı var sanki. Biz haklıyız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca da tescillendi bu. Emniyet güçleri biz haksızmışız gibi orantısız güç kullanıyor.”

NE OLMUŞTU?

19 Temmuz günü Tekgıda-İş Sendikası’na üye olan 13 işçi işten çıkarılmış; işçiler arkadaşlarına destek olmak için fabrikada üretimi durdurmuştu. İşveren bunun üzerine onlarca işçiyi yüz kızartıcı suç işlediklerini öne sürerek işten çıkarmıştı. Böylece işten çıkarılanların sayısı 146’ya ulaştı. İşçiler, bu süreçte kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesiyle de karşılaşmıştı.

Bakanlık, ağustos ayının sonunda firmanın işçilerin iş akitlerini sendikal baskı nedeniyle sonlandırdığını, işverenin Türkiye İş Kurumu'na bildirmeden 145 işçi için toplu çıkış verdiğini duyurmuş, bu nedenle şirkete idari para cezası uygulamıştı. Ayrıca, sendika üyesi işçileri işten çıkarmak suretiyle iş yerinde hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Öte yandan Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan’ın geçen hafta aileleri ‘Size adli işlem yaptığımda, yarın çocuğunuz zeki olsa bile bu yüzden bir yere giremez.’ sözleriyle tehdit ettiği anlar kameralara yansımıştı.

Sonraki Haber