880 dönüm zeytin ağacı sökülüyor
Hatay’ın güzelim zeytin ağaçları için tehlike çanları çalıyor. Binlerce zeytinin sökümü başladı. Zeytin üreticilerinin bekleyişi sürüyor. Aydınlık, zeytin ağaçlarının sahiplerin yanında, zeytin ağaçlarının söküldüğü alandaydı
Hatay’ın Arsuz ilçesi Akçalı mahallesindeki 880 dönüm arazide 156 üreticinins ürettiği binlerce zeytin ağacı, 21 Aralık günü Kaymakamlık emriyle, belediye araçları ve personeli tarafından sökülmeye başlandı. Arsuz Belediyesinden yapılan açıklamada, “Söküm belediyemiz tarafından yapılmamıştır. Mülkiyeti hazineye ait Kültür ve Turizm Bakanlığının tahsisli Akçalı mahallesi 515-516 ve 2062 nolu taşınmazların İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne tahliyesinin yapılıp, boş olarak teslim edilmesi istenmiştir. Talimat üzerine kepçe, traktör ve işçi temin ettik. Konu, Kaymakamlık, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile işgalciler arasındadır” denildi. Sökümlere karşı tepki gösteren üreticilere Ak Parti, CHP ve Vatan Partisi ile belediye başkanı ve muhtar destek verdi, birlikte çözüm arayışına girdiler.
TURİZM VE TARIM BİRLİKTE YÜRÜSÜN
Akçalı Mahalle Muhtarlığı önünde toplanan zeytin üreticilerinin haklı eylemini destekleyen ve Turizm Bakanlığının planın iptal edilmesini isteyenlere Arsuz Belediye Başkanı Dr.Asaf Güven, Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım, CHP Arsuz İlçe Başkanı Mahmut Şirin ve Akçalı Mahallesi Muhtarı Süleyman Uyar destek verdi, üreticilerin lehine çözülmesini talep ettiler.
Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, “Tarım ve turizm için bu ağaçlar yaşatılmalı” dedi ve şunları söyledi:
“Biz belediye olarak, tarım ve turizm olarak hedefledik ve o şekilde gidiyoruz. Hazineye ait arazilerde halkımız tarafından zeytin ağaçları dikilmiştir. Bu yılların bir emeği olarak sürmektedir. Biz turizm ve tarımın birlikte yürütülmesinden yanayız. Biz turizm ve tarımın ve özellikle zeytin ağaçları sökülmeden işletmeler kurulabilir. Var olan ağaçları sökerek değil, ağaçları yaşatarak turizmi canlandırabiliriz. Bizim önerimiz, zeytin ağaçlarının sökülmemesi, bununla birlikte turizm projesinin devam etmesidir, bu mümkündür.”
2 BİN NÜFUSUN GEÇİM KAYNAĞI
Akçalı Mahallesi Muhtarı Süleyman Uyar ise bir yandan ağaçlar sökülürken diğer yandan üreticiden kira alınmasına karşı çıktı:
“Bu zeytinler 156 ailenin geçimini sağlamakta. Bizim zeytin ağaçları en az yüz yıllık bir geçmişi vardır. Bölgedeki yangınlarda yok olan zeytin ağaçları için biz zeytin fideleri gönderdik ve yeniden ağaçlanması mücadelesine destek verdik. Biz bir taraftan yeni zeytin dikip, yanan yerleri ağaçlandırma işini yaparken, yetişmiş ağaçları sökerek, zeytin ve ağaç katliamı yapıyoruz. Zeytin diken vatandaşlarımıza hazineden ecrimisil gelmiş. Vatandaşa hazineden dönüm başına 2 bin lira kira bedeli gönderilmiş. Vatandaşın zeytini sökülüyor, kira isteniyor, ciddi bir mağduriyet yaşatılıyor.”
ORTA YOL BULUNMALI
Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım da “Bakanlık ile vatandaş için orta yol bulunmalıdır” dedi ve şunları önerdi:
“Türkiye’nin ciddi bir üretim atağı yapması gereken bu dönemde üreticilerin ağaçlarının sökülerek, üreticiyi zor durumda bırakmak doğru değil. Turizm elbette önemlidir ve Arsuz bir turizm kenti, ancak zeytin ağaçlarının yok edilmesi gerekmiyor! Zeytin üreticilerimiz büyük emeklerle üretip, ülkemize bir artı değer katıyorlar. Üreticimizi desteklemeye dikkat edelim, mağdur etmeyelim. Vatandaş ile bakanlık arasında bir orta yol bulunmalı ve turizm, tarım birlikte yürütülmelidir. Hem devlet, hem de üreticimiz için uygun çözüm yolu budur.”
CHP Arsuz İlçe Başkanı Mahmut Şirin de Hatay’ın yangınlardan yeni çıktığını hatırlattı ve bakanlığa “Ağaçlarımıza kıymayın, doğamızı yok etmeyin ve vatandaşlarımızla istişare ederek çözüm bulunsun” çağrısında bulundu.
KÜLTÜR BAKANLIĞINA TAHSİSLİ
Çevre Derneği İskenderun Başkanı Nermin Yıldırım Kara imzalı basın açıklamasında, zeytin ağaçlarının söküldüğü arazilerin, Akçalı Antik Yerleşimi Sit alanında olduğu kaydedildi ve “Sit alanı olan bölgelerde yapılan her türlü işlemin, mevzuata uygun olarak Müze Müdürlüğü denetiminde yapılması gerekiyor” denildi. Kara, 3. Derece Sit alanı olan bölgede kepçe ve iş makineleri ile yapılan çalışmaların “arkeolojik kalıntılara zarar vereceği” uyarısında bulundu. Kara, ayrıca yangınları hatırlattı ve “Zeytin ağaçları ve diğer ağaçlar yangınla kül olmuştur, ağaç dikim seferberliği başlatıldığı bu dönemde bu kadar zeytin ağacının sökülmesi ise vicdanları sızlatacaktır” dedi.
DAMIN ÜSTÜNE Mİ ZEYTİN DİKEYİM?
Zeytin üreticilerinden biri Ali Emir... Önerileri şöyle:
“Bu zeytin ağaçlarını başka yere dik önerisinde bulundular. Benim yerim olsa neden devlete kira vererek, zeytin ağacı dikeyim? Böyle söküp atarak bir çözüm üretmiş olmuyorsunuz. Ben damın üstüne bunları dikemem ki! Zaten Arsuz deniz ile dağ arasında sıkışmıştır. Bize aklı başında bir çözüm bulmanızı istiyoruz.”
AĞAÇ SÖKÜLEREK TURİZM YAPILMAZ
Zeytin üreticisi Mehmet Açıkalın ise, “Turizm ağaç sökülerek yapılmaz” dedi ve şunları önerdi: “Turizm için en önemlisi yeşil bir alanın yaratılmasıdır. Gelen turistler kuru beton için gelmez. Zeytin ağaçları söküldüğü zaman bu bölgenin turizm açısından bir önemi kalmayacaktır. Bakın bu zeytin ağaçlarının içinde binlerce kuş, kaplumbağa, daha başka binlerce hayvan yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu hayvanlar nereye gidecektir?”
Üreticilerden Ahmet Uyar ise, “Hem mağdurum, hem de 4,5 dönüm zeytinlerimi kökünden söküp atıyorlar. Devletimizden yardım beklerken, zeytin bahçelerimize girmemize bile müsaade etmiyorlar. Mağduruz, hiç olmazsa ağaç parasını ödemelerini umuyoruz” diye dert yandı.
AK PARTİ HATAY MİLLETVEKİLİ: SÖKÜM ŞİMDİLİK DURDURULDU
Aynı zamanda sit alanı da olan arazide zeytin sökümlerine karşı tepki büyüyünce, Ak Parti Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel devreye girdi, sorunu Kültür ve Turizm Bakanına sundu. Özel, Aydınlık’ın konuya ilişkin sorularını yanıtladı.
- *Zeytin ağaçlarının sökülmesi konusundaki ne düşünüyorsunuz?
Sökümü yapılan zeytin ağaçlarının arazisi Hazine’ye aittir. Hazine’ye ait alana halk zeytin dikmiştir. Bu haliyle hem topraklar, hem de zeytin ağaçları Hazine’ye aittir. Hazine bu 883 dönüm araziyi Turizm Projesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına devrini yapmış ve devir yapılırken de ağaçların sökülmesini şart koşmuştur. Böylece ağaçların sökümü başlatılmıştır. Görüşmemizde bizler ağaçların sökülmesinin durdurulmasını önermiştik. Bakanlık ise söküm işini şimdilik durdurmuştur. Bakanlığa devredilen yerlerdeki ağaç ağaçlar, turizm için ihale yapılıncaya dek zeytin ekicileri tarafından kullanılacaktır. Kullandıkları sürece de ecrimisil, yani kira bedellerini ödeyeceklerdir. Bu toplam alanın ihalesi bir günde yapılmayacaktır. İhale zaman içinde yapılacaktır. Bu ihalenin yapılması ve sonuca bağlandıktan sonra zeytin ekicilerine bilgi verilip, ihale yapılan yerlerin bir hafta veya bir ay gibi sürede boşaltılması istenecektir. Bu ihalelerin kaç senede sonuçlanacağını kimse bilmiyor. Bu anlamda ihale yapılıncaya dek üreticiler zeytinlerden yararlanacaktır.
AĞAÇ PARASI ÖDENMEYECEK
- *Zeytin üreticisi sökülen zeytin ağaçlarının parasını ödenmesini istiyor. Bu konuda ne dersiniz?
Bakın o topraklar 80 milyon halkımızın malıdır. Yani zeytin üreticilerin malı değildir. Bu anlamda ağaç parası ödenmeyecektir. Biz turizm için kullanılmasını amaçlarken bütün halkın yararlanmasını ve Arsuz ilçemizin gelişmesi açısından değerlendiriyoruz. Üreticilerin kendi toprakları olsa elbette yer ve ağaç paraları ödenebilir.