8’inci Yargı Paketi Meclise sunuldu

8'nci Yargı Paketi Meclis Başkanlığına sunuldu.

8'nci Yargı Paketi teklifiyle uzun tutukluluk süresinin makul sürede tamamlanmaması üzerine Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurular artık Tazminat Komisyonuna devrilecek. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması karşı da İstinaf yolu açılacak. Emeklilere bayram ikramiyesi 3 bin liraya çıkarılacak.

Ak Parti grubu 8'inci Yargı Paketi'nin ayrıntılarını açıkladı. Ak Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Teklifte yargılamalara ilişkin sürelerle ilgili maddeler yer aldı. Teklif ile birlikte Adalet Bakanlığına bağlı Tazminat Komisyonunun görev alan genişliyor. Uzun tutukluluk süresinin makul sürede tamamlanmaması üzerine Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurular artık Tazminat Komisyonuna devrilecek. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması karşı da İstinaf yolu açılacak. Teklifte emeklilere bayram ikramiyesini 3 bin liraya çıkaran madde de yer aldı.

Türk Medeni Kanunu'nda da bir değişiklik yapılacak. 18 yaşından küçük hükümlüler için vasi ataması otomatik tayin ediliyordu. Teklif ile birlikte karar vermeden önce hükümlü dinlenecek. Adli para cezalarında alt ve üst sınırda da değişiklikler hedeflendi. AYM'nin iptal ettiği, "Örgüte üye olmayıp örgüt adına suç işleme" maddesi yeni yargı paketinde yer aldı. Buna göre, daha önce örgüt üyeliği olmayan bir kişi örgüt adına suç işlediğinde sadece işlediği suçtan ceza alıyordu. Düzenleme ile birlikte kişi hem örgüt üyeliği hem de işlediği suçtan ayrı ayrı cezalandırılacak.

Sonraki Haber