9 Ağustos Medyanın Halleri

HAZIRLAYAN: BEYHAN KORKMAN

'KUŞATMAYI YARMA HAREKÂTIMIZ SOÇİ’DE ZİRVEYE ULAŞTI'

YUSUF KAPLAN / YENİŞAFAK

Siyaset, medeniyetler çatışması tezini aldı, Büyük Ortadoğu Projesi gibi projelerle adım adım hayata geçirdi; İslâm dünyasını paramparça etti, Türkiye’de darbe üstüne darbe tezgâhladı, her tür darbeyi denedi; sonunda güneyden, Doğu Akdeniz’den, Karadeniz’den ve Balkanlar’dan kuşatmaya başladı Türkiye’yi.

Türkiye, Mısır’la ve Suriye ile ilişkilerinde hatalı politikalar izlese de, son tahlilde, bu çok yönlü kuşatmayı yarmayı başardı: Hem dış işlerinde hem de savunma sanayisinde gerçekleştirdiği gözkamaştırıcı atılımlarla.

Yarma harekâtımız, Soçi’de gerçekleştirilen Erdoğan-Putin görüşmesiyle zirveye ulaştı, meyvelerini vermeye başladı. Putin’in daveti üzerine gerçekleşen görüşme dört saati aştı!

(…)

Tarih, bizimle başlayabilir yeniden: Putin, Türkiye’yi Şanghay Beşlisi toplantısına davet etti açıkça. Şanghay Beşlisi, Asya’nın NATO’su!

Türkiye’nin hem Batı ittifakının içinde yer alması hem de Şanghay’a çağrılması, yüzyıllık, hatta iki yüzyıllık kuşatmayı yarmasında önemli bir kilometre taşıdır. Türkiye henüz eksen kuracak hele de eksen olacak bir konuma ulaşabilmiş değil. Hem entelektüel / zihnî duruma hem de siyasî / fiîlî konuma yani.

Türkiye, ruh köklerine dönmeli. Köklere inemezseniz, göklere yükselemezsiniz çünkü.

Türkiye, önce dünyanın denge gücü olduğunu ispat edecek, sonra da son limanı, sığınağı olduğunu gösterecek…

Nasıl peki? İnsanlığa insanca yaşayacağı bir dünya sunma heyecanı, coşkusu ve ufku armağan edecek, herkesin kendi olacağı, kendi kalacağı ve birbirine açılacağı uzun soluklu, köklü ve kapsamlı bir hakikat medeniyeti fikri sunarak…

'BARKEY DOSTLARINA MESAJ VERİYOR'

KURTULUŞ TAYİZ / AKŞAM

Barkey'in gündeme gelme sebebi ise sosyal medya hesabından Aslı Aydıntaşbaş ile darbenin hemen ertesinde, 18 Temmuz 2016'da birlikte bir yemekte buluştuklarını duyurması. İfşa ettiği şüphesiz yedikleri "yemek" değil, "Aslı Aydıntaşbaş"ın kendisi. Aslı Hanım da zaten böyle algıladığı için uzun ve detaylı bir metinle kendisine ve kamuoyuna açıklamalarda bulunmuş.

Aslı Hanım, Osman Kavala'nın avukatlarının bile istediği açıklamalardan kaçınan Barkey'in ortada hiçbir şey yokken kendisini neden ifşa ettiğini anlayamadığını belirtmiş. Daha doğrusu Barkey'in açıklamasının kasıtlı bir şekilde kendisini deşifre etmeye dönük olduğunu söylemiş. Aslı Aydıntaşbaş'ın o açıklaması şöyle: "Yıllardır tüm ısrarlara rağmen bir açıklama yapmayan, kendisiyle ilgili şaiyaları gidermek için talep edilen bilgi paylaşımına yanaşmayan bir şahıs, esrarengiz bir zamanlamayla yeni bir polemik başlatmıştır. Bu zamana kadar Osman'la ilgili biz dizi mesnetsiz iddiayı çürütmek için avukatlardan gelen her türlü bilgi paylaşımı talebini reddeden bu şahsın, şimdi konuşması, manidardır."

Henri Barkey, Aslı Aydıntaşbaş'ı gündeme getirerek ne yapmak istiyor? Osman Kavala'yı kurtarmak mı istiyor? Aslı Hanım, dava sürecinde susan, Kavala'nın avukatlarının ısrarlarına rağmen bu konuda açıklama yapmaya yanaşmayan Barkey'in, niyetinin bu olmadığını açıkça belirtmiş zaten.

Peki, Barkey ne yapmak istiyor? CIA Danışmanı Barkey, Aslı'yı kurtların önüne atarak geridekilere, medyadaki diğer gizli dostlarına kanımca bir mesaj veriyor; "Aslı'yı verdiysem hepinizi veririm" demek istiyor. Ne için? İşlerini yapmadıkları için olsa gerek. CIA için Türkiye'de işler iyi gitmiyor. 2023 seçimlerinde ibre yine Erdoğan'ı gösteriyor. Ne yapıp edip Türkiye'yi düşürmek istiyorlar. Bu konuda da Türkiye'deki dostlarına "ya harekete geçin ya da hepinizi yakarız" mesajı veriyorlar, Barkey aracılığıyla. Anlayan anladı!

'DOLAR HAKİMİYETİNE YÖNELİK ÖNEMLİ ADIMLARDAN BİRİ'

HASAN BASRİ YALÇIN / SABAH

Suriye konusu da ele alınmış ve Türkiye operasyon konusunda baskısına devam etmiş. Ama asıl büyük ilerleme ekonomik ve ticari anlaşmalar konusunda kaydedilmiş. Temelinde de karşılıklı ticaretin yerel paralarla yapılması var.

Türkiye bu teklifi uzun süredir dile getiriyordu. Ukrayna Savaşı sonrasında Rusya'nın uğradığı ekonomik yaptırımlar da bunun üstüne gelince iki ülke arasında bu anlaşma doğmuş gibi görünüyor. Henüz ayrıntısına pek hakim değiliz. Nasıl bir sistem uygulanacak onu pek bilemiyoruz. Ama bu aslında dünyadaki dolar hakimiyetine yönelik önemli adımlardan birisi. Birçok ülkenin uzun süredir şikayetçi olduğu bu durumu yeni bir dengeye getirmek için belki de öğretici sonuçları olacaktır.

Piyasadaki birkaç istihbarat faaliyetine rağmen henüz Rus gazının Türkiye üzerinden dünyaya açılması konusu netlik kazanmış değil. Ama ben asıl önemli gelişmelerin bu alanda olabileceğine inanıyorum.

'SKANDALIN ORGANİZE OLDUĞUNDAN HİÇ KUŞKU YOK'

NEDİM ŞENER / HÜRRİYET

2022 yılı KPSS sınavı ile ilgili skandal sonrası devletin tüm kurumları çok titiz bir inceleme, araştırma ve soruşturma yürütüyor. ÖSYM Başkanı’nın görevden alınması ve sınavların iptali birinci kısım. Skandalın, organize olduğundan hiç kuşku yok. Deneme kitaplarındaki soruları, KPSS sınav soru kitapçığında yer alan Yediiklim Yayınevi sahibi ile ilgili FETÖ soruşturmalarını son yazımda anlatmıştım. (…) İşte şimdi o aşamadayız, yalnız ÖSYM içindeki uzantılar değil Yediiklim Yayınevi sahibi ve geçmiş ortakları ile ilgili çok detaylı soruşturma zamanı geldi. Sadece ÖSYM değil, ‘Milli Eğitim’de, ‘Sağlık’ta, ‘Savunma Sanayii’nde tüm bürokrasi içinde gerekli tarama yapılmazsa devlete yönelik bu tür operasyonlar kaçınılmaz.

Sonraki Haber