İttifaklarda yüksek gerilim

9 Nisan'da milletvekili aday listeleri kesinleşecek. Sayılı günler kala ittifaklarda iç sorunlar büyüyor. Cumhur İttifakı’nda seçime ayrı amblemlerle katılma krizi öne çıkıyor. Altılı Masa’da da, küçük ortaklara verilecek kontenjanlar gerilimi artırmış durumda.

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken, seçime katılacak ittifaklarda iç sorunlar aşılmış değil. Cumhur İttifakı’nda seçime ayrı amblemlerle katılma ve HÜDA PAR krizi öne çıkıyor. Altılı Masa’da ise, küçük ortaklara verilecek kontenjanlar ve ortakların birbirlerine güvensizliği, cumhurbaşkanlığı seçiminde ayrı, parlamento seçimlerinde ayrı oy kullanma eğilimi gerilimi artırdı. 9 Nisan’da milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na verilmesi ile birlikte partilerde ve ittifaklarda ciddi kırılmalar yaşanacağı konuşuluyor.

14 Mayıs seçimlerine 39 gün kaldı. Ancak ittifaklarda sular durulmuyor. Her ittifak kendi içinde sorunlar yaşıyor. Milletvekili aday listelerinin 9 Nisan günü akşam saat 17.00’ye kadar verilmesi ve listelerin açıklanmasından sonra ittifaklarda ve partilerde ciddi kırılmaların yaşanabileceği bildiriliyor. Listelerde belirleyici olan genel merkezlerden çizik yememek için susan aday adaylarının listelerin kesinleşmesinden sonra sert tavırlar içine girebilecekleri ifade ediliyor. İttifaklarda devam eden tartışmalar özetle şöyle:

CUMHUR İTTİFAKI

Cumhur İttifakı’nda öne çıkan 3 sorun var. Bunlardan birincisi ittifakı oluşturan partilerin seçimlere kendi amblemleri ile girme ısrarları. Bu durumda il barajını aşamayan partilerin oyları çöpe gidecek. AK Parti bu durumu önlemek için bir önceki seçimde az oyla milletvekili kaybedilen illerde seçime ortak liste ile gidilmesini savunuyor. Ancak MHP’nin seçime kendi amblemi ile girme tavrı devam ediyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP’li Fethi Yıldız’ın bu işle görevlendirildiği, görüşmelerin devam ettiği, ancak ilerleme sağlanamadığı bildiriliyor. 9 Nisan’a kadar anlaşma sağlanması için çalışılıyor. Ancak MHP ayrı girmeleri durumunda daha fazla oy alacaklarını düşünüyor.

İttifaktaki ikinci sorun HÜDA PAR. Özellikle MHP ve BBP tabanından ve AK Parti’ye destek veren milliyetçilerden tepki var. MHP ve Ülkü Ocakları çevresinde itirazların seçimi protestoya kadar gidebileceği ifade ediliyor. BBP içinde de tepkiler olduğu konuşuluyor. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin katıldığı canlı yayında "Ben HÜDA PAR'ın parti programındaki bazı vaatlerine katılmıyorum ve onların tam karşısındayım. Yeke yek HÜDA PAR'la ittifak kurmam" sözlerinin bu tepkileri önleme amacı taşıdığı vurgulandı.

İttifaktaki 3. sorun da daha çok AK Parti ile ilgili. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bakanların hepsini değiştireceğini açıklaması, 3 dönem kuralının işletilecek olması, partinin milletvekillerinin yüzde 70’ine yakınının değiştirilmesinin planlanması partide sıkıntı yarattı. Aynı durum MHP için de geçerli. MHP’nin aday listesi de burukluklara yol açabilir.

ALTILI MASA

Altılı Masa’da sorunlar daha fazla. Öne çıkan sorunlar ana hatlarıyla şöyle:

  • Güvensizlik

İttifak içinde güvensizlik aşılmış değil. Bütün partiler birbirini kolluyor. İYİ Parti’den cumhurbaşkanlığı için Kılıçdaroğlu’na desteğin düşük olacağı endişesi hakim.

  • Kontenjan

En çok merak edilen küçük ortaklara verilecek kontenjanlar. Küçük ortaklar şimdilik YSK’ya verilecek listeyi bekliyorlar. Bu nedenle seçim kampanyasına fazla asılmıyorlar. Daha çok iftar programları ile geçiştiriyorlar. Kime ne kadar kontenjan verileceği küçük ortaklar arasında rekabete yol açarken, küçük ortaklara ayrılacak sayı en çok CHP’yi etkiliyor. CHP’li aday adayları kontenjanların düşük tutulmasını isterken, küçük ortakların pazarlığı çok yüksekten açmış olması gerilimi yükseltmiş durumda.

  • 9 Nisan

Şu anda suskunluk hakim. Ama 9 Nisan gecesi bu durum sona erecek. Özellikle CHP’de sert tartışmalar yaşanması bekleniyor. Aylardır genel merkezden çizik yememek için susanlar, birden bire boşalabilirler. Bunun da kavgalara kadar gidebileceği tahmini yapılıyor.

  • HDP desteği

Bir başka sorun da Kılıçdaroğlu’na HDP desteği ve Kandil’den yapılan açıklamalar. Başta İYİ Parti tabanı olmak üzere rahatsızlık var. CHP’nin geleneksel tabanı da HDP’ye soğuk. Bu nedenle ittifak partilerinin sahada örgütleri harekete geçirmekte zorluk yaşandığı bildiriliyor.

  • Belediyeler

Ankara ve İstanbul seçimlerde iki büyük il. Ankara’da CHP’li belediye başkanı Mansur Yavaş’ın iki yakın adamının İYİ Parti’den ön sıralarda aday gösterileceği kaydediliyor. Bu nedenle de belediye olanaklarının İYİ Parti’ye tahsis edilmesi CHP’lileri kızdırıyor. İstanbul için de benzer eleştiriler yapılıyor.

Bu arada Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını İmamoğlu ve Yavaş’la yürütmesi, genelde kürsüye birlikte çıkmaları da küçük ortaklarda gündeme getirilen bir başka konu. Seçim sonrasına ilişkin kaygılarının arttığı vurgulanıyor.

Sonraki Haber