96 sene önce Atatürk'ün emriyle planlanmıştı

Kastamonu’da 1927 yılında meydana gelen büyük yangın nedeniyle yüzde 70’i zarar gören Taşköprü ilçesi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ankara’dan gönderilen mimarlarca modern bir şekilde yeniden planlandı. İşte Atatürk'ün o planının ayrıntıları...

1927’de çıkan büyük yangında yüzde 70’i hasar gören Taşköprü, Atatürk’ün emriyle hazırlanan imar planını kullanmaya devam ediyor.

ATATÜRK'Ü ETKİLEYEN BÖLGE

Kastamonu’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında 29 Ağustos 1925’te Taşköprü ilçesine de giden Atatürk, bölgeden oldukça etkilenir. 1927 senesinde yaşanan büyük yangında ilçenin zarar gördüğünü öğrenen Atatürk, Ankara’dan şehir plancılarını ve mimarları ilçeye gönderir.

IZGARA KENT SİSTEMİ

1928 yılında Atatürk’ün gönderdiği mimarlarca Avrupa ekolü olarak bilinen ‘Izgara Kent Sistemi’ne göre ilçe planı hazırlanır. Söz konusu 96 yıllık plan, bu plana göre büyüyen ilçedeki Kent Tarihi Müzesi’nde sergileniyor.

Sokak ve caddeleri Izgara yöntemi ile planlanan Taşköprü ilçesinin hem gündüz hem de gece hali drone ile kayıt altına alındı.

Sonraki Haber