AB, ABD'ye bayrak açtı:  Kendi kurallarımızı koyarız

AB, ABD'nin Enflasyon Azaltma Yasası'nın bir ticaret savaşına yol açacağı uyarısında bulundu. Leyen, 'Kendi kurallarımızı belirlemeliyiz. Eşit şartlara saygı göstermeliler.' Dedi

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Bruges'deki College of Europe’da gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Üst düzey Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Enflasyonu Azaltma Yasası (IRA) adı verilen 700 milyar dolarlık tarihi yasa tasarısıyla ilgili Avrupa’da endişelerin artmasıyla Washington'a seslendi. Leyen, iklim değişikliği ve Çin'in rekabetiyle karşı karşıyayken, "ABD ve AB'nin endüstriyel liderliğimizi korumak için büyük bir ortak çıkarı var.” dedi. AB ve ABD'yi temiz teknolojiye birlikte yatırım yapmaya ve zarar verici bir ticaret savaşını riski yaratmamaya çağırdı.

AVRUPA, ÜRETİCİLERİNİ KAYBETMEKTEN KORKUYOR

Yasa, yerel olarak ve ABD ile serbest ticaret anlaşmaları olan belirli ülkelerde üretilen pilli elektrikli araçlar satın alan ABD'li tüketicilere vergi kredisi sağlıyor. AB ve ABD önemli ticaret ortakları, ancak böyle bir anlaşmaları yok.

Birçok büyük otomobil üreticisine ev sahipliği yapan AB, bunun kendi üreticilerinin kaybetmesine neden olacağından korkuyor ve bazıları yanıt olarak benzer bir kamu yatırım politikası çağrısında bulunuyor.

‘KENDİ KURALLARIMIZI AYARLAMAMIZ LAZIM’

Bazı AB üyeleri, IRA’yı eleştirerek bir ticaret savaşı korkusularını dile getirdi. Vergi indirimlerinin AB işletmelerini uzaklaştırabileceği ve Avrupalı şirketleri dezavantajlı duruma getirebileceğine dair endişeler var.

Leyen, “Bu, elbette ABD'de temiz teknoloji konusunda çekici bir yatırım ortamı yaratıyor. Ancak bunun, yatırım akışlarını yeniden yönlendirerek Avrupa'nın kendi temiz teknoloji üssünü nasıl etkileyebileceğini zaten görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Leyen, üreticilerin “gelecekteki yatırımlarını AB'den ABD'ye taşımayı düşündüklerini” öne süren raporların olduğunu da söyleyerek, “Kendi kurallarımızı ayarlamalıyız… Rekabet iyidir ancak bu rekabet eşit şartlara saygı göstermelidir.” ifadelerini kullandı.

BİDEN ‘AGRESİF EYLEM’ OLARAK NİTELEMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden yasayı, ülkesinin iklim kriziyle yüzleşmek için aldığı en "agresif eylem" olarak nitelendirdi. Ancak Avrupalı müttefikler, vergi kredileri ve elektrikli araçlar gibi ürünler için sübvansiyonlar gibi önlemlerin ABD merkezli şirketlere haksız bir avantaj sağladığından ve AB endüstrilerini yeniden Amerika’ya yerleşmeye teşvik edeceğinden şikayet ediyorlar.

‘GEREKTİĞİ ŞEKİLDE YANIT VERECEĞİZ’

Von der Leyen, AB ve ABD'nin sorunu çözmek için birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi. Ancak Leyen, AB’nin Washington'un temiz teknoloji programına gerektiği şekilde yanıt vereceği konusunda da uyardı.

ABD ve AB'nin "Atlantik'in her iki yakasındaki iki temiz enerji sanayi üssüne" birlikte yatırım yapması gerektiğini söyleyen Leyen, bunun için AB'deki olağan katı kamu yatırım kurallarının gevşetilmesi gerektiğini öne sürdü.

Komisyon başkanı ayrıca ABD ve AB'nin elektrikli araçlar için düzenleyici standartlar belirlemek üzere birlikte daha yakın çalışması gerektiğini söyledi.

‘AB, ABD’YE DAVA AÇMALI'

Tartışmalara damga vuran açıklamalardan birisi ise Avrupa Parlamentosu Ticaret Komitesi’nden geldi. Komite’nin Başkanı Bernd Lange, cumartesi günü Berliner Morgenpost gazetesine verdiği demeçte, AB'nin IRA’ya karşı Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) dava açması gerektiğini söyledi. 

Lange, “Benim varsayımım, AB ile ABD arasındaki müzakerelerin, IRA'nın uygulanmasındaki küçük değişiklikler üzerinde bile anlaşmaya yardımcı olamayacağı yönünde.” ifadelerini kullandı. IRA'nın temel yapısının yerinde kalacağını belirten başkan, “Bu bağlamda, AB'nin önümüzdeki aylarda hızla DTÖ'ye şikayette bulunması gerektiğini düşünüyorum.” dedi. Lange davanın, “ABD'nin eylemlerinin DTÖ düzenlemeleriyle açıkça uyumlu olmadığını netleştirmeye yardımcı olacağını” da sözlerine ekledi.

Sonraki Haber