AB-ASEAN toplantısında Ukrayna kılçığı

Avrupa Birliği ve ASEAN bakanlar toplantısı bugün Laos’ta yapıldı. Burada konuşan AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’yı şikayet etti.

Laos'un başkenti Viyentiyan'da Avrupa Birliği (AB) ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Bakanlar Toplantısı düzenlendi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Toplantısı nedeniyle Laos’ta.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı öncesi yaptığı açılış konuşmasında AB-ASEAN ortaklığının önemine değindi.

‘KAPSAMLI STRATEJİK ORTAKLIĞA’ YÜKSELTELİM

"AB'nin sürücü koltuğunda kim oturursa otursun, ASEAN ile olan ilişkilerin dış politikamızın merkezinde yer alacağından emin olabilirsiniz." diyen Borell, ticaretin yanı sıra iklim ve güvenlik konularında da yapılan işbirliğinin güçleneceği mesajı verdi. Borell bu alanlardaki ortaklık statüsünün "kapsamlı stratejik ortaklığa" yükseltilmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.

UKRAYNA KILÇIĞI

Her iki örgütün de uluslararası hukuku savunduğuna işaret eden Borrell, "Uluslararası hukukun temel ilkeleri ile Birleşmiş Milletler Şartı, Ukrayna'da ve dünyanın diğer bölgelerinde de tehlike altındadır." diye konuştu.

‘GIDA VE PETROLDEKİ ARTIK HALKLARIMIZ TARAFINDAN HİSSEDİLİYOR’

Borrell, Ukrayna'ya yönelik harekatın AB için "varoluşsal bir tehdit" olduğunu belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının ASEAN'a uzak görünebileceğinin farkındayım ancak enflasyon ya da gıda ve petrol fiyatlarındaki artış gibi sonuçlar bizim halklarımız tarafından da hissediliyor." ifadesini kullandı.

ASEAN üyesi ülkeler Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur, Brunei, Vietnam, Laos, Kamboçya ve Myanmar…

‘AB FİLİSTİN YÖNETİMİNİN BAŞLICA DESTEKÇİSİ’

X hesabından da açıklama yapan Borrell, birçok ASEAN üyesinin Gazze'de yaşananları "şiddetle kınadığını" belirterek “Defalarca söylediğim gibi, bir dehşet başka bir dehşeti haklı çıkarmaz. AB, Filistin yönetiminin başlıca destekçisidir.” ifadesini kullandı.

"Derhal ateşkes sağlanması ve tüm esirlerin serbest bırakılması" çağrısını yineleyen Borrell, insani yardım erişiminin de garanti altına alınması gerektiğini aktardı.

Borrell, "Kalıcı ve sürdürülebilir barışı sağlayacak iki devletli siyasi çözümü desteklemek için ASEAN ülkeleriyle birlikte çalışmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Sonraki Haber