AB bisiklet ve odunla çözüm arayışında

Avrupa Birliği Rusya’nın doğal gaz arzıyla ilgili sorunlar nedeniyle kış için yüzde 15’lik tasarruf hedefi koyarken, durumdan önemli ölçüde etkilenecek Almanya, Fransa gibi ülkeler, daha düşük derecelerde ısınma, klima kullanımını azaltma, toplu taşıma ve bisiklet tercih etme gibi önlemler sunuyor.

Avrupa’da geçen kış, düşük doğal gaz rezervleri ve arzda yaşanan sorunlar nedeniyle enerji maliyetlerine yansıyarak baş gösteren enerji krizi, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sonrası daha da derinleşti.

AB yetkililerinin deyimiyle Rusya’nın “gazı silah olarak kullanması”, başta Almanya gibi Rus gazına en çok bağımlı AB ülkelerini endişeye sevk etti. Bu süreçte AB yetkilileri vatandaşlara daha düşük derecelerle ısınma, klima kullanmama, arabalarını daha az, daha düşük hızla kullanma, toplu taşımayı tercih etme, bisiklet kullanma, evden çalışma gibi tavsiyelerde bulundu.

Öte yandan AB, Rusya gazına alternatif olarak Nijerya’ya yöneldi. Afrika’da petrol ve doğal gaz zengini Nijerya’dan doğal gaz ithalatını mevcut yüzde 14’ün üzerine çıkarmak istiyor. Bu kapsamda AB Komisyonu Enerji Departmanı Genel Müdür Yardımcısı Matthew Baldwin, Nijerya’yı ziyaret etti. Ülkeden yapılan tüm LNG sevkiyatlarının yüzde 60’ının Avrupa’ya gittiğini kaydeden Baldwin, “Avrupa, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve gaz piyasamızdaki istikrarsızlıktan sonra gaz konusunda dar bir noktada, belki de arzı tamamen kesme tehdidi mevcut” dedi.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 17 Temmuz’da Frankfurter Allgemeine gazetesi için kaleme aldığı makalede, “Önümüzdeki aylarda hepimiz; sanayi, haneler, kasabalar ve topluluklar, ne kadar çok enerji tasarrufu yaparsak o kadar iyi” ifadelerini kullandı.

SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin, ülkede bu yıl sonuna kadar kapatılması öngörülen son üç nükleer santralde üretime devam edilmesinden yana olduğu sinyalleri geldi. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, “Genelde federal hükümet, muhalefetten gelen önerileri hep reddediyor. Ama kasa bir süre sonra da yola gelip bizim dediğimizi yapıyor. Yıl sonunda hükümetin nükleer santrallerde üretim süresini uzatacağını hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

FRANSA

Fransa Enerji Dönüşümü Bakanlığı ise vatandaşlara ve işletmelere sıkı tedbirler sunuyor. Reklam panolarının geceleri kapatılması, binaların termostatlarla donatılması, sadece iç sıcaklıkların 26 santigrat derecenin üzerine çıkması durumunda klimaların kullanılması, 19 santigrat derecenin altına düşmesi durumunda ısıtmanın devreye girmesi, klima çalışırken kapı ve pencerelerin kapalı tutulması, elektrikli cihazların bekleme modunda bırakılmaması, toplu taşıma ve bisiklet kullanımı gibi tedbirler söz konusu. Bunlardan bazılarına uyulmaması durumunda para cezaları öngörülüyor.

İSVİÇRE

Yaşanan doğal gaz krizi İsviçrelileri oduna yöneltti. İsviçre Devlet Televizyonu (RTS)’na göre odun fiyatları şimdiden yüzde 10 arttı. Birçok odun ticareti yapan esnaf, yaz ayında ilk kez bu kadar çok odun sattıklarını dile getirdi. Kış mevsimine kadar odun tedariğinde büyük bir sıkıntı yaşayacağından korkan bir esnaf, “Sanki Aralık ayıymış gibi odun satıyoruz” açıklamasında bulundu.

BELÇİKA

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, sosyal medya hesabından, federal hükümet ile Engie’nin iki nükleer santralin faaliyet sürelerinin uzatılması konusunda prensipte anlaştıklarını açıkladı.

Jeopolitik istikrarsızlık ortamında Belçika’da enerji arz güvenliğini sağlamak için çalıştıklarını işaret eden De Croo, nükleer santraller konusunda firma ile yıl sonuna kadar nihai anlaşma yapılacağını belirtti. Anlaşma çerçevesinde Belçika’da 1985 yılında inşa edilen Doel 4 ve Tihange 3 reaktörlerinin faaliyet süreleri 10 yıl daha uzatılacak. Söz konusu biner megavat saatlik reaktörler 2036’ya kadar çalışmaya devam edecek. Santrallerin işletmecisi Engie olacak. Hükümet ile Engie, kâr ve riskleri yeni kuracakları ortak şirket yapısı içinde paylaşacak.

HIRVATİSTAN

Hırvatistan’da elektrikli araçların teşviki için sokak aydınlatma direklerine şarj istasyonları kurulması planı hayata geçiriliyor. Başkent Zagreb yakınlarındaki Buzin’de, sokak aydınlatma direğine monte edilen “prototip elektrikli araç şarj istasyonu” ülkede bunun ilk örneği oldu.

Ukrayna krizi nedeniyle yükselen yakıt fiyatları Hırvatistan’da elektrikli araç kullanımını artırırken Hırvatistan hükümeti elektrikli araç satın almayı planlayan vatandaşlara mali yardım sunuyor.

Sonraki Haber