'AB mevzuatından daha korumacı'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü Mehrali Ecer, son yayımlanan ÇED Yönetmeliği’nin AB mevzuatına tam uyumlu olmakla kalmayıp, çevresel açıdan daha korumacı bir nitelikte olduğunu söyledi.

Resmi Gazete’de 29 Temmuz’da yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi ÇED yönetmeliğini AA muhabirine değerlendiren Ecer, yönetmeliğin, Türkiye’de çevre kapsamında haazırlanan en önemli mevzuatlardan biri olarak nitelendirdiği yönetmelik hakkında "Herhangi bir faaliyetin başlayabilmesi için çevreye olan etkilerinin ve alınacak önlemlerin belirlenmesi ve o faaliyetin, o yörede yaşayan insanlara etkilerinin de araştırılması ve ilave önlemlerin alınması açısından çok önemli bir yönetmelik olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA RAPOR HAZIRLANACAK

Yeni yönetmeliğin çevresel açıdan daha korumacı, iklim dostu ve yeşil kalkınma hedeflerine uygun olduğunu anlatan Ecer, önceki yönetmelikle arasındaki farklara da değinerek şunları söyledi:

"Artık daha fazla faaliyet, çevresel etki değerlendirme raporu hazırlamak zorunda kalacak, en önemli değişikliklerden bir tanesi bu. Örneğin artık ÇED raporlarında sera gazı azaltım planı istiyoruz. Bu bir zorunluluk. Bu aslında 2053'e giden yolda net sıfır emisyon hedeflerimize uygun bir politika. Yine, yeni ÇED yönetmeliğiyle raporlarda artık sıfır atık planı hazırlamalarını istiyoruz faaliyetten, ki biliyorsunuz sıfır atık konusunda Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde, bakanlığımız koordinasyonunda çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda çok da başarılı sonuçlar elde ettik. Bunu da artık yönetmeliğimizde zorunlu hale getirdik ki artık faaliyetler bize sıfır atık planını sunsunlar. Bir diğer önemli değişiklik; faaliyetler artık çevresel ve sosyal eylem planı ile paydaş katılım planı hazırlamak zorunda."

SÜRECE DAHİL OLDULAR

Güncel yönetmeliğin 2020 Avrupa Yeşil Mutabakatı kriterleriyle uyumuna dikkati çeken Ecer, "Yönetmeliğimiz hem AB mevzuatıyla hem de dünyadaki yeni çevreci ve iklim dostu politikalarla yüzde 100 uyumlu. Hatta çevresel iyileştirme açısından daha da fazla kriter arz ediyor ve AB mevzuatının da üstünde çevresel açıdan korumacı yaklaşımlar bulunuyor." değerlendirmesini yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü koordinasyonunda geçen yıl "ÇED Yönetmeliğinin Geliştirilmesi" adlı bir proje başlatıldığını kaydeden Ecer, hem kamu hem de özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere ilgili tüm kuruluşların sürece dahil olduğu bilgisini verdi.

Sonraki Haber