AB, Myanmar'da devrik lider Su Çii'ye hapis cezası verilmesini kınadı

Avrupa Birliği (AB), Myanmar’ın devrik lideri Aung San Suu Çii’nin 4 yıl hapis cezasına çarptırılmasını şiddetle kınadı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in yaptığı açıklamada, Suu Çii ile eski Myanmar Devlet Başkanı Win Myint'in halkı isyana teşvik etmek ve Kovid-19 kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunarak 4 yıl hapis cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı.

Kararların siyasi olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu karar, Myanmar'da insan haklarının ihlali ve hukukun üstünlüğünün ortadan kaldırılmasına yönelik yeni bir adımdır. AB, Myanmar'da 1 Şubat 2021'deki askeri darbeden beri demokrasiye büyük bir darbe olan siyasi gerekçeli bu kararı şiddetli şekilde kınamaktadır." ifadesine yer verildi.

Myanmar ordusunun demokrasiye dönüşü derhal sağlaması gerektiği kaydedilen açıklamada, darbeden beri alıkoyulan siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması istendi.

MYANMAR'DAKİ ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Ordunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı. Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna göre ise ülkede darbeden bu yana 1200 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alındı.

Ev hapsinde bulunan ve 4 yıl hapis cezasına çarptırılan Suu Çii'nin hapishaneye konulup konulmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Sonraki Haber