AB sözünden döndü, gaz için Rusya'ya bel bağladı

Rus enerjisinden kurtulma ve yeşil devrimini hızlandırma konusunda defalarca verdiği sözlere rağmen, çevreci bir sivil toplum kuruluşuna göre Avrupa Birliği bu yılın ilk yedi ayında Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz alan en büyük alıcı haline geldi.

AB sözünden döndü, gaz için Rusya'ya bel bağladı

Global Witness, AB üye ülkelerinin yedi ay boyunca Rusya'dan 22 milyon metreküp LNG satın aldığını ve bunun 2021'in aynı dönemine göre yüzde 40'lık bir artış olduğunu söyledi.

AB SÖZÜNDEN DÖNDÜ, GAZ İÇİN RUSYA'YA BEL BAĞLADI

Finlandiya'nın Helsinki kentindeki Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin fiyat tahminlerine göre söz konusu alım 5,75 milyar değerindeydi.

Çarşamba günü yayınlanan Global Witness raporu, bu artışın Rus LNG ithalatında yüzde 6 olan küresel ortalama artıştan çok daha keskin olduğunu gösterdi.

Toplamda AB, Ocak ve Temmuz ayları arasında Rusya'nın LNG ihracatının yüzde 52'sini satın alırken, bu oran geçen yıl yüzde 49, 2021'de ise yüzde 39'du.

İspanya ve Belçika, Çin'in ardından Rus LNG'sinin ikinci ve üçüncü en büyük alıcıları konumunda. Bu yılın ilk yedi ayında İspanya Rus LNG'sinin yüzde 18'ini, Belçika yüzde 17'sini ve Çin yüzde 20'sini satın aldı.

Mart ayında Avrupa Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson üye devletleri ve AB şirketlerini Rus LNG'si alımını durdurmaya çağırdı. İspanya'nın Ekolojik Geçiş Bakanı Teresa Ribera da İspanyol şirketlerinden yeni Rus LNG anlaşmaları imzalamamalarını isteyerek durumu "saçma" olarak nitelendirdi.

Global Witness, Fransız TotalEnergies şirketinin ilk yedi ayda 4,2 milyon metreküpe yaklaşan alımlarıyla Rus LNG'sinin Rus olmayan en büyük alıcısı olduğunu açıkladı.

Geçen yılın Mart ve Aralık ayları arasında Hollanda'daki Shell, Rusya'nın tüm ihracatının yüzde 12'sini - 7,5 milyon metreküpten fazla LNG - alıp sattı.

Global Witness'ın kıdemli fosil yakıt kampanyacısı Jonathan Noronha-Gant, "Ulusal başkentlerin Rusya'dan (Rusya-Ukrayna çatışması) öncesine kıyasla daha fazla LNG satın alıyor olması, gazın yerini yenilenebilir enerjilerin alması için yeterince hızlı hareket etmediğimizi gösteriyor" dedi.

AB daha önce 2027 yılına kadar Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma hedefi koymuştu.

Oslo'da bulunan ve finansal veri sağlayıcısı Refinitiv'de karbon analisti olan Qin Yan, AB'nin Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için büyük çaba sarf ettiğini söyledi.

TUHAF DURUM

Ancak veriler AB'nin Rus LNG'sine olan bağımlılığını arttırdığını ortaya koydu; bu gaz boru hattındakiyle aynı ama sadece daha pahalı. Bu, AB'nin açıkça kabul etmediği gizli ve garip bir durumu ortaya koyuyor.

Yan, "AB'ye boru hattıyla gaz ihracatının önemli ölçüde azalmasıyla birlikte, Rusya'nın AB'ye LNG ihracatının daha da artacağını bekleyebiliriz" dedi.

Geçtiğimiz Şubat ayından bu yana AB, Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan ülkeleri Rusya'dan enerji ithalatını arttırmakla suçluyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar Ocak ayında bu eleştirileri reddetti. "Avrupa ithalatını azaltmayı başardı ve bunu rahat bir şekilde yaptı. Esasen, eğer bu bir prensip meselesiyse, Avrupa neden 25 Şubat'ta Moskova'dan enerjiyi kesmedi?"

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock geçen hafta Batı'nın Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların "ekonomik bir etkisi" olmadığından yakınmıştı.

Sonraki Haber