AB, Trump'ın Grönland'ı ele geçirme tasarılarına karşı o maddeyi gündeme getirdi

Brüksel, yeni ABD Başkanı'nın tehditlerini ciddiye almıyor gibi görünüyor. Danimarka'ya bağlı Grönland'a müdahalenin AB'nin savunma yardımı maddesini harekete geçireceğini iddia ediyor.

Trump'ın oğlu Donald Jr.'ın Grönland'a gittiği uçak.

Avrupa Komisyonu perşembe günü, Donald Trump'ın Danimarka'ya bağlı özerk ada Grönland'ı ele geçirmek üzere Amerikan askerlerini göndermesinin olası olmadığını savundu. Ancak Brüksel, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Salı günü düzenlediği basın toplantısında Trump, Grönland ve Panama Kanalı'nı Washington'un kontrolü altına almak için askeri güç kullanma olasılığını göz ardı etmediğini söylemiş, şunları da eklemişti: “Bir şeyler yapmak zorunda kalabilirsiniz... Grönland'a ulusal güvenlik amacıyla ihtiyacımız var.”

42 (7) SAYILI MADDE

Avrupa Komisyonu Baş Sözcüsü Paula Pinho, Grönland'a yönelik bir saldırının, AB'nin 42 (7) sayılı karşılıklı savunma yardımı maddesini harekete geçireceğini doğruladı ancak “bu tartışmanın son derece teorik bir konu olduğunu” da vurguladı.

20 Ocak'ta göreve başlayacak yeni ABD Başkanı'nın yorumlarını “son derece spekülatif” olarak nitelendiren Pinho sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayata geçmeyen pek çok tehdit var ve bu aşamada bunun ötesine gitmenin gerekli olduğuna inanmıyoruz.”

'SABIRSIZLANIYORUZ'

Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Anitta Hipper ise Trump'ın tehdidiyle ilgili olarak “ayrıntılara girmeyeceğini” söyledi. “Devletlerin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiği açıktır.” diyen Hipper, bunun Danimarka için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

Sözcü ayrıca Brüksel'in gelecek ABD yönetimiyle “daha güçlü bir transatlantik gündem, ortak hedefler ve kilit stratejik çıkar konuları” için çalışmayı dört gözle beklediğini de kaydetti.

Ne olmuştu?

Salı günkü basın toplantısından.

Trump Aralık ayından beri Grönland ile yakından ilgileniyor. Salı günü, ilk başkanlık döneminde "büyük bir gayrı menkul anlaşması" diyerek satın alma teklifi yaptığı ada için askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi.

Grönland ve Kopenhag'ın Trump'ın taleplerine yanıtı, altın ve uranyum açısından zengin olan ve karasularında geniş petrol rezervleri bulunduğuna inanılan dünyanın en büyük adasının satılık olmadığı yönünde oldu.

Sonraki Haber